RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Підрозділ "Бойові гуцули" зі 107 окремої бригади Сил територіальної оборони Буковини – це рішучі, сміливі люди, які з початком війни пішли захищати свій край.

"Бойові гуцули" одними з перших серед батальйонів буковинської тероборони вирушили в зону бойових дій і відтоді постійно перебували на передовій. Вони звільняли окуповані території Харківщини, Донеччини, Луганщини. І так – уже майже півтора року. А нещодавно, 21 червня, батальйон відзначив п’ять років із дня заснування.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 27 липня, пише molbuk.ua



"Заходили на позиції "дорогами смерті"

"Гуцулам" сняться їхні любі серцю гори, ліси, вони сумують за родинами. Та розуміють: мусять зробити все, щоби не пустити ворога далі.

Більше про "гуцульський батальйон" розповів "МБ" відповідальний за роботу зі ЗМІ офіцер підрозділу із позивним "Штірліц".

"Бойові гуцули" – один із небагатьох батальйонів, які формувалися в межах колишніх Вижницького, Путильського районів, частини Вашківецької громади. Усіх нас об’єднують гори, – каже "Штірліц".

Читайте також: "Будемо стояти до кінця": "Бойові гуцули" з Буковини рішуче налаштовані на перемогу України - відео

Левову частку батальйону склали резервісти. Офіцери запасу – у цивільному житті це вчителі, лісничі. Кадрових офіцерів небагато, переважно керівництво.

"Коли наш батальйон перевели в зону бойових дій, хлопці не побоялися, мужньо захищають країну", – зауважує.

У квітні минулого року "гуцули" виїхали звільняти окуповані села довкола міста Ізюм на Харківщині.

"Там йшли стрілецькі бої, тож ми мали змогу відчути справжній смак війни і набути першого досвіду бойових зіткнень", – зазначає боєць.

Після цього батальйон перевели на напрямок Кремінна-Лиман на Донеччині. Там теж було дуже гаряче.

"На початку року тільки й чулося, що про бої за Бахмут. Але до нього було відносно легко доїхати – туди вела центральна асфальтована дорога. І всі журналісти їхали туди, швиденько все знімали і вшивалися. Тож і не дивно, що усі населені пункти в зоні Бахмута були широко розпіареними.

Ми ж перебували за 40 кілометрів звідти, але журналісти, які до нас навідувалися, не дуже хотіли заходити під Кремінну і прориватися тими дорогами смерті, куди наші хлопці заходили на позиції", – пояснює.

"Спершу складно розрізнити, хто стріляє: наші чи по нас"

Там, серед пекельних обстрілів, "гуцули" зустріли Різдво.

"З екранів телевізорів Путін говорив про "день перемир’я" на Різдво, нібито не буде обстрілів. Того ж вечора я вийшов із приміщення і побачив, як на околицях Лиману вибухають фосфорні боєприпаси. От тобі й "перемир’я". Утім, відколи це ми вірили їхнім словам?" – розмірковує боєць.

Потім батальйон ненадовго перевели на Чернігівщину.

"Там все одно відбувалися обстріли, нам так само прилітало від ворога. Просто по нас не гатили таким шквальним вогнем, і втрат було менше", – зауважує співрозмовник.

Невдовзі батальйон повернули на Лиманський напрямок. Так "гуцули" знову опинилися в епіцентрі боїв.

У таких напружених умовах допомагає триматися набутий за час військової служби досвід, каже офіцер.

"Військовослужбовці більш стримані у своїх емоціях, навчені. Вони вже не ховаються від будь-якого пострілу, розуміють, що таке "вихід" і "прихід". Коли бійці тільки потрапляють на фронт, їм досить складно розрізнити, хто стріляє: наші чи по нас. З часом починаєш розрізняти звуки тих чи інших снарядів, розуміти, наскільки близько вони падають".

Співрозмовник не приховує: багатьом, особливо на початку, буває морально важко в таких умовах. Військовослужбовцям, які повертаються з війни, ще треба адаптуватися до мирного життя, і це не так легко...

"Мріємо знову ходити з рідними в ліс по гриби"

Допомагає підтримка родини. Навіть дзвінок додому раз на кілька днів додає сил.

"Мобільний зв’язок тут часто відсутній навіть за пів сотні кілометрів від зони бойових дій. А вже на самій передовій його взагалі немає, бо всі вишки перебиті. Тому військові телефонують рідним уже після виходу з позицій. Це може бути через три, п’ять днів, тиждень, залежно від завдання. Родина весь цей час дуже хвилюється. І коли вони врешті знову зідзвонюються – скільки ж радості, любові чується в їхніх голосах!" – усміхається військовий.

Підтримують також рідні громади, влада, волонтери. Навідуються, привозять захисникам автомобілі та інші потрібні речі, переказують кошти.

"Але це війна, багато речей є розхідними матеріалами. Наприклад, дрони. Вони коштують від 200-300 тисяч, а у боях їх втрачається велика кількість. Тому потреба постійно існує", – зауважує.

На запитання, чи сумують за горами та лісами, "Штірліц" відповідає: "Часто військові, відновлюючись після виходу на позиції, заходять в інтернет, і їм скидають фото та відео наших гірських полян із грибами. Усі з ностальгією згадують минулі безтурботні часи й мріють про ті дні, коли вони з сім’ями знову підуть у гори по гриби та ягоди…Але що ж поробиш, війна. Чим далі в степах будемо тримати ворога, тим вільніше дихатимуть гори…"



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
29-07-2023, 12:18
Коментарів 0 Переглядів 4 977

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кожен учасник передав артефакт, що пов’язаний зі службою


Чому я сортую сміття і чому це не вигідно. Блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
ВІДЕО Переглянути все відео

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!