RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Фото з фб-сторінки Оксани Руссу

До 24 лютого подружжя чернівчан Оксана та Олександр Руссу жило звичайним мирним життям у любові та злагоді. Оксана працювала бухгалтером на місцевому великому підприємстві. Олександр – менеджером на іншій великій фірмі. Під час відпусток їздили родиною відпочивати на море і просто проводили гарно час. Донька на той час уже працювала в Києві журналісткою.



Про це йдеться у публікацїі "МБ" від 2 березня, пише molbuk.ua



"Збагнула, що ще трохи – і росіяни можуть бути тут"

Так воно, може, й досі тривало б, якби не велика війна. Вона враз змінила усе. Уже 25 лютого Оксана та Олександр із рюкзаками на плечах стояли під штабом тероборони. Черга тоді була довжелезною: охочих провчити московитів виявилося стільки, що навіть не всіх записували до війська.

Кілька місяців пара у складі ТрО перебувала на Буковині, проходила військовий вишкіл. Потім чоловіка з дружиною відправили на Харківщину. Зараз чернівчани охороняють рубежі Слобожанщини під самим російським кордоном. Московські війська неподалік, наші їх часто спостерігають із бінокля. Проте сунутися на українські землі не сміють – їх на Харківському напрямку добряче провчили.

Кореспондентці "МБ" вдалося зв’язатися телефоном з Оксаною Руссу. Поговорили про події після 24 лютого та військову службу в парі з чоловіком.

"Ми – цивільні люди, жодного стосунку до військової справи до повномасштабного вторгнення не мали, – каже пані Оксана. – Сашко, щоправда, служив колись в армії, тож хоч певне поняття мав, на відміну від мене. Рішення йти на фронт виникло спонтанно. Коли 24 лютого почалася велика війна, мені зателефонував брат і повідомив, що везе родину зі Львова до Чернівців, а сам іде до військкомату.

З роботи нас усіх розпустили. Я роздрукувала карту України й почала стрілочками відзначати, де відбуваються атаки. Збагнула: якщо росіяни вже під Києвом, то такими темпами ще трохи – і вони можуть бути тут. Наша донька перебувала у Києві під обстрілами. Тому в нас навіть не постало питання – йти чи не йти. Однозначно йти! Чоловік, щоправда, думав, що на роботі закриє якісь свої гештальти. У мене ж про це навіть не йшлося. Бо якщо москалі через два дні будуть у Чернівцях, то вже стане байдуже, що ти якісь гештальти не закрив. Ну, так ми і пішли…".

"Таких, як ми, багато"

Почувши, що Оксана – бухгалтерка, їй запропонували аналогічну посаду в штабі. Жінка навідріз відмовилася.

"Мені що, міняти калькулятор на калькулятор? Ви жартуєте? Я прийшла тут Батьківщину захищати, а не цифри рахувати, – заперечила. – Щоби ви розуміли, про гроші тоді взагалі не йшлося. Ми всі йшли захищати Україну. Те, що за службу будемо щось отримувати, нам озвучили лише наприкінці березня".

"Ну, ви й відчайдушна пара", – не втримуюся від репліки.

"Річ у тому, що таких, як ми, багато, – зауважує співрозмовниця. – Просто так склалося, що ми пішли сім’єю. Це тепер військкомат ходить містом і збирає військовозобов’язаних. А тоді така черга стояла, що багатьох людей просто брали на олівець й обіцяли зателефонувати пізніше. І жінок була велика кількість".

Пані Оксана зізнається: дратувало, що їхній підрозділ довго не відправляють на фронт, а тримають в області.

"Чесно кажучи, в мене вже поставало питання щодо доцільності нашого перебування тут. Думалося: а чи не зробила б я більше корисного, якби була цивільною в цей час. Волонтерила б тощо. Бо в перші дні було таке піднесення, що люди готові були йти під Бахмут. А після тривалого перебування в тилу азарт трохи згас. Добровольці почали чухати потилицю й думати: "Та, ну його, життя прекрасне". Так, нас ганяли на полігоні, навчали важливих речей тощо. Ми відірвали себе від звичного життя. Жили в наметах у лісі. Та це не йде ні в яке порівняння з хлопцями, які в цей час перебували на передовій, де йшли страшні бої. Тому про цей період піврічного перебування іронізую, що ми бійці з "буковинського котла", – жартує жінка.

Утім, потім їхній підрозділ таки відправили на Харківщину, причому навіть далі, ніж планувалося.

"ЗСУ потужно атакували московитів на цьому напрямку й відтіснили їх аж на кордони РФ, – радіє співрозмовниця. – І якщо спочатку ми мали бути десь посеред Харківщини, то врешті зупинилися на нулі. Тобто наразі ми виконуємо роботу прикордонників. Перед нами вже Росія. Тут теж є небезпека. З того боку нам "прилітає". Але це війна артилерії. Тут таких прямих атак, де б стріляли з автоматів, немає. Бачимо московитів лише в бінокль, коли стаємо на "еспешку" (останній форпост – авт.). Дивимося на їхні позиції, як вони ходять полями, розвантажують техніку…"

"Цей рік для нас втрачений"

На запитання, як може описати своє життя на "нулі", відповідає:

"Можу сказати коротко: не рекомендую. Хоча вже якось втягнулася. Розпорядок такий: кілька днів – у селі, потім виїжджаємо на "воп" у лісі (опорний пункт взводу – авт.), через деякий час міняємося. Останні три дні у нас – мінус 17 градусів (інтерв’ю записували 24 лютого – авт.). Купа снігу, справжня зима. Але нічого дивного, це схід. Нам так і казали: "Вам би цю зиму пережити". А в бліндажах тепло, буржуйки гріють. Ба більше, наші бліндажі серйозні, на всю висоту в землі. Зрозуміло, що це не те цивільне життя, до якого я звикла, та що поробиш. Підписалися, то маємо тягнути".

І Оксана, і Олександр – стрільці. Часом, якщо командир ставить разом, ідуть в один наряд, іноді – окремо.

"Чи є в цьому якась романтика? Ну, така собі, якщо чесно, – розмірковує військова. – Те, що ми разом, звісно, допомагає. Нам так легше, спокійніше. Та, на жаль, цей рік уже для нас втрачений. Бо це не життя. Після перемоги хочу поїхати родиною на тривалий відпочинок і просто насолоджуватися сонцем, морем, спокоєм, ні про що не думаючи…"



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
4-03-2023, 20:42
Коментарів 0 Переглядів 3 850

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.