Яку олію варто використовувати під час приготування їжі

новини / Їжа
1 562
0


Під час приготування варто використовувати олію, яка корисна для здоров'я серцево-судинної системи. Мова йде про ріпакову олію та її користь під час смаження.

Про це пише РБК-Україна



Чим корисна ріпакова олія

Провідний дієтолог з Британського фонду серця Трейсі Паркер розповіла, що в ріпаковій олії мало насичених жирів, які можуть підвищити рівень холестерину. Фактично, вона може похвалитися найнижчим рівнем насичених жирів серед усіх олій - лише вдвічі менше, ніж оливкова олія.

"Ріпакова олія також має високий вміст корисних ненасичених жирів, який допомагає знизити рівень холестерину. Має найкращий баланс омега-жирів", - зазначила експерт.

Також така олія має вищу температуру димлення, тобто не втратить своїх корисних поживних речовин при високих температурах.

Дослідження також показали, що високе споживання омега-6 може посилити запалення. До того ж унікальне поєднання омега-3 і омега-6 в насінні ріпаку пов’язане з меншим ризиком захворювань серця та покращенням кровообігу.

В одній столовій ложці олії (15 г) міститься 27% денної потреби у вітаміні Е. Це навіть більше, ніж в оливковій олії. Вітамін Е бере участь у десятках процесів в організмі. Найбільш важливі процеси, які забезпечує вітамін Е: як потужний антиоксидант, для забезпечення здоров’я шкіри та волосся.

Максимальна температура для термічної обробки страв з використанням ріпакової олії - 230 градусів.

Кому не можна вживати

Шкода від олії може бути в тому випадку, якщо зловживати нею в раціоні. Особливо це стосується випадків, коли вже є порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту (наприклад, діарея, ентероколіт, холецистит).

Якщо органи ШКТ працюють справно, то олія не принесе шкоди. Проте, краще все ж триматися розумних меж споживання і включати її у свій раціон не більше, ніж 30 г на день.

Дуже обережно слід вживати ріпакову олію тим, хто має каміння в жовчному міхурі. Така олія може спровокувати їхній рух, що призведе до загострення і больових відчуттів.

Як і в будь-якому виді олії, жири в ній можуть окислитись і в такому випадку чинити шкоду організму, зокрема печінці (діючи як токсини). Тому слід обов’язково зберігати олію в темній тарі та в шухляді, щоб на продукт не падало пряме сонячне світло тривалий час.

Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Що їсти, щоб залишатися здоровим у 70 років? Відповідь науковців
01:45
Непросте IQ-завдання: за 5 секунд знайдіть із 13-ти птахів особливу
01:30
За одну годину: ідеальний рецепт швидкої вологої паски на Великдень
01:15
14 напоїв для бадьорості, якими можна замінити каву, щоб скоротити споживання кофеїну
01:00
Що можна сіяти ранньою весною: список овочів, які можна садити вже
00:45
Знадобиться всього дві хвилини: шеф-кухар розповіла, як зберегти авокадо свіжим до 30 днів
00:30
Що лікує імбир: названо шість корисних властивостей для здоров'я
00:15
З нотками детективу та драми: п'ять комедійних серіалів, які прикрасять ваш вечір
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм