Мало хто це знає. Названо поширену помилку, яка перетворює каву на отруту

новини / Здоров'я
4 789
0


Фахівці з безпеки харчування радять уникати поширеної помилки під час приготування кави - розігрівання напою, який охолов. Звичка повторно нагрівати каву, наприклад, у мікрохвильовій печі чи на плиті, може негативно впливати як на її склад, так і на ваше здоров'я.

Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).



Чому не можна розігрівати каву?


Хімічні зміни в напої

Під час повторного нагрівання у каві відбуваються хімічні реакції, які змінюють склад її компонентів. Зокрема, хлорогенові кислоти, які містяться в каві та мають антиоксидантні властивості, руйнуються. У результаті утворюються речовини, що можуть:

Викликати підвищену кислотність шлунка.
Спричиняти проблеми з травленням, наприклад, печію або подразнення слизової оболонки шлунка.
Погіршення смаку та корисних властивостей

При повторному нагріванні:

Руйнуються антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів.
Напій втрачає свої смакові якості, стає гірким і менш приємним для вживання.
Ризик бактеріального забруднення

Коли кава охолоджується, у ній можуть почати розмножуватися мікроорганізми. Повторне нагрівання не завжди знищує ці бактерії повністю, що може становити небезпеку для здоров’я.

Що рекомендують експерти?



Експерти з безпеки харчування радять:

Завжди пити каву одразу після приготування.

Якщо напій охолов, краще приготувати нову порцію, ніж розігрівати стару.
Дослідження та підтвердження
Наукові дослідження підтверджують, що повторне нагрівання їжі та напоїв, зокрема кави, може впливати на їхній хімічний склад і безпеку:

Дослідження антиоксидантів у каві: Згідно з досліждженням, антиоксиданти в каві руйнуються при нагріванні понад 70°C.
Вплив хлорогенових кислот: Як зазначено у звіті Національного інституту здоров’я США (NIH), хлорогенові кислоти, які є потужними антиоксидантами, можуть утворювати потенційно токсичні сполуки під час нагрівання.
Ризик бактеріального забруднення: Згідно з рекомендаціями Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), бактерії можуть активно розмножуватися в охолоджених напоях, особливо якщо вони зберігалися понад 2 години.
Щоб зберегти здоров’я та насолодитися справжнім смаком кави, пийте її свіжою, уникаючи розігрівання. Це допоможе уникнути шкідливих наслідків для вашого організму та насолоджуватися улюбленим напоєм у найкращій його якості.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
У Чернівцях колишній начальник фіскальної служби почав самовільне будівництво у заповіднику
30 937
Купують сітками: на ринках Чернівців ціни на капусту рекордно низькі
15 570
У селі на Буковині жінка з кількаметрової висоти впала з кладки у річку
13 225
З одного боку – скеля, з іншого – крутий схил: на Буковині розпочали ремонт гірського серпантину
10 518
«Що нам тепер робити? Помирати?»: на Буковині мобілізували чоловіка, батьки якого обоє з інвалідністю — відео
10 090
Два закарпатські села потрапили до переліку найкращих туристичних сіл світу
9 297
Суди тривали роками: примішення колишньої "Української книги" у центрі Чернівців повернули громаді
6 100
Стало відомо, чи будуть завтра екстрені відключення на Буковині
3 735
«Це щоденна праця»: дев’ятикласниця з Чернівців отримуватиме Шевченківську стипендію
3 719
Йому було лише 19 років: що відомо про загиблого буковинця Олексія Карлійчука
3 433


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.