RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Фото з архівів "МБ"

У 2021 році в Чернівцях на вулиці Воробкевича на території парку "Жовтневий" встановили 50-метровий флагшток. Його відкрили до 30-річчя Незалежності. Такі флагштоки облаштували тоді у 16 регіонах у рамках програми "Велике будівництво". Це коштувало понад 170 мільйонів гривень.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 1 грудня, передає molbuk.ua



Допомогли благодійники

Як ідеться у відповіді Чернівецької ОВА на інформаційний запит "МБ", загальна вартість облаштування флагштока та території довкола нього в Чернівцях у цінах 2021 року становить понад 13,4 мільйона гривень, 2,4 мільйона виділили з обласного бюджету, ще 4,5 мільйона – субвенція з держбюджету.

У 2021 році освоїли понад 6,3 мільйона. Кошти спрямували на оплату виконаних робіт підряднику – фірмі "Котигорошко".

У зв’язку з воєнним станом фінансування капітальних видатків у 2022 році призупинили. Тож на початок 2023 року залишок вартості об’єкта становив понад сім мільйонів гривень. На той час територія була готова на 80 відсотків. Залишалося зробити мощення, укласти решту бруківки, облаштувати освітлення, водопостачання і водовідведення, встановити лавки, смітники, велопарковки, скляну огорожу, посіяти газон.

Цьогоріч видатків не здійснювали. Попри це, голова ОВА Руслан Запаранюк повідомив, що на території таки зроблять благоустрій коштом меценатів.

"Знайшли благодійників, які допоможуть облаштувати й, у міру можливостей, привести до більш-менш людського стану місце, де розташований флагшток. Остаточну суму робіт ми ще не підраховували", – розповів посадовець.

Змонтували металеву конструкцію, облаштували верхній оглядовий майданчик закінчили всі земляні роботи.

"Завершено бетонування двох оглядових майданчиків і влаштування центральних доріжок (відповідно до проєктно-кошторисної документації)", – йдеться у відповіді ОВА на запит "МБ".

Також зазначають, що підрядник відповідає за належне утримання об’єкта до моменту його передачі. Після завершення всіх робіт його передадуть балансоутримувачу, тобто місту.

З підрядником ще не розрахувалися

Як розповів у коментарі "МБ" директор департаменту капітального будівництва, містобудування та архітектури ОВА Микола Гладюк, цього року вже жодних робіт на території здійснювати не будуть. На запитання, чи багато ще залишилося до завершення, відповів: "залежно як вимірювати". Також зазначив, що наразі не розглядають якихось додаткових робіт, на які б знадобилося чергове фінансування.

Підряднику наразі не виплатили жодних коштів, окрім тих 6,3 мільйона, які виділили у 2021 році, підтвердив Микола Гладюк.
Директорка Центру культури та дозвілля імені Т.Шевченка Марта Шумілова-Лисякова повідомила, що ситуацію з флагштоком знатимуть тоді, коли його передадуть на баланс центру. Відтак тоді ним і опікуватимуться.

Коли це буде, посадовиця не знає, пообіцяла повідомити, коли з’явиться якась інформація.
"Але його повинні передати завершеним, місто вже нічого не має доробляти чи дофінансовувати", – запевнила директорка.

Думка

"За ці гроші можна було армію дронів купити"

Ігор Буркут, кандидат історичних наук:



"Зараз ті суми, які витрачали на схожі речі, – це просто жахливо. За 13 мільйонів можна було цілу армію дронів закупити. Вони б дуже і дуже згодилися. А так поставили величезну трубу за страшні гроші й час від часу будуть там міняти прапор, який розриватиме сильний вітер. Я розумію тих, хто на цьому заробляв. Як правило, на таких речах щось відмивається, щоб чистенькі купюри йшли в чиїсь кишені. А чи потрібно воно людям? Патріотизм виховується не тим, що хтось одягається у вишиванку чи здіймає над головою прапор. Це все чудово, красиво. Але під час війни треба займатися обороною. Треба готуватися до наступу, до звільнення територій. А отак демонструвати свій патріотизм – це дуже нехороша річ, як на мене.

Хочу нагадати всім, хто забув, що війна розпочалася у 2014 році. І саме в той час треба було не шашлички на природі смажити, а готуватися до справжньої війни. Натомість великі гроші викидалися невідомо в що.

На часі зараз – тільки війна. Класти бруківку для того, щоби окупант по ній пройшовся своїми чобітьми, – це ідіотизм. Але знову ж таки, хтось на цьому заробляє. І заробляє для себе, а не для держави.

Переможемо, а тоді й бруківку будемо класти. Насамперед треба буде відновлювати зруйновані міста, забезпечувати людей роботою тощо. Нині ж: "Усе для фронту, усе для перемоги", як закликало гасло Другої світової війни.

На жаль, я розумію, що відбувається. Передбачав це ще у 2019 році, коли побачив результати виборів. Та все ж таки на той момент я був набагато кращої думки про своїх земляків. Чомусь гадав, що люди роблять якісь висновки із того, що відбувається. І думають про те, що має бути. На жаль, вони побачили зовсім інше.

Забирають гроші у місцевого самоврядування для того, щоби місцеве самоврядування було знищене. Звичайно, що і тут часто гроші витрачали безконтрольно і нерозумно. Але тут треба вести мову про наше суспільство, наскільки воно зріле. На жаль, я бачу, що немає контролю цього суспільства над владою – ні центральною, ні місцевою. Це і виливається у недоцільне витрачання коштів.
Мене вражає те, що люди, які ідуть в армію, за власні кошти мають ще споряджати себе одягом і багато-багато іншого мають купувати, щоби вижити на тому фронті. Оце просто жахливо".

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Редактор: Галина Олійник
10-12-2023, 15:23
Коментарів 1 Переглядів 4 541

Теги -
Hаписав: Історик історику, Коментарів: 0, Новин: 0, 12 грудня 2023 08:44
В новині:
Не дасте збрехати, Ігоре Григоровичу, що професія історика є однією з найдревніших. Підтвердили це власним прикладом, бо гасло "Все для фронту, все для перемоги" було не гаслом Другої світової, як кажете, а гаслом ненависного Вам ТЕПЕР совка - СРСР: і про це Ви точно добре знаєте, та не мейстрім(((.

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.