RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


У Чернівцях функціонує служба у справах дітей міської ради. Про особливості її роботи, кількість вилучених дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та про те, як створити патронатну сім’ю, розповідає начальниця служби у справах дітей Чернівецької міської ради Інна НІКІТЕНКО.

Про це йдеться у публікації "МБ"



– Над якими проблемами наразі працює ваша служба?

– У службі у справах дітей дуже багато напрямків роботи. У нас працює два відділи. Один займається соціально-правовим захистом дітей. Інший – питаннями опіки й опікування. Відповідно до цих напрямків ми й працюємо. Питань досить багато. Відділ опіки й опікування – це насамперед усиновлення. Воно є пріоритетною формою влаштування долі дітей. Потім уже можна говорити про опіку. Вона встановлюється над дітками, які осиротіли або втратили батьків із різних причин. Більшість опікунів – це родичі дітей. Розв’язуємо також питання щодо реєстрації народження дітей, яких можуть покинути в пологовому або з якоїсь іншої причини не реєструють. Відділ з питань соціально-правового захисту має ще більше завдань. Перш за все він займається дітками й сім’ями, які потрапили в складні життєві обставини (так звані СЖО). Крім того, є ще й випадки домашнього насильства. Ми працюємо з великою кількістю справ, які потім слухають у судах. Може йтися і про позбавлення батьківських прав, і про визначення місця проживання дитини, порядку побачень одного із батьків і його участі у вихованні, і питання щодо зміни прізвища дитини. Також можуть бути житлові, судові справи. Їх досить багато і різних. Звертаються до нас також люди, коли вони від імені дитини вчиняють якісь правочини: або дарують дитині квартиру, або житло продається, а дитина є його співвласником. У такому випадку потрібна згода органу опіки для того, щоб не були порушені права дитини.

– Скільки дітей перебуває на обліку в службі у справах дітей?

– У службі на первинному обліку наразі перебуває 204 дитини. Це ті діти, які не мають батьків. З них 68 – сироти та 137 – позбавлені батьківського опікування. Може бути й таке, що один із батьків помер, а другий позбавлений батьківських прав або має якусь хворобу, яка перешкоджає йому виконувати батьківські обов’язки.

– Чи допомагає служба переселенцям з дітьми?

– До нас надходить чимало звернень від переселенців саме з приводу встановлення статусу дітей, які постраждали від війни. Зараз цей статус встановлюємо ми, і це займає так багато часу через оформлення документів. Хотілося б, щоб держава спростила цей процес, бо виходить так, що люди спочатку мають звернутися в центр соціальних служб для підтвердження того, що дитина й справді постраждала від війни, хоча це не потребує доказів. Цей факт просто фіксується. Далі люди звертаються вже до нас. До роботи ми долучаємо волонтерів, вони дуже допомагають переселенцям.

– Чи здійснюєте ви рейди сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах?

– Так, ми здійснюємо ці рейди регулярно. Намагаємося виїжджати щонайменше двічі на тиждень. Перевіряємо сім’ї, де батьки не зовсім або зовсім несумлінно виконують свої батьківські обов’язки. Вони можуть бути схильними до зловживання спиртними напоями, можуть вживати наркотичні засоби. Іноді ми встановлюємо неналежні умови проживання, нас повідомляють про такі сім’ї. У Чернівцях є 87 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Останніми роками це стала статистика. З батьками постійно проводимо бесіди. Якщо ж неможливо цю роботу довести до бажаного результату, то порушуються питання спершу про вилучення дитини із сім’ї без позбавлення батьківських прав, а якщо ситуація критична, то й про їхнє позбавлення.

– Скільки дітей протягом останнього часу вилучили з проблемних сімей і яка їхня подальша доля?

– Буває по-різному. За останніх півтора місяця службою у справах дітей було вилучено дев’ять дітей. Якщо є можливість працювати на підвищення виховного потенціалу батьків, то ми повертаємо дітей у сім’ї. Та бувають, на жаль, такі випадки, коли, навіть повернувши дитину в сім’ю, ми не знімаємо її з обліку, а продовжуємо роботу з цією сім’єю. Інколи трапляються ситуації, коли батьки й справді покращують своє ставлення і до сім’ї, і до дітей, хоча не так часто, як хотілося б.

– Де живуть діти, коли їх вилучають із проблемних сімей?

– Спочатку дітей обстежують у лікарні. Це обов’язково, щоб упевнитися, що їхній стан здоров’я задовільний. Дітей можуть поселити в колишньому притулку, зараз це реабілітаційний центр. Малят до шести років утримують в будинку дитини. Зараз ми працюємо над цим питанням. Звісно, бажано було б дітей поселяти не в заклади, а в патронатні сім’ї. У Чернівцях була одна патронатна сім’я, але ці люди виїхали за кордон, коли почалась повномасштабна війна. Тож шукаємо інші можливості. Є також прийомні сім’ї в області, їх вісім.

– Скільки дітей усиновили протягом останнього часу?

– У Чернівцях досить активно усиновлюють дітей. Цього року всиновили 18 діток.

– Якщо хтось із чернівчан хоче створити патронатну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, то куди їм звертатися?

– Наразі дуже складний час, дітки найбільш не захищені. Тому найбільше б хотілося, щоби вони мали сім’ї. Люди, які бажають створити патронатну сім’ю, повинні звернутися до служби у справах дітей, яка знаходиться за адресою: Центральна площа, 9. Або ж за номером телефону: (0372) 52-34-05, 52-62-28. Тут чернівчани отримають усю потрібну інформацію.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
28-10-2023, 12:20
Коментарів 0 Переглядів 2 114

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Уроки  демократії  від  британської  монархії. Блог Ярослава Волощука
Найстарша у світі держава парламентаризму, Велика Британія, наочно показала приклад
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.