RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



"Чернівціобленерго" вже склало графіки відключень. Якщо буде розпорядження "Укренерго", то їх відразу застосовуватимуть.

Про можливі відключення і підготовку енергетиків до зими розповів директор з розвитку електричних мереж "Чернівціобленерго" Павло СВІТАЙЛО.



Чи розробили графіки погодинних відключень споживачів? Скільки є категорій споживачів і які?


Графіки погодинних відключень споживачів розробили і завчасно погодили з обласною військовою адміністрацією. Споживачі
області поділяються на три основні категорії. Маємо об’єкти життєзабезпечення, які не підлягають відключенню. Цього року в ОВА
визначили 95 таких об’єктів. Є об’єкти інфраструктури, які мають автономне живлення і входять у графіки на відключення. Третя категорія – це населення та бізнес, у яких теж можливі відключення.

Як відбуватиметься інформування населення про погодинні відключення?


Інформувати про відключення будуть, як і торік, на офіційних ресурсах "Чернівціобленерго": сайті, телеграм-каналі та фейсбук-сторінці. Ці ресурси надійні, доступні, гарно працюють, мешканці вже звикли до них. Крім того, ми готуємо додаткову опцію для мобільного інформування, якщо стабілізаційні графіки все ж будуть застосовані. Тільки для мешканців Чернівецької області працюватиме ресурс eSvitlo.cv, наразі його ще тестують.

У яких випадках будуть застосовані графіки відключення? Чи є якісь конкретні дати?


Погодинні обмеження електрики будуть застосовані виключно у разі крайньої необхідності – якщо ворог відновить масовані обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури. Станом на зараз у графіках нема потреби, такі обмеження не плануються у жодному з регіонів. Тому про якісь дати говорити нерезонно. Наразі української електроенергії цілком вистачає для забезпечення потреб усіх споживачів країни та області. Проте потрібно пам’ятати про можливі аварійні ситуації в мережах пов’язані з ускладненням погодних умов і технологічними порушеннями в роботі електрообладнання. Такі ситуативні відключення в електричних мережах можливі у будь-який час, на будь-якій території, де прокладені лінії.

Чи змінилися графіки відключень? Деякі обленерго запевняють, що відключення не будуть тривалішими, ніж упродовж чотирьох години поспіль.


Ми переглянули групи споживачів у графіках погодинних відключень, оскільки змінилася кількість об’єктів життєзабезпечення, які увійшли в графіки на відключення. Тому, коли нові графіки будуть активовані, кожен мешканець зможе ще раз переглянути групи й перевірити, чи не змінилася саме його група. Зверніть увагу! Поки графіки не запровадили, станом на зараз на сайті у рубриці "Інформація про відключення" ще немає оновлених даних.
Щодо можливої тривалості відключень. Це залежатиме від обмежень, які будуть доведені Чернівецькій області у разі обстрілів об’єктів енергетики та можливого дефіциту в системі. Прогнозуємо, якщо надані обмеження не перевищуватимуть 20% від потреби, то зможемо дотримуватися графіку відключень 4х4. Тобто чотири години – гарантоване заживлення мешканців краю, дві години – відсутнє електропостачання і дві години – можливе заживлення. Якщо обмеження буде більшим, ніж 20%, то гарантувати графік
4х4 не зможе жодне обленерго.

Чи виконали перепідключення об’єктів життєзабезпечення, щоб забезпечити максимально справедливе відключення усіх споживачів області?


Оптимізацію мереж і реконфігурацію систем живлення ми реалізовували майже весь рік. Де була технічна можливість, ми встановили
спеціальне обладнання для об’єктів життєзабезпечення, і таким чином інші споживачі на лінії будуть відключені за графіком. Але не всюди була така можливість. Тому деякі об’єкти не будуть відключатися за графіками, і разом з ними – споживачі, які живляться на одній лінії з цими об’єктами. З іншого боку, у графіки увійшло більше об’єктів життєзабезпечення, які будуть відключатися разом з усією лінією та споживачами на цій лінії, оскільки ці об’єкти мають резервне живлення. Тож можемо говорити, що цього сезону зробимо максимально справедливий розподіл електроенергії між споживачами.

Як обленерго підготувалося до зимового сезону, чи готові до відключень, можливо, їх автоматизували?


Готуємося до нового опалювального сезону дуже серйозно. Усі заплановані ремонтні роботи в мережах виконали у повному обсязі, поповнили аварійний запас матеріалів та устаткування, які найчастіше потрібні під час ремонтів.
У разі застосування графіків погодинних відключень перемикання здійснюватимемо як в ручному, так і в автоматизованому режимі. Саме той час відведений для "можливого заживлення" будемо використовувати для того, щоб вчасно здійснити перемикання. Повністю автоматизувати перемикання наразі неможливо. Щоб здійснити модернізацію мереж й усіх розподільних пунктів, щоб можна було дистанційно здійснювати перемикання між
групами споживачів, потрібні великі обсяги інвестицій, яких поки що не
маємо.

Як варто підготуватися мешканцям до нинішньої зими?


Я б радив зробити запаси автономних приладів додаткового освітлення й урізноманітнити джерела утеплення на випадок тимчасової відсутності
електроенергії в оселі. Також бажано не користуватися тими електроприладами, у яких нема гострої потреби, наприклад, електрогрилі,
електросушки, тостери, праски, прилади для відпарювання одягу та інші.
Надмірне використання електроприладів буде перевантажувати і енергосистему й внутрішню проводку у домівці. Правила розумного споживання електроенергії завжди актуальні: не вмикати кілька потужних приладів одночасно, не забувати зменшувати споживання у пікові години. Восени та взимку пікові навантаження зміщуються на вранішні та вечірні години – 08:00-11:00 та 17:00-22:00. Також за можливості варто переносити використання енерговитратної побутової техніки на нічний час: зараз більшість населення користуються тарифними лічильниками, а електроенергія, спожита вночі, коштує вдвічі дешевше. Таке споживання не перевантажуватиме мережі й заощадить сімейний бюджет.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-10-2023, 20:18
Коментарів 0 Переглядів 10 115

Теги -

Громадян закликають дотримуватися обмежень воєнного стану та реагувати на сигнали повітряної тривоги

В останню дорогу захисника проведуть 11 травня у Чернівцях на Алеї слави

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Гості могли побачити різну сувенірну продукцію з гравіюванням Шевченка


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.