Як не зіпсувати борщ: важливі поради від домогосподарів і кухарів

новини / Лайфхаки
1 050
0

Борщ - це не просто страва, а справжня кулінарна традиція та візитівка української кухні. Однак щоб не зіпсувати борщ, а зробити його смачним і наваристим, варто врахувати кілька важливих нюансів.

РБК-Україна (проєкт Styler) зібрало поради про те, як не зіпсувати борщ, а приготувати смачну страву.



Ретельно обирати продукти

Якість продуктів - це основа будь-якої страви, і борщ не є винятком. Щоб не зіпсувати борщ, необхідно використовувати свіжі овочі без ушкоджень, зокрема буряк. Якщо він старий, блідий або побитий, борщ може втратити свій колір та смак.

Крім того, чим довше лежали овочі до того, як з них зварили борщ, тим швидше страва скисне.

Хоча м'ясний компонент можна обирати будь-якого виду, найкраще використовувати м'ясо на кістці - це зробить страву більш наваристою. Втім, найголовніше, щоб м'ясо було свіжим, без дивного запаху, слизу або плям.

Дотримуватися послідовності приготування

Основа борщу - м'ясний бульйон, з якого розпочинають приготування. Щоб борщ був смачнішим, м'ясо можна попередньо запекти, а в бульйон додати цибулю та лавровий лист.

Коли бульйон закипить, додають картоплю, а капусту - за 10-15 хвилин до закінчення приготування борщу, перед засмажкою. Тоді ж додають замочену квасолю. Проте, щоб капуста була м'якшою, її можна додати до страви разом з картоплею.

Спеції слід додавати наприкінці варіння борщу - так смак буде більш насиченим. Якщо використовуєте свіжу зелень, найкраще присипати нею борщ перед подачею - тоді вона не втратить свою текстуру.

Знімати пінку з бульйону

Пінка, яка утворюється під час варіння м'яса, можливо, не зіпсує борщ на смак, проте зробить бульйон каламутним, а страву - менш привабливою візуально.

Крім того, пінку, яка може осісти на дно посуду, полюбляють мікроби, тож такий борщ може швидше скиснути.

Замочувати квасолю

На відміну від інших інгредієнтів борщу, квасоля має тверду оболонку і потребує попереднього замочування. Інакше вона не встигне розваритися, буде твердою та несмачною, що може зіпсувати борщ.

Тож оптимальний варіант - замочити квасолю на 5 годин або на ніч, заливши холодною водою, дотримуючись пропорції "2 склянки води на 1 склянку квасолі".

Не доливати воду в борщ

Якщо додати воду під час варіння, борщ втратить свій насичений смак. Крім цього, вважається, що борщ не повинен бути зарідким.

Варто заздалегідь налити в каструлю трохи більше води. Наприклад, на 500 г м'яса потрібно не менше 3 л води.

Запекти буряк

Попри те, що буряк часто додається у борщ сирим, щоб він не втрачав кольору і не гірчив, його варто попередньо запекти.



Після цього буряк треба охолодити, очистити від шкірки, натерти на великій тертці або порізати тонкими смужками. Хоча такої термічної обробки достатньо для додавання буряку в борщ, краще приготувати з коренеплодом засмажку. Тоді смак буде більш насиченим

Зробити засмажку

Засмажка з цибулі, моркви та буряка надає борщу характерний насичений колір і смак. Однак важливо не пересмажити овочі, а пасерувати їх на слабкому вогні до золотистого кольору.

Зазвичай, щоб овочі не підгоріли, використовують невелику кількість олії або, щоб борщ був ситним, засмажку готують на смальці.

Не додавати багато кислоти в заправку

Щоб борщ був смачним і густим, необхідно правильно його заправити. Класичний рецепт передбачає додавання з присмаженими овочами томатної пасти або свіжих помідорів, а також цукру та оцту.

Цукор допомагає збалансувати смак, зберігаючи кислуватість, а оцет робить борщ яскравішим. Однак, щоб не зіпсувати борщ, оцту або лимонного соку треба небагато - декілька крапель. Інакше страва буде надмірно кислою.

Дайте борщу настоятися

Щоб борщ став ще смачнішим, потрібно дати йому настоятися. Це дозволить краще розкритися смаку кожного інгредієнта.

Найкраще подавати борщ приблизно за 30 хвилин після закінчення приготування, гарячим. Щоб підкреслити смак страви, до борщу можна подати пампушки.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
17:59
Ця консерва - найкращий продукт для здоров’я людей похилого віку: зміцнить серце та кістки
17:40
Як правильно рахувати зарплату: скільки реально отримуємо на руки та чи вигідніше працювати через ФОП
17:20
Україна очікує на нові постачання F-16 цього року, - Зеленський
17:00
Хотів купити інструмент: на Буковині аферисти видурили у чоловіка 56 тисяч
16:40
В Міненерго звернулись до українців: що варто зробити кожному
16:20
В Коордштабі розповіли, хто для РФ в пріоритеті на обмін і чому не видають "азовців"
16:15
Діти в гуртку технічного конструювання створюють пристрої для військових
16:00
Ліквідація наслідків атаки на ЧАЕС триває дев’ятий день: яка ситуація
16:00
Названо найкорисніший десерт, який повинні їсти українці
15:40
Чи готовий Зеленський підписати угоду про корисні копалини: джерело Sky News повідомило деталі
15:20
Трамп провів масштабні кадрові зміни в армії США
15:00
У Чернівцях затримали чоловіка, який розповсюджував наркотики
14:40
На Покровському напрямку важкі бої: ЗСУ про наступ росіян
14:31
ДТП в Чернівцях: у тролейбусі відмовили гальма
14:20
Пенсії в Україні масштабно проіндексують із 1 березня: як перерахують кожну виплату
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм