Запорука смачних страв: як правильно зберігати спеції, щоб вони не втратили аромат

новини / Лайфхаки
627
0

Спеції додають їжі неповторний аромат і смак. Однак навіть найкращі спеції можуть швидко втратити свої смакові якості, якщо неправильно їх зберігати.

Про те, де слід зберігати спеції, щоб вони не втратили аромат і якість, йдеться в матеріалі РБК-Україна (проєкт Styler).



Як правильно зберігати спеції

Щоб зберегти аромати та смак спецій якомога довше, потрібно дотримуватись кількох простих правил.

Обирати сухе і темне місце

Багато хто зберігає спеції в шафі біля плити, проте це далеко не найкращий варіант. Натомість прохолодне, сухе і темне місце, наприклад, комора, шухляда або шафа, розташована подалі від плити або духовки, є чудовим місцем для зберігання вашої колекції спецій.

Температура повітря відіграє ключову роль у збереженні смаку спецій. Ідеальна температура для зберігання спецій коливається від 15 до 20 градусів.

Зберігати в герметичному посуді

Спеції втрачають аромат через контакт з повітрям, тому дуже важливо зберігати їх у герметичних скляних або керамічних контейнерах, а не в відкритій упаковці чи в мішечках.

Пластикові контейнери також є популярним вибором, але вони, як правило, не такі герметичні і можуть вбирати кольори та запахи різних спецій. Це може ускладнити їхнє очищення, якщо ви захочете використовувати їх повторно.

Контейнери з неіржавної сталі або жерсті - інші прийнятні варіанти, але оскільки метал є теплопровідним, ще важливіше зберігати їх подалі від джерел тепла, таких як ваша плита.

Не змішувати з іншими спеціями

Не варто пересипати різні види спецій в одну ємність, якщо лише ви не робите домашню суміш приправ. Інакше через обмін ароматів кожна спеція втрачає свою виразність.

Не висипати у страву безпосередньо з контейнера

Волога - один з найбільших ворогів аромату і свіжості спецій, адже може призвести до появи цвілі. Якщо висипати спеції в страву, не користуючись ложкою, в упаковку або контейнер може потрапити пара зі страви.

Проте ви можете зберегти спеції сухими, якщо витягнете їх ложкою з контейнера перед додаванням у гарячу їжу, а не сипатимете прямо з контейнера.

Як довго можна зберігати спеції

При визначенні терміну придатності сушених трав і спецій слід враховувати такі фактори, як їх тип, обробка та зберігання.

Наприклад, чим більше в суміші необроблених приправ, тим довший термін їх зберігання. Більшість сушених трав зазвичай зберігаються 1-3 роки:

- базилік
- орегано
- чебрець
- розмарин
- лаврове листя
- кріп
- петрушка
- кінза
- м'ята
- майоран
- шавлія

Мелені або порошкоподібні спеції зазвичай мають термін зберігання 2-3 роки. Серед них наступні:

- мелений імбир
- часниковий порошок
- мелена кориця
- порошок чилі
- мелена куркума
- мелений запашний перець
- мелений кардамон
- мелена паприка
- подрібнені пластівці червоного перцю
- суміші приправ

Цілі або немелені спеції мають найдовший термін зберігання, оскільки менша площа їхньої поверхні піддається впливу повітря, світла та вологи.

Це дозволяє їм довше зберігати свої ароматичні олії та смакові компоненти, ніж їх мелені аналоги.
При правильному зберіганні цілі спеції можуть зберігатися до 4 років:

- цілі горошини перцю
- коріандр
- насіння гірчиці
- насіння кропу
- насіння кмину
- насіння кмину
- цілий мускатний горіх
- гвоздики
- палички кориці
- цілий сушений перець чилі

Як визначити, чи зіпсувалися спеції

Сушені трави та спеції не мають терміну придатності та майже не псуються в звичному розумінні. Зазвичай "зіпсовані" спеції просто втрачають більшу частину свого аромату, ефективності та кольору.

На багатьох магазинних спеціях зазначено термін придатності, який вказує на час, протягом якого вони зберігатимуть найсильніший аромат і якість.

Загалом безпечно вживати сушені трави та спеції, термін придатності яких минув, хоча вони не додадуть страві стільки аромату, скільки їхні свіжі аналоги. Втім, якщо є видимі ознаки псування - цвіль, зміна кольору та комахи - такі спеції варто викинути.

Якщо ви не знаєте, як давно зберігаєте спеції, ви можете визначити, чи готові вони до оновлення, перевіривши їхній запах і смак. Для цього розчавіть або розітріть невелику кількість спецій у долоні. Якщо аромат слабкий, а смак неяскравий, можливо, настав час їх замінити.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:59
Трамп не вважає участь Зеленського в переговорах про мир «дуже важливою»
23:40
У Чернівецькій громаді планують закрити Коровійське сміттєзвалище
23:20
Кому зі знаків зодіаку пощастить вихідними, 22-23 лютого
23:00
У центрі Чернівців облаштують ще дві платні парковки
22:40
Магнітні бурі: прогноз на ці вихідні, 22–23 лютого
22:23
У якій країні ЄС можна оперативно отримати громадянство
22:00
У Чернівцях відремонтують ще один міжбудинковий проїзд
21:38
Гороскоп на 22 лютого для всіх знаків зодіаку
21:20
Медик розповів, що спричиняє 80% випадків інсульту
20:58
Найпопулярніші паролі, які можна зламати за секунди: перевірте, чи є ваш у списку
20:37
Поліцейські попереджають про шахрайство: буковинці втрачають тисячі гривень
20:18
Активізуються інформаційні диверсії: СБУ зробило важливе попередження
19:59
У Чернівцях померла відома рестораторка
19:41
Вдарив відром в обличчя: у Чернівцях побилися водійка та працівник мийки
19:20
Від музичного вечора до вистав для дітей: куди піти на вихідних у Чернівцях - дайджест
19:00
Модернізація пункту пропуску «Порубне»: на якій стадії роботи
18:40
На Буковині податківці створили Консультаційний центр: допомагають розібратися із заблокованими податковими накладними
18:19
У перинатальному центрі Чернівців жінка народила трійню
18:18
Чи дійсно якість телевізорів Xiaomi відповідає їх ціні?*
реклама
17:58
Не "батон" і не "суп": як правильно називати популярні страви українською
17:41
Освіта, промисловість: де в Україні найбільше бракує працівників
17:19
Росіяни продовжують тиснути під Покровськом: Генштаб розповів про ситуацію на фронті
16:59
Чернівецька ОВА рекомендує закладам освіти піти на карантин на 10 днів
16:45
Вчені розповіли, як худнути без дієт: потрібно дотримуватися п’яти правил
16:36
На Буковині попрощалися із захисником Дмитром Олійником
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм