Ковбаса - дуже частий гість на столі в українців. До вибору ковбаси в магазині потрібно підходити уважно, щоб продукт був якісним і мав хороший склад. Як вибрати хорошу ковбасу - дплі в матеріалі.
Як вибрати якісну ковбасу - ознаки хорошої ковбасиНе женіться за низькими ціна. Хороша ковбаса не може коштувати дешевше м'яса, адже саме з м'яса вона і складається.
Якщо на лицьовій стороні упаковки написано "зроблено по ГОСТу" - це може бути маркетинговий хід. Про стандарти виробництва повинно бути також зазначено на зворотному боці. При цьому докторська ковбаса не може бути виготовлена за ГОСТом, тому що в ньому немає такого сорту.
Зверніть увагу на склад ковбасу. У ньому допустима наявність тільки м'яса, сала, спецій і нітрит натрію (антибактеріальна добавка).
М'ясо має бути на першому місці у складі. Це має бути не просто "свинина" або "м'ясо птиці", а якісне сортове м'ясо.
У складі якісної ковбаси не має бути комплексних харчових добавок, карагенану, камеді, крохмалю, сої. Такі інгредієнти вказують на те, що виробник заощадив на м'ясі.
Якщо в складі вказано "тваринний білок" без уточнення виду м'яса - таку ковбасу краще не купувати. Під цим словосполученням швидше за все маються на увазі шкіра, хрящі, жили та інші м'ясні відходи.
М'ясо механічної обвалки у складі - ще одна причина відмовитися від покупки. Його отримують шляхом перемелювання цілого каркаса курки разом з кістками, шкірою і сполучними тканинами.
Глутамат натрію або Е621 в ковбасі вказує на сумнівний склад. Хорошій ковбасі ця добавка не потрібна.
Дуже яскравий колір ковбаси - тривожний дзвіночок. Натуральна ковбаса повинна мати сірий колір. А ось сиров'ялені ковбаси навпаки повинні мати насичений темний колір - це свідчить про наявність в складі конини або яловичини.
Оболонка ковбаси має щільно прилягати до продукту і повинна бути рівною (крім копченої ковбаси - її поверхня зморшкувата).
Ковбаси і сосиски невисокої якості зазвичай упаковують в неїстівні оболонки, а якісні ковбаси - в оболонку з целюлози і білка. Але це залежить від виробника.
Білий наліт на сиров'яленій і сирокопченій ковбасі допускається. Також є окремі види ковбас з благородною цвіллю. В інших випадках ковбасу з нальотом купувати не можна.
Якщо склад ковбаси написаний дрібно і нерозбірливо, і його важко прочитати - краще не брати такий продукт. Виробникам хороших ковбас нема чого приховувати в складі.
Якщо в ковбасі є сало - воно має бути білого кольору, без жовтизни.
Якість вареної ковбаси можна перевірити вдома за допомогою йоду. Якщо капнути трохи йоду на ковбасу і пляма стане синім - в ковбасі занадто багато крохмалю. На якісній ковбасі йод залишиться коричневим.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
5-03-2023, 01:30
0
3 109