![Бюджетна альтернатива м’ясу: чим корисна чорна квасоля, що з нею приготувати та коли краще відмовитися](/uploads/posts/2025-02/90b7c253bdc556c2d6c4dc18964d8ea8.webp)
Квасоля має численні переваги для здоров’я, зокрема покращує контроль рівня цукру в крові та знижує ризик розвитку деяких хронічних захворювань, таких як хвороби серця та діабет другого типу, пише NV.
Чорна квасоля, також відома як звичайна, є однією з найбільш вживаних бобових культур у світі, поряд з нутом. Вона походить з Південної Америки і є основним інгредієнтом латиноамериканської та карибської кухні.
Чорна квасоля багата на рослинний білок, харчові волокна та антиоксиданти, але містить антипоживні речовини, які можуть ускладнити її перетравлення. Тому важливо або замочити, або відварити її перед вживанням. Розповідаємо про корисні властивості чорної квасолі, як її додати в раціон та кому варто обмежитись у її вживанні.
Чотири корисні властивості чорної квасолі для здоров’я
1. Чорна квасоля дуже поживна
Чорна квасоля — це бобова культура, з унікальним поживним профілем. Одна чашка (172 грами) відвареної, несолоної чорної квасолі містить:
Калорій: 227
Білок: 15 грамів
Жир: 1 грам
Вуглеводи: 41грам
Клітковина: 15 грамів
Фолати: 64% від добової норми
Мідь: 40% від ДН
Кальцій: 2% від ДН
Селен: 2% від ДН
Як бачите, чорна квасоля надзвичайно багата на клітковину та рослинний білок — дві поживні речовини, які допомагають знизити ризик хронічних захворювань і яких бракує багатьом західним дієтам. Їхній білок добре засвоюється, з коефіцієнтом засвоюваності 79%. Насправді чорна квасоля вважається екологічно чистим джерелом білка порівняно з джерелами тваринного походження.
2. Чорна квасоля корисна для здоров’я серця
Чорна квасоля багата на антиоксиданти — сполуки, що нейтралізують вільні радикали, допомагаючи запобігти окислювальним процесам, які спричиняють хронічні захворювання. Завдяки цьому її антиоксиданти можуть сприяти зниженню ризику серцевих захворювань, діабету 2 типу та деяких видів раку.
Зокрема, чорна квасоля містить значну кількість поліфенолів, особливо антоціанів. Ще однією групою її антиоксидантів є флавоноїди, такі як катехін, кверцетин, мірицетин і кемпферол. Вони мають потенційні протиракові та серцево-судинні властивості. Приготування та зберігання (особливо за високих температур) можуть зменшувати вміст антиоксидантів у квасолі. Щоб мінімізувати втрати, зберігайте її в прохолодному, сухому місці.
3. Чорна квасоля корисна для профілактики діабету
Антиоксиданти та клітковина чорної квасолі сприяють контролю рівня цукру в крові. Дослідження показали, що антоціанідинів у її складі підвищують чутливість до інсуліну, що, своєю чергою, покращує реакцію клітин на цей гормон. Це може знизити рівень цукру в крові після прийняття їжі. Крім того, антоціанідини можуть пригнічувати активність альфа-амілази, мальтази та сахарази - трьох ферментів, що беруть участь у перетравленні вуглеводів, — що додатково сприяє зниженню рівня цукру в крові після їди.
4. Чорну квасолю легко додати в раціон
Чорна квасоля є недорогим джерелом високоякісного білка та клітковини, а отже досить бюджетною альтернативою м’яса. Для вживання в раціон варто використовувати свіжо відварену квасолю або ж вже готову консервовану з банки.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram