RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


"Чому я хочу спати після обіду?" - виявляється, це доволі поширений запит серед людей. Не рідко після ситної тарілки смачного людину тягне на сон, але що робити, коли маєш інші турботи й в тебе відсутній час на відпочинок? Наприклад, знаходишся на роботі тощо.

Можливі причини подібного стану та варіанти, що робити, щоб не хотілося спати після обіду, розглянула біолог-нутриціолог зі штату Каліфорнія Крістофер Родс. Доктор запропонувала 5 рішень в інтерв'ю "Fox News".



Вона пояснила, що подібне відчуття може спіткати не тільки в обід, а навіть після ранкових чи вечірніх перекусів. Це пов'язано з тим, що легкі закуски, якими ми можемо закривати відчуття голоду замість повноцінного обіду, не насичують наш організм. Тому, не отримуючи достатньої кількості енергії, ми хочемо спати.

"Часто такі невеликі перекуси не відповідають порогу насичення нашого організму. Це означає - навіть якщо їжа надходить, її біологічно недостатньо, щоб ми відчували себе менш голодними", - стверджує Родс.

Що робити, якщо після їжі хочеться спати

Виключити перекуси швидкими вуглеводами. Якщо є потреба щось з'їсти, краще обрати горіхи, фрукти або в'ялене м'ясо - все це може забезпечити вас клітковиною, білком. Дати стійку енергію, пояснила Родс.

Уникати продуктів з високим вмістом цукру. Родс радить старатися тримати рівень глюкози в крові під контролем протягом дня. Зазвичай організм людини отримує її з вуглеводів. Однак, якщо ми вживаємо вуглеводів надто мало, або ж надто багато - це спричиняє стрибки рівня глюкози. Як низький, так і високий рівень цієї амінокислоти - не бажаний стан для організму. "Ключ до постійної енергії - це підтримка рівня глюкози в нормальному діапазоні протягом дня", - акцентує біолог-нутриціолог.

Пити менше кави. Це може здатися контрінтуїтивним, але кава може спричинити лише короткочасний сплеск енергії. А після, людина, маючи дефіцит сил, буде відчувати себе ще більш втомленою, пояснила Родс. Вона пропонує замінити каву на зелений чай, який, окрім кофеїну, також містить такий антиоксидант як L-теанін (вчені у 2017 році зробили висновок, що теанін у кількості 200 мг - це за ефектом приблизно вісім чашок чорного чаю. Також вони кажуть, що регулярне вживання теаніну покращує когнітивні функції. Наприклад, впливає на вибіркову увагу та пам'ять).

Не забувати про повноцінний обід. Як ми вже згадували, важливо не пропускати прийоми їжі та формувати для себе повноцінні тарілки: з білками, клітковиною, жирами тощо. Серед корисних продуктів Родс згадує курку (білок), волокнисті овочі, авокадо і горіхи (корисні жири). Також бажано пити більш води, щоб не було проблем з травленням.

Будьте активними після їжі. Регулярний спорт - корисно. Але з погляду бажання поспати, краще після їжі піти пройтися або зайнятися іншими справами. Це може стати чудовим варіантом, адже допоможе уникнути стрибка глюкози в крові. А значить, не буде хотітися спати. Навіть викання якихось домашніх активностей здатне змусити вас прокинутися. "Після їжі ваше тіло природним чином змінює пріоритети своєї енергії на травлення та обмін речовин, відкладаючи інші системи органів, такі як м'язи та мозок, на задній план", - пояснює Родс.

Причини "післяобідньої втоми", які назвала нутриціолог, є цілком природними для людини. У більшості випадків це не означає, що з вами щось не так. Але якщо це псує рівень життя, варто звернути увагу на перелічені варіанти протидії.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
19-04-2024, 08:58
Коментарів 0 Переглядів 2 223

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.