RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Служба безпеки України системно викриває колаборантів, які допомагають окупантам запроваджувати російські "стандарти освіти" в тимчасово захоплених районах півдня та сходу України. У результаті слідчо-оперативних дій 14 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з ворогом.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.



"Серед них – керівники створених російськими загарбниками "відділів освіти", а також декани факультетів і директори захоплених українських шкіл та "вишів", – йдеться в повідомленні.

Зокрема, на тимчасово окупованій частині Херсонщини викрито очільницю "Новокаховської школи № 1", яка за дорученням гауляйтера Сальдо вивезла до Генічеська все майно навчальних закладів. А в Маріуполі встановлено особу керівниці місцевого "відділу освіти" терористичної організації "ДНР". Перебуваючи на "посаді" вона вимагає від директорів навчальних закладів організовувати освітній процес за російськими підручниками.

Також ідентифіковано колишню депутатку районної ради та директорку місцевої школи, яка "здає" окупантам адреси помешкань сімей учасників руху опору.

Крім цього, співробітники СБУ викрили "декана педагогічного факультету Маріупольського державного університету днр". Разом з іншими педагогами вона організувала знищення українських підручників у даному закладі.

Наразі цим та іншим фігурантам повідомлено про підозру за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
13-03-2023, 18:39
Коментарів 11 Переглядів 1 630

Hаписав: освітянка і управлінець, Коментарів: 0, Новин: 0, 13 березня 2023 19:49
В новині:
Ви знаєте я люблю Україну. Мені подобається жити у цій країні. Але політика держави у галузі освіти це дно!
У нас за 30 років незрозуміло хто в школі працює, вчителі чи викладачі.
Напише ВНЗ у дипломі вчитель, а виявиться що по державному класифікатору професій такого не має. За те є викладач. Напишуть викладач через 5 років внесуть зміни і знову напишуть, вчитель. За 30 років 4 чи 5 разів вирішували хто може працювати в школі і ніхто не знає, чи тепер це останній раз. Є конкретна пропозиція до влади. Писати, як було колись. Математик, трудовик чи спеціальність середня освіта і все. Для чого влада змушує ВНЗ писати вчитель чи викладач, якщо завтра може прийти інша влада і нова мітла буде мисти по новому.
Відверто кажучи я сама ніколи на це не звертала увагу до поки випадково не потрапила на форум міністерського сайту - освіта.
Для чого влада дозволила перестрибувати з одного фаху на інший, якщо завтра може прийти інша влада і визнати такі дипломи недійсними?
Для чого влада пропагує відеоспостереження у школах, якщо дуже високі ризики витіку інформації стороннім особам? В основному через Інтернет.
Попри небезпеки і повітряні тривоги, влада проводить олімпіади.
Попри небезпеку у нас намагаються навіть проводити семінари педагогічних працівників.
Я осуджую колабораціонізм! Але дуже часто влада своїми діями породжує в людях злість на владу, а подекуди навіть ненависть. Як наслідок маємо, що маємо.

Hаписав: Батьки, Коментарів: 0, Новин: 0, 13 березня 2023 20:40
В новині:
Дітей, батьків, та навіть решту вчителів засуджувати не можна. Вони діють так як їм диктують обставини.

Hаписав: директор Чернівці, Коментарів: 0, Новин: 0, 14 березня 2023 04:11
В новині:
Ви думаєте у нас таких колоборантів не має? Ви пройдіться по списку колишніх регіоналів!
Як мінімум п'ята частина це потенційні зрадники.
У Південній частині Буковини вони точно не мають шансів. Бо нам століттями ніхто не промивав мізки. От за деякі села Північної Буковини я не впевнена. Радує те, що процент таких людей малий щоб серйозно вплинути на ситуацію.
І зважаючи на те, що при кожній владі у нас змінюють законодавство, яке регулює питання отримання вищої освіти та працевлаштування, дійсно не варто писати в дипломах викладач або вчитель.
У додатку пишіть. Якщо людина піде до ЄС, там додаток має більшу вагу, ніж сам диплом.
Проблем з працевлаштуванням точно у нікого не буде.
Проблеми якщо можуть виникнути, то це у нас. А універсальна кваліфікація - це універсальна кваліфікація. У нас за стільки років ще нікого не вигнали з дипломом Магістра філології.
У нас також не вигнали нікого з дипломом вчителя або викладача.
Але відповідно до законодавства від 1995 по 2005 у нас була професія вчитель закладу середньої освіти, отже згідно встановленого порядку ВНЗ мали готувати вчителів. А левова частина ВНЗ в тому числі ЧНУ писали всім викладач. Хоч відповідно до наказів про підготовку фахівців у ВНЗ, отой викладач мав право викладати у ПТНЗ та ВНЗ і це чорним по білому було написано.
У 2005 році, скасували професію вчителя. Викладачам дали свободу.
Від 2005 усі педагогічні навчальні заклади повинні були випускати викладачів з правом працювати у закладах середньої освіти, а вони далі випускали вчителів. Хоч від 2005 по 2021 у нас в країні такої професії у середній
школі ІІ-ІІІ ступеня взагалі не було.
Висновки робіть самі.

Hаписав: директор Чернівці, Коментарів: 0, Новин: 0, 14 березня 2023 04:30
В новині:
Я розумію, що відповідно до професійного стандарту вчителя, Магістр філології це не є педагогічна освіта. Але за стільки років ще нікого не звільнили.

Hаписав: Батько, Коментарів: 0, Новин: 0, 14 березня 2023 05:06
В новині:
Патріотизм це робити свій маленький внесок у розбудову держави, а після того носити портрет Бандери у щоденнику чи класти його як заставку на телефон.
Ви подивіться на переселенців і подивіться на наших, прости Боже.
Самокрутка в зубах, травка замість тютюну, три зірваних уроки , одні двійки і я блін патріот. Через таких патріотів у нас держава розвалюється. І спробуйте в цьому мені заперечити. Якщо патріотизм полягає в тому щоб нищити країну та своє місто, добивати своє здоров'я і здоров'я близьких то я не хочу щоб мої діти були такими патріотами.

Hаписав: освітянка управлінець, Коментарів: 0, Новин: 0, 14 березня 2023 07:02
В новині:
А у нас Магістр філології і ніколи не була педагогічна освіта. Навіть у відповідності до застарілої нормативної бази у дипломі про педагогічну освіту повинні були писати викладач або вчитель. Якщо не писали, вважалося, що ВНЗ не передбачав підготовку студентів, яка могла дозволити присвоїти педагогічну кваліфікацію.
Але є одне велике но. У професійних правах писали право займатися викладацькою діяльностю. І таких фахівців приймали на посади педагогічних працівників.
Це тепер спеціальність Середня освіта. А тоді так не було.
У багатьох дипломах писали права займатися тільки науковою роботою. Але їх так само приймали на посади педагогічних працівників.
З одного боку правильно, що держава хоче єдиного стандарту в освіті. Але, як не раз зазначали, сьогодні одна влада, а завтра інша. Краще універсальна кваліфікація.
І до речі з юридичної точки зору, усім кого приймали до 2017 року, ви не має права сказати що вони не мають права працювати без педагогічної освіти. Навіть ті, хто поступив у 2017 році і йому ВНЗ написав Магістр математики, так само мають право працювати. Освітні програми ВНЗ затверджують літом. Тобто новий закон про освіту повинні враховувати у навчальних програмах, які затверджували у 2018 році. Освітні програми бакалавра затверджують на 4 роки, магістра на 1,5-2 роки інколи більше.

Hаписав: освітянка управлінець, Коментарів: 0, Новин: 0, 14 березня 2023 07:33
В новині:
Перепрошую. Поправка
У 2015 році у нас затвердили новий перелік спеціальностей, де вже була спеціальність - середня освіта. Орієнтовно у 2016,2017 у нас видали останні дипломи старого зразка.
Від 2018 у нас повинні були видавати дипломи нового зразка, незалежно від рівня бакалавр чи магістр.
Від 2018, року у дипломі, як мінімум повинні були написати спеціальність - середня освіта.
Предмет могли вказати в додатку.
Тодішнє законодавство передбачало обов'язково запис тільки спеціальності.
Тобто від цього часу у нас не повинно було бути проблем з педосвітою.

Hаписав: Гість Віталій, Коментарів: 0, Новин: 0, 14 березня 2023 11:55
В новині:
Якшо у шановної освітянки є в мозку паралелі між тим що коїться в країні та стандартами назви професії, то мені шкода її та учнів. У нас промосковське кодло було всюду, багато адептів совка і руцького миру. Вони були і при владі, і в освіті. Багато ще лишилося, але є маленьке але. Умовна дитина яка з батьками виїхала з Маріуполя, вже добре знає хто знищив її оселю.
А на рахунок політики освіти і її дна. Пані освітянка, я як батько учня, ДУЖЕ НЕ В ЗАХВАТІ від вчителів. Оця щеняча радість вчителя від віддалених уроків, оці "почнемо з 3ого уроку, бо вночі була сирена" і багато чого. І я дуже сумніваюся, що назва професії самої вчительки в паперах якось це змінить. Адьо, управлінець ти наша

Hаписав: Батько, Коментарів: 0, Новин: 0, 14 березня 2023 12:19
В новині:
Не ті ми обговорюємо цінності.

Hаписав: Освітянка і управлінець, Коментарів: 0, Новин: 0, 15 березня 2023 19:47
В новині:
Якщо людина закінчила ВНЗ за спеціальністю "Середня освіта(предмет)", Освітня програма передбачала підготовку з двох предметів, але ВНЗ ніде у дипломі чи в додатку не написав вчитель саме двох предметів, то треба звернутися до ВНЗ, де особа проходила навчання, щоб вони надали довідку про те що освітня програма передбачала підготовку за основною спеціальністю, наприклад - середня освіта(трудове навчання) та додатковою - середня освіта(образотворче мистецтво).
Але це вже на той випадок, якщо дирекція вам категорично заявляє, що ви не маєте права викладати отой інший предмет. Це рідко, але нажаль буває.
На практиці ВНЗ старалися все вписувати.
Причому якщо не в дипломі, то у професійних правах, адже професійні права згідно закону - це доступ до професії та право займати ту, чи іншу посаду. Та все одно можуть бути різні випадки.
Самий запис у дипломі двох предметів - це вже право викладати інший предмет. Попри все, директори бувають різними.
Я навіть порекомендую начальникам відділів освіти оновити особові справи педагогічних працівників. Одна особова справа повинна бути у відділі освіти, інша у закладі освіти. Причому вимагати не тільки диплом, але і аркуш додатка де записані професійні права. Адже на випадок серйозної перевірки відділ освіти має мати максимум інформації про педагогічних працівників.

Hаписав: директор Чернівці, Коментарів: 0, Новин: 0, 16 березня 2023 05:52
В новині:
Директорам закладів освіти треба враховувати те, що час приймати різноробочих на посади вчителів минув.
Якщо таку особу і можна приймати то відповідно до закону України про освіту, на 1 рік.
Далі є затверджено професійний стандарт вчителя. Там конкретно визначено хто має право займати посаду педагогічноно працівника.
*01 Освіта/Педагогіка
*Інша спеціальність за умови присвоєння педагогічної кваліфікації у дипломі.
Це у ідеалі раніше приймали людей, які мали право на викладацьку діяльність чи наукову роботу.
На практиці приймали навіть з ПТУ.

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!