«З дитинства вміла пекти хліб»: буковинка за грантові кошти відкрила свою пекарню

новини / Новини Чернівців / Історія успіху
8 230
0

Стефанія Москалюк із селища Берегомет отримала мікрогрант у розмірі 250 тисяч гривень від держави на започаткування власної справи.

Тож дівчина відкрила свою мініпекарню, йдеться в публікації "МБ".



Здобуває дві вищі освіти

Зараз Стефанія ще навчається на четвертому курсі юридичного факультету Буковинського університету, а також на факультеті психології ЧНУ ім. Ю.Федьковича.

Та ще з дитинства вона допомагала в пекарні своїх батьків, брала участь і у виробництві, і в реалізації продукції. Тож досвід виготовлення хлібобулочних виробів має чималий. А ще здобула компетенції управління персоналом, маркетингу та знання з охорони праці та санітарно-гігієнічних норм ведення такого бізнесу.

Коли дівчина дізналася про урядову програму "єРобота", одразу вирішила подати заявку та бізнес-план. Далі – перевірка ділової репутації, яку здійснює "Ощадбанк", співбесіда з фахівцями служби зайнятості і врешті отримання коштів на власну справу.

– Про цю програму я прочитала на сторінці центру зайнятості в соцмережі. Потім ще детальніше поцікавилася про цей грант. Там мені все пояснили. Були, звісно, ідеї започаткувати бізнес за фахом, але я розуміла, що в Берегометі це не буде актуально. Тож вирішила продовжити справу батьків і створити свою пекарню, тим більше, що маю в цьому досвід. Ще з дитинства я вміла пекти хліб. Звичайно, хвилювання були, вони в мене й зараз є, адже це велика відповідальність. Але мене підтримують мої батьки та чоловік, – каже дівчина.



Випікатиме бездріжджовий хліб

У січні пекарня запрацювала. Дівчина створила два робочі місця для пекарок.

– Заявку я подала у вересні. Бізнес-план складала самостійно. Були трохи труднощі, але мені допомагали розібратися з усім батьки, адже в них немалий підприємницький досвід. У жовтні відбулася співбесіда в центрі зайнятості. Звісно, хвилювалася тоді, але успішно виступила з презентацією. Згодом заявку схвалили, і в грудні я отримала кошти, – розповідає дівчина.

Стефанія орендувала приміщення і закупила деяке обладнання. Кошти гранту пішли на придбання подової печі, тістоміса, пекарських візків, форм для хліба. Дещо дівчина ще має докупити.

Пекарня спеціалізуватиметься поки що на випіканні хліба трьох видів – бездріжджового, житнього та подового. Однак згодом підприємиця хоче розширити асортимент продукції.

– Ми випікаємо домашній хліб в печі на дровах без жодних добавок. Поки що не маю можливості розширити асортимент хліба, але в майбутньому хочу випікати хліб з висівками, кукурудзяний, домашній білий на заквасці та цілозерновий, – поділилася планами дівчина.
Каже, довелося докласти чимало зусиль та часу, щоб реалізувати свою справу.

– Труднощі, звісно, були, але вдалося з усім впоратися. Виникали проблеми під час відключення світла. Ми не мали генератора, тож підлаштовувалися під графік заживлення. Чимало часу пішло на закупівлю обладнання, печі, візочків та підносів, а також налагодження реалізації продукції. Треба було домовитися з магазинами щодо постачання хліба. Мені допомагає в усьому мій чоловік, тож спільними зусиллями з усім справляємося, – каже Стефанія.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм