На Буковині розпочався сезон літніх грибів. На ринках Чернівців з’явилися переважно білі гриби та лисички.
Ціни за кілограм білих грибів – від 150 до 180 гривень. За кілограм лисичок просять від 100 до 150 гривень. За словами голови громадської екологічної організації "Буквиця", мешканки хутора Кошуя на Сторожинеччині Марини Коняк, грибів у лісі ще не так багато, пише molbuk.ua
"Грибів ще не так багато, проте у лісах вже можна побачити білі гриби, маремухи, лисички. Зараз досить сприятлива погода для них: йдуть дощі, гріє сонце. Гриби дуже люблять теплі ночі", – розповідає Марина Коняк.
"Літні гриби вважають найбільш корисними. Перші гриби не такі смачні, як, наприклад, осінні, але вони багаті на поживні речовини – білок, амінокислоти, вітаміни, антиоксиданти", – зазначає пані Марина.
Та жінка застерігає, що під час збору потрібно бути уважними.
"По-перше, варто розбиратися в грибах: які є безпечні, а які – ні. Не забувати, що є "старі" гриби та "молоді". "Старий" гриб є умовно їстівним, адже він накопичує в собі токсичні продукти розкладання. Тому краще збирати "молоді" гриби", – зауважує Марина Коняк.
Як уникнути отруєння грибами
1. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
2. Уважно оглядайте гриби. Якщо виникають сумніви – викиньте їх.
3. Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
4. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
5. Не збирайте гриби за посушливої погоди – в них більше токсинів.
6. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
7. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
8. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
9. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
8-07-2023, 13:11
0
3 180