Сир має багату кулінарну історію: люди виготовляють його вже понад 4 000 років. Його можна їсти сам по собі, додати в сендвіч або посипати зверху ситну страву, наприклад, піцу чи лазанью. Зараз існує 2 000 сортів сиру, тож на запитання про те, який же сир найкорисніший, відповісти не так вже й легко.
Як пише
Today.com, наукові дослідження підтверджують, що сир загалом корисний для здоров'я - в огляді 2023 року сир названо "багатим поживними речовинами" і визнано "нейтральним або помірно корисним для здоров'я людини".
Який сир найкорисніший?За словами дієтологині Наталі Ріццо, м'який сир (творог) - ймовірно, найкорисніший для здоров'я сорт сиру. "У ньому менше насичених жирів і більше білка, ніж у більшості інших сирів", - пояснює вона. Ріццо рекомендує вибирати сорти з низьким вмістом жиру, зазначаючи, що вони все одно приємні на смак.
У половині чашки м'якого сиру з низьким вмістом жиру (2%) міститься:
90 калорій
12 грамів білка
2,5 грама жиру
5 грамів вуглеводів
125 міліграмів кальцію (10% від денної норми).
Топ найкорисніших сирівЗа словами Ріццо, у категорії найкорисніших сирів лідирують м'які сири, як-от рікотта або моцарелла, які виготовляються з молока з низьким вмістом жиру або знежиреного молока, тож у них менше насичених жирів і загалом вони корисніші для здоров'я. Ще один гарний варіант - сир фета, бо в ньому від природи мало жиру, і він смачний та ароматний.
Тверді сири, такі як пармезан, чедер і швейцарський, природно, містять менше лактози, тому людям із підвищеною чутливістю до лактози краще вибирати саме ці продукти.
Але загалом будь-який сир корисний у міру, і вміст поживних речовин у різних сортах різниться незначно, зазначає Ріццо. Навіть такі м'які сири, як брі, не менш корисні, ніж інші, зазначає вона.
При цьому, наголошує дієтолог, важливо, з чим ви їсте сир: наприклад, щоб сповільнити процес травлення, поєднуйте брі зі скибочками сирих овочів, а не з чіпсами або крекерами.
Чи корисний сир із низьким вмістом жиру або знежирений?За словами Ріццо, більшість сирів із низьким вмістом жиру не дуже смачні, тому що жир видаляють із молока перед переробленням, а це позбавляє сир багатьох смакових якостей. Особисто Ріццо каже, що краще взагалі відмовитися від сиру, ніж їсти низькокалорійні сорти.
Часто в сир додають наповнювачі, щоб компенсувати нестачу жиру. А коли люди намагаються замінити свій улюблений сир на низькокалорійний варіант, вони часто з'їдають його більше, щоб компенсувати нестачу жиру.
Якщо ви дотримуєтеся розміру порції в 30 грамів на день, що становить приблизно чверть чашки подрібненого сиру, то він може посісти гідне місце у вашому раціоні, каже Ріццо.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
18-06-2024, 00:30
0
4 482