RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Наша розмова з Тарасом Меленчуком відбувалася в перерві між пострілами артилерійської установки.

Про це йдеться у публікації "МБ"



"Отримали бойові завдання, треба виконати, – пояснив офіцер. – Артилерія відіграє надзвичайно важливу роль як під час оборони, так під час наступу. Недарма її називали "богом війни". Дуже допомагає аеророзвідка, яка надає координати й коригує вогонь. Прикриваємо наші підрозділи, знищуємо ворожу піхоту й техніку. Робимо все швидко та влучно. Російські окупанти дуже відчувають це на собі, даємо їм добре прикурити. Не засиджуємося довго на одному місці, постійно пересуваємося, щоби ворог нас не засік. На війні кожен рід військ важливий, кожен виконує своє завдання. Танкісти, розвідники та аеророзвідники, артилеристи, снайпери, піхотинці… Щоби мати результат, необхідно працювати єдиною командою".

"У нашій бригаді всі добровольці"

Росія напала на Україну 24 лютого, а 26-го Тарас Меленчук уже прийшов до військкомату. Він закінчив військову кафедру ЧНУ, здобув звання офіцера-артилериста. У 2014-2015 роках одним із перших пішов воювати на Донбас. Пройшов такі гарячі точки, як Дебальцеве, Шахтарськ, Степанівка, Савур-Могила…

– Я не міг спокійно сидіти вдома, коли ворог напав на нашу землю. Це був мій обов’язок як офіцера, що присягав на вірність українському народу. Так, по-моєму, повинен чинити кожен чоловік, який поважає себе. Комусь треба бути тут, захищати свою країну, свою родину, – вважає військовий. – Найпатріотичніші українці пішли в перші дні війни. Скажімо, у нашій 44-й артилерійській бригаді всі добровольці. Ми стримуємо російську орду. Хоча багато хто хоче виїхати на наших плечах. Не хочу більше чути: "Я б пішов воювати, але…" І наводить десятки причин. Це не спрацьовує. Зрештою, кожен робить свій вибір. Щоправда, і не кожен може тут бути. Якщо людина прийшла воювати, але їй страшно, вона не може виконати навіть мінімального завдання, тож краще не мати такого бійця. На початку війни спостерігався бум патріотизму, кожен намагався щось зробити для армії. Зараз війна стала буденністю, люди звикли, тому все пішло на спад, у тому числі й волонтерський рух.

Та ми від цього особливо не страждаємо, всього вистачає. В армії немає жодних проблем із забезпеченням. Ми не голодуємо, спраги не відчуваємо.

"Працюємо по 14-16 годин на добу"

Тарас Меленчук пройшов навчання у Німеччині та Естонії, де досконало опанував стрільбу на сучасних артилерійських установках за натівськими стандартами.

– Це дуже гарний досвід і чудова наука, – запевнив артилерист. – Натівські війська воюють зовсім по-іншому. Ми намагалися запозичити їхній досвід. Наші військові надзвичайно швидко все опановують, виходить навіть краще, ніж в їхніх. Інструктори дивувалися, казали, що в українців талант до військової справи. Та у нас просто немає вибору й часу. Бо ми воюємо і маємо все добре знати, інакше втратимо здоров’я або навіть життя. Раніше ми стріляли зі старих артилерійських установок, що дісталися нам у спадок від Союзу. Зараз уже воюємо на сучасних західних. Це як пересісти з "жигулів" на "мерседес". Нові установки комфортніші, точніші, далекобійні. Хоча й делікатніші, вимагають постійного догляду.

На запитання, що найважче на війні, старший офіцер батареї, помовчавши, каже: "Дуже важко фізично. Наш підрозділ працює по 14-16 годин на добу, а буває і по 18-20. Залишається зовсім мало часу, щоби поспати й привести себе в порядок. Сумую за своєю родиною, яка мене підтримує, за мирним життям. За більш ніж рік війни я був удома лише два дні, перед поїздкою на навчання. Сумую за роботою, за гравітонівцями. Вдячний їм за підтримку, добрі слова. Коли приїду в Чернівці, то обов’язково прогуляюся мікрорайоном, між дворами, будинками, дитячими майданчиками, поспілкуюся з людьми. Мені часто сниться, що я там. А ще більше часу приділятиму своїм батькам, які дуже хвилюються за мене".

Нашу розмову знову переривають. Через деякий час військовий зателефонував і зізнався: "У мене таке відчуття, ніби я на війні не рік, а все своє життя. За цей час усвідомив одну істину: треба виганяти наших так званих "сусідів" за будь-яку ціну. Інакше вони знову прийдуть. І ця війна дістанеться у спадок нашим дітям та внукам. Маємо зараз унікальний час, щоби змінити нашу історію і життя. Війна довго не триватиме.

Може, рік, може, півтора. Усі чекають на перемогу, думають, що після закінчення війни все одразу буде класно. Насправді це не так. Буде надзвичайно важкий період реабілітації для тих, хто виживе і повернеться. Я це вже випробував на собі після Донбасу. Треба буде звикати психологічно до мирного життя, а у військових дуже загострене відчуття справедливості. На фронті все зрозуміло, хто друг, а хто ворог. А після повернення додому виникатиме багато проблем. Або ми будемо триматися разом і підтримувати одне одного, або нас розтягнуть по різних партіях і пересварять між собою. Проте зараз головне, щоби закінчилася війна. А що буде далі, залежатиме не тільки від військових, а й від усіх українців".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
20-03-2023, 21:40
Коментарів 2 Переглядів 7 551

Теги -
Hаписав: самарська тетяна, Коментарів: 0, Новин: 0, 21 березня 2023 08:28
В новині:
Кому потрібна ця заказна "джинса"? Якщо це саме той Меленчук, чий батько Вася все життя просидів на тепленьких стільчиках зі своєю липовою інвалідністю та прихапав ЖРЕП-13, а потім багато років "грівся" на Чернівцітеплокомуненерго, то із синком його все зрозуміло. "Стаття" виглядає замовною на 200%. Певно, синок, до депутатства готується. mask

Hаписав: Павло, Коментарів: 0, Новин: 0, 21 березня 2023 21:02
В новині:
Так це його синок саме він керівник того приватного жеку на Гравітон і...і ця заказуха... по любому для чогось його готують....су..а задовбало що всюди у Чернівцях одне кумовство і родство...


Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.