RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


З першого липня зростуть суми в платіжках за комунальні послуги. Також очікується подорожчання бензину через повернення податків і перерахують пенсії.

"МБ" зібрав важливі зміни з липня.



Для лікарень затвердили нову мережу

З першого липня в Україні затвердили нову медичну мережу. В області теж зміниться структура медичних закладів. Лікарні реформували у надкластерні, кластерні та звичайні. В ОВА зазначають, що вдалося зберегти всі лікарні, тож жоден медичний заклад не будуть закривати.

В області працюватимуть три надкластерні лікарні, шість кластерних закладів, шість загальних лікарень та п’ять спеціалізованих закладів.

Надкластерними закладами стали: Чернівецька обласна лікарня, лікарня швидкої медичної допомоги та Чернівецька обласна дитяча лікарня.
Спеціалізовані заклади: Чернівецький обласний перинатальний центр, Центр соціально-значущих хвороб, Чернівецька обласна психіатрична лікарня, Чернівецький обласний кардіологічний центр та Буковинський онкологічний центр.
Шість кластерних закладів: Центральна міська лікарня у Чернівцях, Сторожинецька багатопрофільна лікарня, Кіцманська багатопрофільна лікарня, Вижницька багатопрофільна лікарня, Сокирянська багатопрофільна лікарня, Хотинська багатопрофільна лікарня
Шість загальних закладів: Глибоцька багатопрофільна лікарня, Новоселицька лікарня, Герцаївська міська лікарня, Заставнівська багатопрофільна лікарня, Кельменецька багатопрофільна лікарня, Путильська багатопрофільна лікарня.

Директорка департаменту охорони здоров’я ОВА Наталя Свестун пояснила, що надкластерні лікарні будуть у кожному з трьох районів області.
Загальний медичний заклад надає шість послуг. Тут будуть виконувати операції легкої й середньої складності. Кластерні заклади повинні надавати 20 медичних послуг. Надкластерні надають 28 медичних послуг та виконують важкі операції.

Платіжки з більшими тарифами за світло

У липні споживачі отримають платіжки з новими тарифами за електрику, які нарахували за червень. Ціна за електроенергію з першого червня становить 2,64 гривні, незалежно від споживання (попередній тариф становив 1,44 гривні (до 250 кВт), 1,68 гривні (більше як 250 кВт).
Найбільше ціна зросте для тих, хто споживав мало електрики — до 250 кВт. Їхні платіжки зростуть вдвічі. Та енергетики запевняють, що на Буковині більшість споживачів споживали електрику за тарифом 1,68 гривні.

Платіжки за червень споживачі почнуть отримувати після 10 липня.

"Доступні ліки" будуть лише за е-рецептом

З першого липня медичні препарати за програмою "Доступні ліки" відпускатимуть лише за електронним рецептом. Електронні рецепти повернуть всюди, крім зони бойових дій.

На початку війни уряд дозволив виписувати та відпускати "Доступні ліки" за паперовим рецептом для безперешкодного доступу до життєво необхідних ліків, але нещодавно повернув вимоги довоєнного стану.

Також на прохання пацієнта лікар може роздрукувати інформаційну довідку, що містить інформацію про рецепт.

Перерахують пенсії, але не всім

З першого липня заплановано черговий щорічний перерахунок пенсій. Це буде третій перерахунок цього року. Цього разу підвищення виплат торкнеться тих, хто вийшов на заслужений відпочинок за спеціальними законами. Йдеться про індексацію на 19,7% пенсійних виплат держслужбовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, народним депутатам та науковцям. Розмір доплат буде індивідуальним – від 100 до 1000 гривень.

Подорожчає бензин

Вже в липні очікується здорожчання пального – бензину, дизеля та автогазу. Причина – повернення акцизних ставок та ПДВ на довоєнний рівень.

Експерти зазначають, що в роздрібних мережах подорожчання бензину може бути від 10 до 15 гривень за літр.

Необхідно повірити лічильник води

До 11 липня тисячі абонентів у Чернівцях повинні повірити свої водолічильники. Повірку водолічильників роблять раз на чотири роки. Це роблять, споживачі, у яких спливає термін повірки, або він має бути цього року. Ті, хто цього не зробить, будуть дорожче платити за водопостачання.

"Лічильники, які не пройшли повірку, водоканал буде знімати з обліку. Це означає, що не будуть нараховувати плату за показниками неповірених лічильників, а нараховуватимуть за нормою споживання, яка складає 6,8-7,5 куба на людину. Тобто якщо у квартирі прописано троє людей, то будуть сплачувати щомісяця за 22,5 куба води майже 600 гривень. 11 липня ми плануємо зняти з обліку всі лічильники, які не пройшли повірку. Якщо людина зробить повірку пізніше, то за цей протермінований період будемо нараховувати за нормою споживання: якщо на 10 днів пізніше повірили, отже, за ці дні нарахують за нормою, і лише після повірки лічильника – за показниками лічильника", – пояснила начальниця Центру обслуговування споживачів "Чернівціводоканалу" Оксана Побєда.

Подорожчає вода

Тарифи з 1 липня підняли для 34 водоканалів багатьох обласних центрів.

Перегляд тарифів обумовлений зростанням вартості його складових, зокрема цін на електроенергію.

Як зазначив директор департаменту НКРЕКП Артем Чумак, для деяких водоканалів "відбулося зростання вище середнього". Таким підприємствам підвищуватимуть тарифи двома етапами:

перший – на період з 1 липня по 31 серпня 2023 року; другий – із 1 вересня 2023 року.

В обгрунтуванні до питання про прийняття постанов НКРЕКП про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення також зазначене зростання і для "Чернівціводоканал".

Тариф може зрости до 32 гривень за куб водопостачання та водовідведення. Нинішній тариф складає 27 гривень за куб водопостачання та водовідведення.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-07-2023, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 2 561

Теги -

У Раді оборони області вважають, що ворог може активізувати роботу диверсійно-розвідувальних груп і планувати масовані атаки на Великдень

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час заходу збирали кошти на ремонт авто для артилеристів 80 окремої десантно-штурмової бригади


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.