RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Звичайна картопля, яку люблять і поважають багато людей, - не такий вже й простий овоч. Вона може як принести користь організму, так і нашкодити йому.

Небезпечних властивостей у картоплі не так вже й багато, але знати про них потрібно, каже лікар-ендокринолог вищої категорії Олена Губкіна, пише портал ukr.health.



Як і з будь-яким продуктом, з картоплею потрібно знати міру.

Оптимальна доза для організму - 200-300 г два рази на тиждень. Цього достатньо, щоб отримати від коренеплоду всі необхідні вітаміни, мінерали, харчові волокна і антиоксиданти. У картоплі міститься багато калію і натрію, які вкрай важливі для нормальної роботи клітин. А ось вітаміни В6 і С допомагають зміцнити імунітет.

Лікар-ендокринолог радить обмежити вживання картоплі людям з гастритом, підвищеною кислотністю і важкою формою цукрового діабету. При цьому відмовлятися зовсім від улюблених ласощів не обов'язково. Але в щоденному раціоні картопля повинна займати не більше 10 відсотків.

Найкорисніше вживати картоплю в вареному вигляді. Після такої обробки вона зберігає найбільше корисних властивостей. При цьому рівень небезпечного крохмалю в ній падає до мінімуму. Наприклад, картопляне пюре містить тільки 3% крохмалю. У запеченій картоплі його вже в два рази більше. А ось від смажених страв з картоплі краще відмовитися, оскільки вони містять не тільки крохмаль, а й багато жиру і навіть токсини.

Для приготування лікар радить вибирати тільки стиглі плоди без зелених плям. Річ у тім, що в них міститься алкалоїд соланін. Потрапляючи в організм людини, він здатний викликати отруєння: нудоту, блювоту, діарею і судоми. Позбутися від соланіну організму самостійно дуже важко. Токсичними властивостями володіє також картопля, яка вже проросла.
Готувати картоплю слід на невеликому вогні. При занадто високих температурах амінокислота аспарагін, яка міститься в бульбах, трансформується в канцероген акриламід.

Протипоказана картопля людям, які страждають ожирінням або борються із зайвою вагою. Цей плід досить калорійний і містить багато крохмалю і вуглеводів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
17-02-2024, 11:22
Коментарів 0 Переглядів 8 625


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.