Сюрстремінг — делікатес для любителів екстремальної їжі. Його почали виготовляти понад 500 років тому. Більшість шанувальників цього незвичайного оселедця проживають у Швеції.
Історія виникнення
Приблизно в XVI столітті в ході бойових битв, які очолював шведський правитель Густав I Васа, з'явився дефіцит запасів солі. У зв'язку з даною подією для засолювання оселедця використовували значно менше солі. Це, власне, сильно порушувало звичайний процес приготування, і продукт став гнити. У період війни, коли всі солдати були голодні, довелося їсти навіть оселедець, що перебродив. До деякого їх здивування, на смак він абсолютно не був схожий на тухлятину, комусь навіть його різкий і гострий присмак сподобався.
Новина про незвичайну страву швидко поширилася. Через те, що сіль коштувала дорого, у тому числі і в мирний час, у Швеції у багатьох людей з'явився новий варіант приготування оселедця у вигляді бродіння. Вийшов навіть указ уряду, що розкривати банки з оселедцем можна було тільки в кінці серпня. Скасовано дану постанову було тільки в 1998 році, тому прихильники делікатесу мають всі шанси насолоджуватися ним протягом усього року.
Процес виготовлення делікатесу
Технологія виготовлення особливого оселедця така: маленьку балтійську салаку вимочують протягом декількох днів в міцному сольовому розчині. Це дає можливість прибрати з неї зайвий жир і кров. Далі на 2 місяці оселедець прибирають в бочки з найменш концентрованим сольовим розчином. Там і починається процес бродіння, формується своєрідна м'якість, також з неприємним, просто нестерпним ароматом.
Після того, як пройшло два місяці, салаку, яка перебродила, кладуть в банки, але і там процес бродіння не зупиняється.
Банки з сюрстремінгом просто впізнати в магазинах. Причиною особливого зовнішнього вигляду служить газ, який зібрався всередині банок, і який чинить найвищий тиск. Виготовляють оселедець, який перебродив, в провідних північних містах Швеції, але найбільше в провінції Норрланд.
Якщо відкрити банку в приміщенні, то здається, що її запах ніколи не вивітриться. Тому робити це краще на вулиці. Також сюрстремінг рекомендують відкривати під струменем води, бо ви ризикуєте бути забризканими перебродившим соком. Такий цікавий продукт вважається національним делікатесом у Швеції.
Однак, сюрстремінг має свої корисні властивості:
Він містить велику кількість білка, вітамінів та мінералів, що може бути корисним для зміцнення м’язів та підвищення енергії. Ферментація дозволяє створити багато корисних мікроорганізмів, таких як бактерії молочної кислоти, що можуть допомогти зберегти здоров’я шлунково-кишкового тракту та покращити імунну систему.
Вживання сюрстремінгу може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, бо він містить поліненасичені жирні кислоти, що сприяють зниженню рівня холестерину в крові.
Однак, важливо зазначити, що сюрстремінг може бути несприйнятливим для деяких людей через його запах та смак, а також містить велику кількість солі, що може призвести до проблем зі здоров’ям, якщо споживається великими кількостями. Тому, як і з будь-яким продуктом, важливо дотримуватися розумних розмірів порцій та рекомендацій лікарів і дієтологів.
Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.
22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".
В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.