RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Сюрстремінг — делікатес для любителів екстремальної їжі. Його почали виготовляти понад 500 років тому. Більшість шанувальників цього незвичайного оселедця проживають у Швеції.



Історія виникнення

Приблизно в XVI столітті в ході бойових битв, які очолював шведський правитель Густав I Васа, з'явився дефіцит запасів солі. У зв'язку з даною подією для засолювання оселедця використовували значно менше солі. Це, власне, сильно порушувало звичайний процес приготування, і продукт став гнити. У період війни, коли всі солдати були голодні, довелося їсти навіть оселедець, що перебродив. До деякого їх здивування, на смак він абсолютно не був схожий на тухлятину, комусь навіть його різкий і гострий присмак сподобався.

Новина про незвичайну страву швидко поширилася. Через те, що сіль коштувала дорого, у тому числі і в мирний час, у Швеції у багатьох людей з'явився новий варіант приготування оселедця у вигляді бродіння. Вийшов навіть указ уряду, що розкривати банки з оселедцем можна було тільки в кінці серпня. Скасовано дану постанову було тільки в 1998 році, тому прихильники делікатесу мають всі шанси насолоджуватися ним протягом усього року.

Процес виготовлення делікатесу

Технологія виготовлення особливого оселедця така: маленьку балтійську салаку вимочують протягом декількох днів в міцному сольовому розчині. Це дає можливість прибрати з неї зайвий жир і кров. Далі на 2 місяці оселедець прибирають в бочки з найменш концентрованим сольовим розчином. Там і починається процес бродіння, формується своєрідна м'якість, також з неприємним, просто нестерпним ароматом.

Після того, як пройшло два місяці, салаку, яка перебродила, кладуть в банки, але і там процес бродіння не зупиняється.

Банки з сюрстремінгом просто впізнати в магазинах. Причиною особливого зовнішнього вигляду служить газ, який зібрався всередині банок, і який чинить найвищий тиск. Виготовляють оселедець, який перебродив, в провідних північних містах Швеції, але найбільше в провінції Норрланд.

Якщо відкрити банку в приміщенні, то здається, що її запах ніколи не вивітриться. Тому робити це краще на вулиці. Також сюрстремінг рекомендують відкривати під струменем води, бо ви ризикуєте бути забризканими перебродившим соком. Такий цікавий продукт вважається національним делікатесом у Швеції.

Однак, сюрстремінг має свої корисні властивості:

Він містить велику кількість білка, вітамінів та мінералів, що може бути корисним для зміцнення м’язів та підвищення енергії.
Ферментація дозволяє створити багато корисних мікроорганізмів, таких як бактерії молочної кислоти, що можуть допомогти зберегти здоров’я шлунково-кишкового тракту та покращити імунну систему.

Вживання сюрстремінгу може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, бо він містить поліненасичені жирні кислоти, що сприяють зниженню рівня холестерину в крові.

Однак, важливо зазначити, що сюрстремінг може бути несприйнятливим для деяких людей через його запах та смак, а також містить велику кількість солі, що може призвести до проблем зі здоров’ям, якщо споживається великими кількостями. Тому, як і з будь-яким продуктом, важливо дотримуватися розумних розмірів порцій та рекомендацій лікарів і дієтологів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-04-2024, 21:57
Коментарів 0 Переглядів 3 685

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.