Морква корисна для шкіри і серцево-судинної системи, проте вона протипоказана при хворобах печінки.
Про це виданню розповіла лікар-дієтолог Ольга Корабльова.
“Якщо орган нездоровий, то він не може засвоїти каротин. У числі протипоказань також виразкова хвороба шлунка або кишечника і ентерит, тобто запалення стінок тонкої кишки”, – додала фахівчиня.
При виборі моркви Корабльова порадила звертати увагу на зовнішній вигляд коренеплоду. Зокрема, овоч не повинен бути м’яким і горбистим, а також мати тріщин і плям.
Останнє може означати, що у моркви зіпсована середина. Якщо бадилля занадто густе, то коренеплід, швидше за все, буде твердий, додала дієтологиня.
Водночас у моркви є багато корисних властивостей:
Для здоров'я очей
Нестача вітаміну А — часта причина проблем зору у дітей та вікової дегенерації жовтої плями ока. Дефіцит цього вітаміну може навіть призвести до курячої сліпоти. Щоденна норма вітаміну А для дорослих міститься у 200 г моркви. Лютеїн і зеаксантин, які також є в моркві, захищають сітківку та кришталик.
Захищає шкіру від сонячних променів
Антиоксиданти та каротиноїди у складі моркви захищають шкіру від шкідливих сонячних променів і в разі опіків сприяють її швидкому загоєнню.
Допомагає схудненню
Щоб схуднути, потрібна клітковина, — вона необхідна насамперед для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. А її достатньо в моркві.
Щоб знизити денне споживання калорій, використовуйте моркву для перекушування.
Для профілактики деяких видів раку
Каротиноїди, які містить морква, є потужними антиоксидантами, що зменшують кількість вільних радикалів в організмі. Дослідження підтвердили, що вживання моркви знижує ризик розвитку раку легенів, молочних залоз і товстої кишки.
Регулює кровʼяний тиск
В моркві багато калію, який балансує рівень натрію та допомагає виводити його надлишки з організму, що знижує навантаження на серце й регулює кров'яний тиск.
Для здоров'я зубів
Вживання сирої моркви є ефективним механічним засобом очищення зубів. А ще вона провокує організм виділяти велику кількість слини, яка має лужне середовище, що допомагає контролювати кислотоутворювальні мікроорганізми в ротовій порожнині.
Зміцнює нігті й волосся
Бета-каротин, на який багата морква, зміцнює волосся й нігті.
Запобігає старінню
Антиоксиданти, які у великій кількості містяться в моркві, допомагають запобігти появі зморшок, роблячи шкіру пружною, а також появі інших ознак старіння.
Кожному чоловікові треба з'їдати хоча б одну моркву в день
Морква в сирому вигляді допомагає ендокринній системі виробляти тестостерон — важливий чоловічий статевий гормон. Добова доза тестерону — приблизно 200-300 грамів моркви. Тобто достатньо однієї середньої морквини, щоб отримати лікувально-профілактичний ефект.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
18-02-2024, 13:58
0
2 016