![П’ять причин, чому дієтологи радять їсти кіноа щодня — і як ввести її в раціон](/uploads/posts/2025-02/d15026f1ce2a5897ac88ade30f6a0baa.webp)
Якщо кіноа ще не увійшла до вашого раціону, саме час це виправити. Універсальна, поживна і проста в приготуванні, вона може стати вашим новим улюбленим продуктом, пише NV.
Злаки — це не просто основа раціону, а й спосіб зробити страви ситнішими та кориснішими. Білий і коричневий рис, овес, а також кіноа чудово доповнюють щоденне меню. Особливо популярна кіноа — вона універсальна в приготуванні та багата цінними нутрієнтами.
Насправді рецептів із кіноа стільки, що її можна їсти щодня, не повторюючись. Але як регулярне вживання цієї крупи впливає на організм? Дипломовані дієтологи виділяють п’ять ключових змін, які можна помітити, включивши кіноа в раціон.
Чому кіноа така корисна
Кіноа — це безглютенова крупа, насичена корисними речовинами. Як пояснює сертифікована дієтологиня Христина Іллієн, у ній міститься повний набір незамінних амінокислот, яких організм не може виробляти самостійно. Тобто кіноа — чудове джерело білка: півчашки вареної крупи містить 12 грамів білка, тоді як в аналогічній порції білого рису — лише 3 грами.
Крім того, кіноа багата на клітковину — 6 грамів на пів склянки, а також на залізо, яке особливо важливе для людей, що дотримуються рослинної дієти. "У кіноа також багато фолату, тіаміну, марганцю, фосфору і цинку", — додає зареєстрована дієтологиня Патрісія Колеса.
Як кіноа впливає на організм
Ця крупа легко адаптується під різні страви: з неї можна готувати солодкі сніданки, ситні салати, супи і навіть різотто. А головне — її регулярне вживання позитивно впливає на здоров’я.
Стабілізується рівень цукру в крові
Якщо вдень вас переслідують стрибки енергії, а до вечора ви відчуваєте втому, кіноа допоможе вирівняти рівень цукру. Дослідження 2024 року показали, що щоденне вживання 20−25 грамів кіноа сприяє зниженню рівня глюкози в крові та знижує ризик діабету 2 типу.
Покращиться травлення
Завдяки поєднанню розчинної та нерозчинної клітковини кіноа допомагає роботі кишківника: перша сповільнює процес травлення, підтримуючи стабільний рівень цукру, друга — покращує перистальтику та запобігає закрепам. Однак Іллієн рекомендує вводити кіноа в раціон поступово, щоб уникнути здуття та дискомфорту.
Знизиться рівень "поганого" холестерину
Регулярне вживання кіноа допомагає знизити рівень ЛПНЩ-холестерину, який пов’язаний із ризиком серцево-судинних захворювань.
Знизиться ризик хронічних запальних захворювань
Наукові дослідження підтверджують, що кіноа має протизапальний ефект, що знижує ризик серцево-судинних захворювань і навіть деяких видів раку.
Підтримає психічне здоров’я та когнітивні функції
Вітаміни групи В, що містяться в кіноа, допомагають підтримувати здоров’я нервової системи. А зниження запальних процесів у мозку позитивно впливає як на когнітивні здібності, так і на загальний психологічний стан.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram