Є на столі у кожного: кому обов’язково доведеться відмовитися від картоплі

новини / Здоров'я
9 236
0


Звичайна картопля, яку люблять і поважають багато людей, - не такий вже й простий овоч. Вона може як принести користь організму, так і нашкодити йому.

Небезпечних властивостей у картоплі не так вже й багато, але знати про них потрібно, каже лікар-ендокринолог вищої категорії Олена Губкіна, пише портал ukr.health.



Як і з будь-яким продуктом, з картоплею потрібно знати міру.

Оптимальна доза для організму - 200-300 г два рази на тиждень. Цього достатньо, щоб отримати від коренеплоду всі необхідні вітаміни, мінерали, харчові волокна і антиоксиданти. У картоплі міститься багато калію і натрію, які вкрай важливі для нормальної роботи клітин. А ось вітаміни В6 і С допомагають зміцнити імунітет.

Лікар-ендокринолог радить обмежити вживання картоплі людям з гастритом, підвищеною кислотністю і важкою формою цукрового діабету. При цьому відмовлятися зовсім від улюблених ласощів не обов'язково. Але в щоденному раціоні картопля повинна займати не більше 10 відсотків.

Найкорисніше вживати картоплю в вареному вигляді. Після такої обробки вона зберігає найбільше корисних властивостей. При цьому рівень небезпечного крохмалю в ній падає до мінімуму. Наприклад, картопляне пюре містить тільки 3% крохмалю. У запеченій картоплі його вже в два рази більше. А ось від смажених страв з картоплі краще відмовитися, оскільки вони містять не тільки крохмаль, а й багато жиру і навіть токсини.

Для приготування лікар радить вибирати тільки стиглі плоди без зелених плям. Річ у тім, що в них міститься алкалоїд соланін. Потрапляючи в організм людини, він здатний викликати отруєння: нудоту, блювоту, діарею і судоми. Позбутися від соланіну організму самостійно дуже важко. Токсичними властивостями володіє також картопля, яка вже проросла.
Готувати картоплю слід на невеликому вогні. При занадто високих температурах амінокислота аспарагін, яка міститься в бульбах, трансформується в канцероген акриламід.

Протипоказана картопля людям, які страждають ожирінням або борються із зайвою вагою. Цей плід досить калорійний і містить багато крохмалю і вуглеводів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

22:45
У чернівецькому храмі УПЦ релігієзнавця обізвали дурнем за зауваження про зміст молитовників
22:17
Не стало буковинця, який 40 років возив рятувальників гасити пожежі
22:00
"Не цінуємо своїх": мандрівниця розкритикувала захват візитом ведучого Комарова на Буковину
21:41
Якому знаку зодіаку пощастить 1 квітня
21:21
"Клята війна": стало відомо про загибель захисника із Буковини Геннадія Рясова
20:59
В застосунку "Дія" з'явився новий розділ: для кого він призначений
20:35
В Україні знизять ціни ще на понад сотню ліків
20:19
Росія застосовує заборонені хімічні речовини на Куп’янському напрямку

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм