Рослинний чи тваринний? Який жир менше шкодить організму

новини / Їжа / Здоров'я
926
0


У повсякденному харчуванні ми споживаємо тваринні та рослинні жири. Нове дослідження підтвердило користь рослинних жирів для профілактики хронічних захворювань.

Про всі подробиці відкриття вчених розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на дієтолога Олега Швеця у Facebook.



Нове дослідження, опубліковане в Nature Medicine, підтвердило: перехід на харчування з високим вмістом ненасичених жирів рослинного походження, таких як оливкова олія, позитивно впливає на ліпідний профіль крові, знижуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань і діабету 2-го типу.

Чому це важливо?

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує замінювати насичені тваринні жири, як-от вершкове масло, ненасиченими жирами рослинного походження. Це знижує ризик кардіометаболічних захворювань. Проте до цього часу дослідження впливу таких змін у харчуванні були обмежені.

Як проводили дослідження?

У рамках рандомізованого дослідження DIVAS вчені спостерігали за 113 учасниками протягом 16 тижнів. Одна група дотримувалася дієти з високим вмістом насичених тваринних жирів, а інша - дієти, багатої ненасиченими рослинними жирами.

Динаміку змін у крові відстежували за допомогою сучасного методу ліпідоміки, що дозволяє аналізувати молекули жирів. Висновки узагальнили за допомогою багатоліпідної шкали (MLS), де високий показник свідчить про здоровий жировий профіль крові.

Основні результати

Дієта з ненасиченими жирами: Учасники, які споживали більше рослинних жирів, показали вищий рівень MLS, що асоціюється з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань і діабету 2-го типу.

Середземноморська дієта: Люди, які на початку мали низький MLS через вживання насичених жирів, змогли покращити свій профіль крові та знизити ризик захворювань завдяки середземноморській дієті.

Дослідження підтвердило, що харчування з низьким вмістом насичених жирів і високим вмістом ненасичених рослинних жирів сприяє зниженню ризику хронічних захворювань. Зокрема, перехід на середземноморську дієту може бути ефективним підходом для профілактики серцево-судинних захворювань і діабету.

Такі результати ще раз підкреслюють важливість дієтичних змін для підтримання довготривалого здоров’я.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Керівника Чернівецького обласного ТЦК та СП перевели у бойову частину
9 629
Збив людину на смерть і втік: на Буковині розшукали підозрюваного у смертельній ДТП
7 073
«Місця не вистачає»: цьогоріч в гуртожитки ЧНУ поселили понад тисячу першокурсників
5 260
«Перець дешевший, а баклажан дорожчі»: у скільки обійдеться цьогоріч заготувати овочі на зиму
3 397
Знову аварія з мотоциклом на Буковині: постраждали 17-річні хлопець та дівчина
3 196
У Чернівцях попрощалися із 29-річним воїном Тарасом Винником - фото
3 105
«Показушна історія» чи реальна боротьба? На Буковині відкрили десятки кримінальних справ на посадовців
2 932
Знову ДТП на Буковині: авто врізалося у стовп, травмувався підліток
2 889
У Чернівецькому ТЦК та СП прокоментували затримання лікаря-педіатра
2 631
8 вересня: церковне свято сьогодні, що гріх робити на Другу Пречисту
2 551


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.