RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Усі звикли додавати у їжі сіль. Однак, її надлишок, так і дефіцит може зашкодити організму. Варто знати, кому взагалі варто виключити сіль з раціону.

Про це йдеться на сайті медичної спільноти "Бережи себе".



Яку хімічну природу має сіль


Сіль використовували в сиву давнину (ще до нашої ери) передусім для збереження їжі. Солоне середовище не є придатним для росту й розмноження бактерій, адже сіль витягує воду, яка так необхідна для життя бактерій.

Дієтолог Тетяна Лакуста розповіла, що сіль (NaCl) на 40% складається з натрію, який впливає на безліч фізіологічних функцій в організмі людини. Зокрема, на нервову провідність, м’язовий тонус, водно-електролітний баланс.

Сіль любить "золоту середину" - як надлишок, так і дефіцит цієї хімічної сполуки може зашкодити організму.

Чим поганий дефіцит солі


Наразі фокус інформаційної уваги направлений саме на переспоживання солі - і це не дивно, адже з цим пов’язані серйозні наслідки для організму.

Однак, не варто забувати, що й нестача солі може бути небезпечною.

Зокрема, наслідками дефіциту NaCl можуть бути:

  • низький тиск - натрій є важливим гравцем у підтримці нормального тиску. Коли стається його дефіцит, наприклад, унаслідок зневоднення (рясного пітніння, діареї, блювоти, надмірного використання сечогінних засобів), це може призводити до зниження тиску

  • порушення водного балансу - натрій утримує воду, тож за недостатньої його концентрації вода в надмірних кількостях потрапляє в клітини

  • різке обмеження може призвести до зростання ЛПНЩ (ліпопротеїнів низької щільності) та тригліцеридів у крові


Норма солі


За рекомендаціями Управління з контролю за якістю продуктів і медикаментів США (FDA) норма солі для дорослих становить 6 грамів, норма споживання саме натрію - 2,5 грама на день.

Водночас рекомендовані кількості сильно відрізняються між віковими групами. Наприклад, сіль та натрій у раціоні дітей віком 4-6 років варто обмежити до 3 грамів та 1,2 грама відповідно.

Більшість доданої солі на день ми споживаємо з процесованих продуктів: хлібу, твердого сиру, ковбасних виробів, солоного печива, кондитерських продуктів, фаст-фуду.

Кому варто бути уважним щодо солі


Дотримуватися рекомендацій зі споживання солі потрібно всім. Проте особливо - людям, які мають:

  • захворювання слизової шлунка, передракові стани, рак шлунка

  • остеопороз або остеопенію - зменшення щільності кісткової тканини. Зі збільшенням споживання харчової солі збільшується виведення кальцію з сечею

  • хронічну хворобу нирок - у такому разі споживання солі рекомендують зменшити вдвічі від добової норми для здорових людей

  • серцево-судинні хвороби - надмірне споживання солі пов’язано з розвитком гіпертонічної хвороби, яка є одним з основних чинників розвитку інсульту та інфаркту


Чи вся сіль однакова


До найбільш розповсюджених видів відносять:

  • поварена кам’яна сіль видобувається з природних джерел - підземних копалин, не містить йоду

  • йодована сіль - поварена кам’яна сіль, що штучно насичується йодом

  • морська сіль утворюється шляхом випаровування морської або океанічної води. Вона складається з повареної солі з невеличкими домішками мінералів, проте мінімальним вмістом йоду

  • кошерна сіль - сіль великого помелу, що має в складі агенти для запобігання утворення грудочок, використовується для приготування кошерних страв

  • гімалайська або рожева сіль - видобувається в Пакистані, містить природні домішки оксиду заліза


Як мінімізувати вміст солі в раціоні


Щоб зменшити кількість солі в раціоні, потрібно дотримуватись таких порад:

  • виключте або обмежте споживання маринованих овочів як домашнього, так і магазинного виробництва

  • зменште споживання солонини, солоної риби, солоного сала, а також процесованих м’ясних, рибних виробів та страв домашнього приготування, що містять надмір солі

  • використовуйте низьконатрієву сіль (містить 30-40% калію хлориду замість натрію хлориду)

  • спробуйте частково замінити сіль у стравах на різні спеції, прянощі та трави, щоб отримати інші насичені смаки

  • додавайте до кожного прийому їжі овочі, які є джерелами калію - наприклад, шпинат, петрушку, листя салату, броколі, горох, помідори, картоплю


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-02-2024, 00:45
Коментарів 0 Переглядів 1 939

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.