RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Рівно 26 років тому, 19 листопада 1997 року, почалася експедиція міжнародного екіпажу на борту американського шатлу "Колумбія". У ній разом із космонавтами із США та Японії брав участь перший космонавт незалежної України, Герой України, уродженець села Клішківці на Буковині Леонід Каденюк.

Про це повідомляють на фб-сторінці Клішківці Актуальні, передає molbuk.ua



"Коли за часів незалежності України постало питання про політ українця на борту американського космічного корабля, я постарався потрапити в число претендентів. Про підготовку самого польоту дізнався з преси. Написав заяву в Національне космічне агентство України про те, що хочу взяти участь в цій цікавій програмі. Після цього мене викликали на комісію. Всього від України було 28 претендентів на цей політ", - згадував пізніше Леонід Каденюк.

У лютому 1996 року Леонід Костянтинович був зарахований до групи українських космонавтів для проходження підготовки до польотів на космічних кораблях "Спейс Шаттл". У липні 1996 року він прибув до США, вивчивши англійську мову практично за півроку завдяки допомозі дружини.

З листопада 1996 по листопад 1997 разом з космонавтом-дублером Ярославом Пустовим пройшов підготовку до польоту в Космічному центрі імені Джонсона (США).

Старт шатлу "Коламбія" запланували на 19 листопада 1997 року. На пуск прибули президенти - Кучма та Клінтон. Трансляція пуску проходила в прямому ефірі обидвох країн.

"Columbia" здійснив космічну місію у складі міжнародного екіпажу: командир – Кевін Крегел, пілот – Стівен Ліндсі, спеціалісти місії – Вінсон Скотт, Калпана Чавла (індійського походження), Такао Дої (японець) та українець Леонід Каденюк, єдиний у складі екіпажу космонавт-дослідник.

Політ на американському МТКК "Колумбія" місії STS-87 тривав із 19 листопада по 5 грудня 1997 року. Під час польоту українець виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досвіду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох.

Основна мета проведення експериментів - вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на утримання фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори.

Крім цих експериментів, у космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини за тематикою "Людина і стан невагомості".

На 9 добу польоту було заплановано перший зв'язок з Україною. Тоді вперше з космосу українець вів діалог саме зі своєю державою.



Спогади Каденюка

За словами космонавта, кожну вільну хвилину він і його колеги використовували для спостереження і фотографування Землі і космосу. "Такі заняття були найулюбленішими, а я вважав їх ще одним вражаючим і дуже цікавим експериментом на борту "Колумбії"", - згадував Каденюк.

Космонавт розповідав, що в політ кожному дали можливість взяти з собою аудіокасети з улюбленою музикою. Він обрав твори тих виконавців, на яких виріс: пісні Анатолія Солов'яненка, Дмитра Гнатюка, Софії Ротару та інших. За словами Каденюка, американці із задоволенням слухали українські пісні.

"Двічі пролунав в космосі і наш, український, гімн. Я обрав його як мелодію для пробудження. Тому американців в космосі двічі будили слова "Ще не вмерла України нi слава, нi воля..." І астронавти стояли в цей час у стійці струнко!", - згадував Каденюк.

Також український космонавт говорив, що в космосі можна займатися сексом. "І бажання там виникає. До речі, подібні питання мені часто задають студенти. І я їм відповідаю: за бажання сексом можна займатися скрізь!", - говорив Каденюк.

Згадував Каденюк і про свою фізичну форму перед польотом: "Коли готувався в Зоряному містечку, підтягувався 15 разів. Бігав швидко і кроси, і спринт. Наприклад, рекорд на 100-метрівці - 10,5 секунди".

Каденюк про космос

"У космосі найбільше вражає такий фактор космічного польоту як невагомість. Вражає сам космос, і весь Всесвіт".

"Я був вражений тим, як виглядає Земля з космосу. Це було просто неймовірно. До речі, інформативність телевізійного зображення Землі з космосу або будь-якої його фотографії становить не більше 10-15 відсотків від того, що ми можемо побачити самі".

"У мене є всі підстави стверджувати, що Україна є космічною державою. У нас є повний цикл виготовлення космічної техніки. Ми давно вміємо проектувати, виготовляти, запускати та експлуатувати наші розробки в космосі. Але ось проблема: сьогодні космічна галузь працює не завдяки, а всупереч обставинам, в яких вона перебуває".

"Я впевнений, що в майбутньому польоти на Марс стануть буденністю".

"Коли я випробовував винищувачі, польоти мені ніколи не снилися. А ось після експедиції на шатлі став бачити "космічні" сни. Але буває це нечасто, я сплю міцно".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
19-11-2023, 13:20
Коментарів 0 Переглядів 1 480

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Після вистави й багатохвилинних оплесків творчій групі глядачі виходили з театру усміхненими.


Чому я сортую сміття і чому це не вигідно. Блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
ВІДЕО Переглянути все відео

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!