Очищає організм та омолоджує: нутриціолог назвала їжу, яку мають їсти всі

новини / Здоров'я
193 229
0


Клітковина є особливим видом рослинної їжі, який не перетравлюється травною системою, але дуже потрібний організму. Така їжа виконує багато функцій в організмі та має бути у раціоні кожного.

Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).

Функції клітковини в організмі

За словами нутриціолога Олени Костюк, клітковина працює як "помічник", що очищує організм, покращує роботу кишківника і підтримує здоров’я тіла.

Клітковина виконує цілий спектр важливих функцій в організмі:

захищає кишківник та виводить токсини
сприяє відновленню слизової ШКТ
сприяє розвитку корисної мікрофлори кишківника
пребіотик для корисних бактерій кишківника
знижує рівень холестерину, глюкози
сприяє зниженню ваги

Щоб зрозуміти, скільки клітковини потрібно людині на день, експерт навела приклад:

салат зі шпинату, помідорів та огірків + тушкована броколі на вечерю
суп із сочевиці чи хумус
тарілка вівсянки на сніданок
яблуко + запечена груша
жменя чорниці в смузі

Чим корисна



Це вид складних вуглеводів

Експерт пояснила, що такий продукт не засвоюється організмом, але життєво необхідний для корисних бактерій у кишківнику.

Дієти з високим вмістом харчових волокон позитивно впливають на кишкову мікробіоту, що покращує здоров’я всього організму.

Підтримує міклофлору кишківника та покращує травлення

Бактерії, що живуть у товстій кишці, харчуються клітковиною, виробляючи вітаміни групи В, К, органічні кислоти та антиоксиданти.

Клітковина також стимулює перистальтику кишківника, запобігає запорам і знижує ризик запалення.

Регулює вагу та рівень холестерину

Їжа з високим вмістом клітковини може сприяти зниженню ваги, оскільки вона довше з’їдається та перетравлюється, допомагаючи вам довше відчувати ситість після їжі.

Клітковина сповільнює засвоєння цукру, знижуючи піки глюкози в крові. Допомагає також виводити токсини, важкі метали й надлишок жовчних кислот.

Харчування з високим вмістом клітковини, як правило, мають захисний ефект від хвороб серця та атеросклерозу (утворення бляшок в артеріях).

Не забувайте про баланс, адже клітковина ефективно працює лише в поєднанні з білками, жирами та складними вуглеводами.

Дотримуйтесь режиму харчування та уникайте цукру та швидкоїжу, адже вони стимулюють ріст патогенних бактерій.


Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.