Денстована гуска й «Шайдель»: у Чернівцях до 160-річчя від дня народження Ольги Кобилянської презентували книгу рецептів письменниці

новини / Новини Чернівців / фоторепортаж / культура, шоу-бізнес / гаряча тема
4 081
0

У Чернівецькому літературно-меморіальному музеї Ольги Кобилянської відбулася презентація книги "На гостини до Ольги Кобилянської". Підготували її до друку викладачі Чернівецького вищого комерційного училища ДТЕУ до 160-річчя від дня народження письменниці, які спільно з учнями адаптували родинні рецепти Кобилянських і випробували їх на кухні.

Про це повідомляє molbuk.ua



Допомагала колективу училища працювати з архівами й стала співукладачкою книги старша наукова співробітниця музею Ольги Кобилянської, членкиня Національної спілки краєзнавців України Юлія Микосянчик.

Видання побачило світ у видавництві "Друк Арт". У книзі подано технологію приготування м’ясних страв, кремів, тортів, пляцків і печива за рецептами Ольги Кобилянської та її сучасників.







Викладач училища, спеціалістка вищої категорії Інеса Горук розповіла, що книга вміщує 20 рецептів різних страв і випічки, технологічні карти до яких розробляла її колега – спеціалістка вищої категорії, старший викладач училища Оксана Козьма.

Так, за рецептами Ольги Кобилянської можна спробувати приготувати руляду, потравку з курки, зульц винничковий, пампушки Тети Олі з "Апостола Черні", зрази з хріном (дуже добрі). До речі, саме зрази студенти училища готували на 7-му Міжнародному конкурсі ресторанних технологій і фуддизайну BESTCOOCKFEST – 2023, який відбувся 2-3 листопада в Києві. У номінації "Автентична та етнічна кухня" ця родинна страва Ольги Кобилянської посіла друге місце. Частували ними й не тільки всіх присутніх і на презентації книги.





За словами директора училища Миколи Кирилюка, ідея укладання книги належить Світлані Кирилюк, кандидатові філологічних наук, доценту кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю.Федьковича. Як зазначає науковиця, вона надихнулася до створення такого проєкту під час роботи з архівними документами у фондах Інституту літератури імені Т.Шевченка НАН України та в Центральному державному історичному архіві України у Львові. Там пані Світлана працювала із записниками Ольги Кобилянської, де серед начерків її майбутніх творів час від часу траплялися й рецепти приготування страв.







Як зазначають укладачі, зібраними й адаптованими рецептами можуть користуватися всі: і ті, хто має стосунок до професійної кухні, і кулінари-аматори.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

09:17
Субсидія на оренду житла 2025. Куди звернутися за призначенням та які документи потрібні
08:55
Більшість забуває: чому потрібно замочувати рис перед приготуванням
08:37
За минулу добу на фронті - 112 боєзіткнень. ЗСУ знищили ще 1180 окупантів
08:19
Нічна атака росіян: у низці областей України оголошували повітряну тривогу через загрозу ударних БПЛА
08:00
Яке свято 23 лютого в Україні та світі: заборони, традиції, народні прикмети
07:45
Діти створюють пристрої для військових та смертельна ДТП на Руській: головні новини 22 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 23 лютого не буде світла
07:00
Погода на Буковині 23 лютого
02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм