RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Подружжя акторів Іван та Інна Данілін кілька років поспіль щосуботи одягаються у старовинні костюми, беруть драбину і йдуть запалювати ліхтар на вулиці Кобилянської (колись Панській – авт.). Вони – головні "ліхтарники" Чернівців. Іван та Інна зізнаються, що їм ця традиція теж до душі.

Запалювання ліхтаря – це ще одна родзинка міста, яка подобається і чернівчанам, і туристам, пише molbuk.ua 

У Чернівцях вирішили запровадити таку традицію після того, як ковалі зробили у подарунок місту кований ліхтар. Основну частину дійства "Запалювання ліхтаря на вулиці Панській" розробив актор та режисер Іван Данілін. 
 
"Запалювання ліхтаря – це ініціатива мерії, яку хотіли започаткувати як традицію. Нам запропонували ідею: щосуботи ліхтарники запалювали кований ліхтар на початку вулиці Кобилянської. Ми кілька років поспіль організовували День міста, багато читали про Чернівці, щоб показувати найцікавіші традиції міста, тож погодилися впровадити ще одну чернівецьку традицію", – розповідає Інна Даніліна.

Актори вигадали, яким має бути вихід ліхтарників, підібрали костюми.  



"Спочатку почитали, хто такі ліхтарники, як відбувалося запалювання ліхтаря. Потім створили текст й записали фонограму. Трохи вагалися з Іваном, бо розуміли: щосуботи треба бути в Чернівцях, щоб запалити ліхтар. Але потім подумали, що у нас є трупа, тож зможемо одне одного підміняти", – зазначає Інна.
 
Перший вихід ліхтарників був за Іваном Даніліним та Русланом Ілікою. Вони тривалий час робили це разом. Інна долучилася до цього дійства згодом. 

"Спершу було двоє ліхтарників, вони репетирували свої рухи. Та якось Руслан не зміг прийти, і тоді Іван запропонував мені це зробити. Така пропозиція була трохи несподіваною для мене, але все вийшло добре. Отож з травня 2021 року ми разом з Іваном запалюємо ліхтар на Панській, уже звикли це робити разом", – зізнається Інна Даніліна. 

Актори спеціально підібрали костюми для ліхтарників. 

"Костюми з нашої акторської костюмерної. Капелюшки для ліхтарників Іван знайшов на секондхенді. Ми переодягаємося у Центральному палаці культури, що на Театральній площі, а в міській раді, у кабінеті на першому поверсі, зберігаємо драбину ліхтарника. Перед процесом запалювання виходимо, і щойно зазвучить музика – вирушаємо до ліхтаря. Коли переходимо дорогу на Центральній площі, Іван усім водіям кланяється, знімає капелюха, махає. Всередині ліхтаря є невеличка свічка, яку ми запалюємо довгим сірником. Потім загоряється лампочка, коли з’являється світло на усій вулиці Кобилянської", – розказує Інна.

Із запалюванням ліхтаря пов’язано багато кумедних історій.

"Звукооператор, який вмикає нам фонограму, паралельно у цей момент дзвонить у "Міськсвітло", щоб ввімкнули вуличне освітлення, коли запалюємо сірник у ліхтарі. І з цим у нас були пов’язані різні кумедні історії. Було таке, що приходили до ратуші, а ліхтар уже світив. Пам’ятаю, що ліхтар запалили сірником, а вуличне освітлення довго не вмикалося. Спалили один сірник, другий... Був ще один випадок, коли сірник лишень дістали, навіть не донесли до ліхтаря, а світло вже ввімкнули. Але ми актори, тож з усіх цих кумедних ситуацій вміємо викрутитися. Люди ж зазвичай усе це сприймають позитивно. І саме через позитивні емоції нам дуже подобається це робити. Дехто навіть спеціально щосуботи приходить на запалювання ліхтаря. Туристам зі Львова така традиція сподобалася і вони жалкували, що у них такого немає", - продовжує Інна.
  
Минулого року взимку від запалювання ліхтаря відмовилися. Зробили це через те, що у місті почалися відключення електрики. Відновили її у травні. Актори зізнаються, що їм не вистачало цього дійства, тож були втішені, коли знову почали запалювати ліхтар на Панській.
 
"Дуже багато людей збирається влітку. Запалюємо ліхтар о 21.00, взимку раніше – приблизно о 16.30. Після цього з нами просять сфотографуватися, дітям дозволяємо вилізти на драбину ліхтарника. Мені така робота не набридає, бо отримую позитивні емоції. Для нас запалювання ліхтаря – то вже свого роду наш бренд. Усе це відбувається легко, невимушено. Ми щосуботи завжди на репетиції, тому для нас робота "ліхтарників" не проблема, тож будемо і далі запалювати ліхтар на вулиці Панській", – каже Інна Даніліна.
1-01-2024, 12:43
Коментарів 0 Переглядів 1 665

Теги -
Познайомитись ближче із кандидатами та їх стратегічним баченням розвитку університету можна на зустрічах зі студентами та співробітниками
Пік переходів до ПЦУ відбувся у 2023 році

Валентин Пабат працював інженером програмістом у різних компаніях, зокрема міжнародних, керував технічними відділами різних установ та організацій
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Укінці всі охочі мали можливість відвідати майстерклас


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.