На початку березня на прилавках українських ринків з'являються зелені пучки рослини під назвою черемша. Українці полюбляють робити з неї салати та інші страви.
Чим корисна ця зелень, кому її не можна,
розповідає сімейний лікар Михайло Цюрак.
Що за рослина черемша?
Наукова назва черемші - часник ведмежий, або ж цибуля ведмежа. Черемша споріднена з городніми часником та цибулею, звідси і її назва та смакові властивості.
Які вітаміни містяться у черемші?
– вітамін С у великій кількості;
– лізоцим - природний антибіотик;
– ефірні олії.
Який позитивний вплив на організм може мати черемша?
– черемша полегшить стан при застудних захворюваннях;
– забезпечить жовчогінний ефект при проблемах з жовчним міхуром та печінкою;
– стимулюватиме апетит;
– сприятиме зниженню артеріального тиску.
Коли не варто споживати черемшу?
– при загостренні гастриту чи коліту;
– при частих нападах стенокардії;
– якщо ви переживаєте з приводу запаху зі свого рота
Зверніть увагу, що дика черемша занесена до Червоної книги України як рідкісна рослина, тому краще її вирощувати на городі самотужки, а не збирати в лісі.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
19-03-2024, 00:15
0
2 134