З червня по серпень температура повітря в Україні може досягати 30-35 градусів тепла, а це означає, що продукти, які ви ще вчора купили свіжими, вже сьогодні можуть почати псуватися.
Як правильно зберігати фрукти та овочі влітку - читайте далі в матеріалі.
Як правильно зберігати овочі в холодильнику - загальні правила
Шеф-кухар Дар'я Зюкова розповіла, що на зберігання овочів і фруктів в квартирі, в заміському будинку або на дачі впливає багато факторів. Свіжість залежить від температури зберігання, вологості та освітлення. Все це потрібно враховувати, щоб довше насолоджуватися смаком свіжих овочів і фруктів.
Запам'ятовуйте, як правильно зберігати овочі вдома:
- Дуже важливо тримати холодильник в чистоті і взяти собі правило систематично мити і дезінфікувати всі полки. Деякі продукти категорично не "переносять" вологи і відразу починають псуватися.
- Потрібно щодня перевіряти, чи не почало щось покриватися пліснявою. Цей процес досить швидкий і тягне перехресне зараження (коли мікроби і бактерії з одного продукту "перебігають" на сусідній).
Якщо ж ви хочете зрозуміти, як зберегти овочі на довго в коморі, то тут теж дуже важливо врахувати деякі фактори. Зокрема, в коморі не повинно бути вікон, труб з гарячою водою і пристроїв для опалення, але важливо, щоб була хоч якась система вентиляції.
"Облаштовувати приміщення ви можете на свій смак: це можуть бути стелажі, полиці з контейнерами, пластикові контейнери, дерев'яні ящики або полиці. У кого є приватний будинок, то можна зробити льох, в якому буде підтримуватися певна температура і вологість близько 80%", - порадила Зюкова.
Які овочі не люблять холодильник - список
Шеф-кухар акцентує увагу на тому, що кімнатна температура - це близько 18-20 градусів, і це повинно бути темне, сухе приміщення або ящик з кришкою. Якщо температура вище, то для фруктів і овочів це дуже жарко.
Хоча люди і зберігають картоплю в холодильнику, але це неправильно. Адже від холоду картопля перемерзає і може стати солодкою.
Картопля любить прохолоду, але це повинен бути льох або підвал. Якщо ви хочете зберігати її в квартирі, краще вибирати темне і сухе приміщення. Від прямих сонячних променів картоплю треба прибирати, тому що від сонця всередині картоплини виробляється соланін, а він дуже шкідливий для людини.
Те саме стосується цибулі та часнику (не очищеного): їх краще зберігати в темному ящику, щоб на них не потрапляли сонячні промені. Також цибулю з часником можна зберігати в паперових пакетах, попередньо зробивши в них дірочки (вентиляцію).
Важливо: ці два овочі потрібно тримати подалі від картоплі, інакше вони почнуть проростати.
Моркву і буряк краще покласти в льох. І невеликий лайфхак: щоб морква довше не втрачала вологу, її можна класти в ящик з піском. Якщо ви все ж хочете заховати моркву в холодильник, краще це зробити в вакуумному пакеті і на нижній полиці.
Без холодильника можна зберігати гарбузи та кабачки. Але для того щоб вони довго не псувалися, потрібно залишати довгий хвостик.
Які фрукти не потрібно зберігати в холодильнику і що робити з горіхами
Зюкова стверджує, що без холодильника цілком можна тримати горіхи. Бажано попередньо обсмажити їх на сковороді або в духовці, охолодити і перекласти в скляну ємність під кришку, тоді вони не відволожаться. Але якщо ви плануєте зберігати горіхи довше місяця, краще сирими засипати їх в ту ж скляну ємність і зберігати в холодильнику.
Шеф-кухар підказала, що робити, щоб фрукти не зіпсувалися, якщо справа стосується бананів. Їх краще зберігати без холодильника, але не більше 3-4 днів. Плодоніжки потрібно загорнути в плівку або пакет. Якщо ви покладете їх у холодильник, вони швидко потемніють і стануть м'якими.
Важливо: не можна зберігати в холодильнику будь-які недостиглі овочі і фрукти. Перекласти їх в холодильник можна тільки тоді, коли вони дозріють при кімнатній температурі.
Які овочі і які фрукти можна зберігати в холодильнику
Зюкова каже, що перед тим як класти овочі, фрукти і ягоди в холодильник, краще їх не мити, максимум можна протерти сухою серветкою. Є ризик змити захисну плівку, що береже плоди від швидкого запліснявіння і швидкого процесу псування. Якщо плоди мокрі, то їх потрібно насухо витерти, так само як і полки, на яких ви плануєте їх зберігати. Якщо плоди будуть вбирати зайву вологу, то вони швидше псуються.
Всі овочі і фрукти краще зберігати в теплій зоні холодильника - це нижні полиці. Якщо немає спеціального ящика в холодильнику. При цьому слід пам'ятати, що чим нижче температура зберігання, тим менше буде зберігатися аромат продукту. Що стосується того, як краще зберігати овочі - в пакеті або без, то, наприклад, баклажани, авокадо та перець перед холодильником потрібно обов'язково протирати сухою серветкою і загортати в паперовий пакет або рушник.
Помідори теж прибираємо в холодильник. Але з пакету їх краще дістати. Краще зберігати плодоніжкою вгору: у плодоніжки найм'якше місце і саме з нього помідор починає гнити. Якщо кількість помідорів велика, то кожен шар можна прокласти папером: це знизить кількість конденсату на овочах і вони довше будуть свіжими.
Якщо у вас залишилися нарізані або чисті овочі, їх краще зберігати в холодильнику, у воді. Найкраще так зберігаються редис, морква і селера.
"У холодильник потрібно покласти також яблука, груші, персики, нектарини, абрикоси, сливи; все цитрусові, всі екзотичні фрукти. Також раджу зберігати натуральні солодощі (типу пастили), в'ялені фрукти і фруктові чіпси", - зазначає Зюкова.
Виноград краще зберігається в поліетиленовому пакеті. При цьому його краще не зберігати великими порціями, адже за рахунок власної ваги він може чавитися. Так що краще розкласти його невеликими гронами в невеликі пакети. Ягоди шеф-кухар радить відразу їсти або заморожувати.
Як зберігати гриби - в холодильнику чи ні
Гриби слід зберігати в прохолодному місці і виключити потрапляння на них прямих сонячних променів. Крім того, довго зберігати гриби в сирому вигляді небажано. Якщо ви не встигаєте приготувати їх за кілька днів, краще гриби обробити (обсмажити, проварити) і заморозити. Для заморозки потрібно вибирати пакети, що щільно закриваються, або ще краще - вакуумувати. Сушені гриби краще зберігати в мішечку з тканини в темному місці. Таким чином, вони будуть провітрюватися і довше залишатися ароматними.
Як найкраще зберігати свіжу зелень
Зелень оптимально зберігати в холодильнику, в склянці з водою, як букет квітів. Також її можна заморожувати, попередньо вимивши і добре висушивши. Якщо зелень вже пожовкла, з неї можна зробити хорошу заготовку. Дрібно порізати, покласти в форму для льоду і залити рослинною олією. Потім заморозити. Використовувати для обсмажування овочів, додавати в перші і головні страви.
Як довго можна зберігати овочі, фрукти і ягоди
Термін зберігання залежить від того, наскільки плід заспівав. Якщо фрукт ще не дозрівав, а ви все ж хочете покласти його в холодильник, покладіть поруч інший фрукт, що містить етилен: процес дозрівання піде набагато швидше.
Чутливі до етилену фрукти та овочі - це яблука, баклажани, огірки, кавун, картопля, гарбуз, морква та брокколі. А багаті етиленом - банани, абрикоси, диня, груші, сливи, манго і помідори.
"Якщо плоди фруктів і ягід дозріли, то краще відразу їх їсти. Або поставте в холодильник на день-два, але не довше", - радить шеф-кухар.
Вона також рекомендує після покупки обережно оглянути плоди: м'яті відразу потрібно відкласти. Зберігати в холодильнику в упаковці, в якій придбали. Слідкуйте, щоб в упаковці не було вологи і конденсату, волога дорівнює цвілі. Мити фрукти і ягоди потрібно тільки перед тим, як збираєтеся їх їсти.
Якщо не встигаєте з'їсти фрукти в перші дні, то їх краще заморозити. Попередньо потрібно добре промити ягоди, викласти їх на рушник і висушити, а вже після цього перекласти в ємність і заморозити.
Також шеф-кухар поділилася лайфхаками, як зберігати овочі в холодильнику, щоб не псувалися:
1. Картопля добре зберігається з яблуками: якщо покласти кілька яблук в ящик з картоплею, то вона буде довше зберігати свіжість.
2. Спаржу потрібно зберігати, як букет: зв'язувати і ставити в невелику кількість води.
3. Брокколі і цвітну капусту можна зберігати у воді: стебло поставити в ємність з водою, а суцвіття накрити вологою тканиною.
4. Селеру можна загортати у фольгу.
Зюкова каже, що вдома не так переживаєш за товарне сусідство, як на професійній кухні, але не треба забувати, що, наприклад, яйця треба мити перед тим, як класти в холодильник. Зберігати все в чистоті і обробляти антисептиками. Чистота в холодильнику - перший крок до цілісності продуктів.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
4-08-2023, 01:45
0
1 343