Дієтолог назвала крупу, яку можна їсти навіть ввечері і не переживати за фігуру

новини / Здоров'я
79 613
0

Більшість круп не радять їсти ввечері, бо це вуглеводи, які можуть нашкодити фігурі. Але це не стосується булгуру. Він добре насичує організм і збагачує вітамінами групи В, фосфором, калієм, кальцієм і залізом.

Про це йдеться у публікації дієтолога Світлани Фус в Instagram.



Чим корисний булгур


"Для приготування крупи пшеничні зерна пропарюють, потім висушують на сонці, очищають від оболонок і подрібнюють до потрібного розміру. У 100 г крупи міститься 12 г білка, близько 2 г жирів, 63 г вуглеводів і 12 г клітковини, її калорійність - 340 ккал. У 100 г приготовленої з булгуру каші кількість всіх зазначених інгредієнтів приблизно втричі менше", - каже дієтолог.⁣

У цій крупі більше поживних речовин і вітамінів в порівнянні з манкою, кус-кусом і багатьма іншими популярними крупами, бо при виробництві булгуру в пшениці залишаються зародки.

У крупі містяться вітаміни групи В (крім 12), К і РР, фолієва кислота, а також мінерали, в тому числі фосфор, калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, магній.⁣⁣

"Варений булгур перетравлюється повільніше і довше створює відчуття ситості, якщо порівнювати з манкою і кус-кусом. Глікемічний індекс булгура 47, кус-куса 65, манки 75 одиниць", - пояснює Фус.

З чим готувати булгур


Корисно в булгур додавати ягоди, фрукти або зелень, щоб поліпшити смак страви і наситити вітамінами. Традиційне блюдо з булгура - табуле, холодна варена крупа з зеленню і свіжими овочами, заправлена лимонним соком і оливковою олією.⁣

"Одна з переваг приготування страв з булгура - навіть при тривалому варінні він не розварюється до кашоподібного стану і не втрачає форми, як, наприклад, рис або перловка", - говорить дієтолог.

Фус зазначає, що, крім булгуру, корисними є каші - перловка, просо, гречка, вівсянка та інші.⁣⁣

"Булгур, як і інші каші, це вуглеводи. Ви часто чуєте, що вуглеводи краще їсти вранці і вдень, щоб запастися енергією для фізичної і розумової роботи і не їсти ввечері, щоб не набирати вагу. Це лише частково вірно. Я б радила з вечірнього прийому їжі прибрати прості вуглеводи - солодкі фрукти і овочі, сухофрукти, мед, солодощі. Саме їх потрібно вживати в першій половині дня. А ось невелика кількість такої каші, як булгур, з’їсти на вечерю можна", - радить експерт.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У центрі Чернівців відкрився перший в Україні рекрутинговий центр 108 батальйону бригади "Едельвейс" - фото
«Долар слабшає через глобальні зміни»: чому долар у світі дешевшає та чого чекати українцям
Смертельна аварія у Чернівцях: водій автомобіля збив велосипедиста
«Стояли впритул до ворога»: прикордонник з Буковини про бої на Донеччині
ексклюзив
На Буковині синоптики попередили про пориви вітру
Масована нічна атака РФ: ракети летіли на Львів, під ударом захід України
28 червня, 2025
З нагоди Дня Конституції України на горі Веприк розгорнули 20-метровий прапор - фото
«Не завжди діти відразу говорять про це»: скількох педофілів засудили на Буковині за останні п’ять років
ексклюзив
«Тато – мій ангелик»: дружина загиблого воїна з Буковини просить визнати його Героєм
Сьогодні на Буковині попрощаються із воїном Віталієм Шалаєвим