Помилки в консервуванні, через які ви викинете мариновані чи квашені огірки

новини / Лайфхаки
6 240
0

Традиція квашення та консервування огірків в крові кожного українця. Цим ми займаємося щоліта, присвячуючи консервуванню вечори чи навіть вихідні. Але іноді банки здуваються, стріляють, а розсіл мутнішає.

Як уникнути такої неприємності - дізнайтеся в матеріалі далі.



Помилки в стерилізації банок і кришок


І квашені, і консервовані огірки добре стоятимуть, якщо ви:

- вимиєте банки і кришки з миючим засобом і добре сполоснете водою
- простерилізуєте банки (на пару, в духовці, мікрохвильовці)
- простерилізуєте кришки (їх найчастіше проварюють)

Якщо цього не робити, консервація може бути зіпсованою через потрапляння патогенних бактерій чи грибків.

Навіть якщо ви додатково стерилізуєте банки вже з огірками, проварюючи у великій ємності, банки й кришки треба обов'язково знезаражувати попередньо.

Неправильна вода


Для огірків треба використовувати бутильовану або очищену спеціальними фільтрами воду. Солити чи маринувати огірки водою з-під крана не рекомендується.

Банки може й не позриває, але на смак консервації неправильна вода вплинути здатна.

Несправний ключ чи старі кришки


Якщо ви користуєтеся класичними одноразовими кришками, важливо, щоб вони були новими, а ключ справним.

Річ у тім, що резинка на таких кришках з часом розсихається, що призводить до нещільного прилягання. Несправний ключ може так само стати причиною розгерметизації банок.

Щоб перестрахуватися, завжди перевертайте банки догори дном після того, як "запакуєте" їх. В такому положенні їх варто тримати до повного остигання.

Ви не замочуєте огірки перед консервацією


Щоб овочі були пружними, їм треба дати постояти у холодній воді 4-8 годин. Тоді вони вийдуть хрумкими.

Таку процедуру можна пропустити, якщо огірки щойно з городу. Але якщо ви купили їх на ринку / в магазині, замочувати - обов'язково. Інакше овочі не будуть достатньо пружними.

Не той сорт чи розмір


Для консервування використовують молоді огірки з чорними голочками. Гладенькі огірки - салатний сорт, який не підійде для таких цілей.

Перерослі овочі, покручені або ж гіркі так само не беріть для заквашування чи маринування.

Білий наліт на квашених огірках: їсти чи викинути?


Такий наліт виникає через помутніння розсолу. При правильному приготуванні огірків це безпечно для здоров'я, адже є результатом діяльності бактерій молочної кислоти.

Небезпечний білий наліт, що виник через шкідливу плісняву. Запліснявілі овочі визначають не тільки по нальоту, але й за іншими ознаками:

- неприємним запахом
- м'якістю плодів

Варто пам'ятати, що молочна кислота утворюється лише при квашенні огірків. При маринуванні (коли додається оцет і цукор) розсіл має бути прозорим. Якщо ж він помутнів, таку консервацію їсти не можна.

Як запобігти шкідливому помутнінню:

- Перед початком консервування добре вимийте всі складники
- Обирайте цілі банки, ретельно їх промийте й простерилізуйте
- Кришки треба теж брати якісні і стерилізувати їх
- Користуйтесь справним ключем для закручування банок
- Дотримуйтесь рецепту під час приготування консервації і прокип'ятіть розсіл двічі

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Відомій співачці з Буковини зробили операцію: вона лікується вже два місяці
11 163
У центрі Чернівців запропонували збудувати великий готель: хто за цим стоїть
9 706
Вчителька з Чернівців дала ШІ оцінити твір учениці: що з цього вийшло
4 646
"Неньо" був легендою: у Чернівцях помер найстаріший працівник теплокомуненерго
3 802
У Чернівцях активіст, на авто якого впало дерево, виграв суд у зелентресту
2 442
Чому хочуть скасувати безкоштовний заїзд: директор Калинівського ринку пояснив про зміни
2 077
У Чернівцях затримали правоохоронця, який заробляв на ухилянтах і ховався від слідства
1 874
У Чернівцях відкрили новий корпус експертно-криміналістичного центру
1 770
У Відні жорстоко закатували 21-річного юнака: ЗМІ пишуть про причетність до вбивства буковинця
1 680
17 грудня: церковне свято сьогодні, традиції, прикмети, що не можна робити
1 368