RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


В Україні різко зросли ціни на овочі та фрукти.

Проблеми з постачанням тепличних овочів розпочалися кілька тижнів тому, коли в Туреччині, одному з головних імпортерів цієї продукції, стався страшний землетрус.

Щоб дізнатися, наскільки зросли ціни та що про це кажуть продавці, кореспондентка "МБ" вирушила на ринок "Центральний" у Чернівцях.



Овочів та фруктів на ринку достатньо, тільки ціни на них кусаються. Помідори, які ще кілька тижнів тому коштували 85-90 гривень, зараз коштують 130-150 за кілограм. Така ж ситуація і з огірками. Моркви по 30-35 гривень, як це було два-три тижні тому, також уже не знайти. Зараз на неї ціна – 40-45 за кілограм.

Підходжу до однієї з продавчинь.

– Дуже зросли ціни. Весь турецький товар подорожчав. На 20-40 гривень злетіло у вартості все. Це не від нас залежить. Нам постачальники кажуть, що ціна така, то мусимо купувати. Цибуля з Нідерландів теж дуже зросла в ціні. Огірки та помідори подорожчали на 30-40 гривень за кілограм. Це через землетрус все дорожчає, а чи через війну, не знаю, – каже продавчиня Надія.



Проходжу далі повз прилавки з овочами та фруктами.

– Що зросло в ціні за останні тижні? – запитую в дівчини біля прилавка.

– Найвідчутніше помідори подорожчали: коштують зараз від 130 до 160 гривень, а були 85-90. Майже у ще так раз подорожчали. Огірочки були 90 гривень, а зараз 130. Перчик болгарський зріс у ціні, баклажани. Все, що імпортне, що турецьке, дорожчає. Цибуля польська також…Зараз 55 гривень вартує. Вона від початку року поступово росла у ціні. Морква теж подорожчала. З Херсона немає, тож привозять з Румунії та Польщі. Думаю, це все пов’язано із землетрусами. Люди раніше могли купити кілограм помідорів, то зараз беруть дві-три штучки на салат і один огірок. Цибулі також раніше брали кілограм-два, а зараз – пів кілограма, – каже пані Інга.



Біля прилавка трохи нижче жінка розкладає помідори.

– Як вам ціни на овочі? – цікавлюся у неї.

– А ви хіба не знаєте? Це все турецький товар. Там землетруси. Ціни за кілька днів зросли. Друга проблема – війна. Цибулі, моркви, буряку з Херсона, Миколаєва немає. Все імпортне. Ціни ростуть щодня, – каже продавчиня Тетяна.

До прилавка підходить чоловік і дивиться на цінник на цибулі.

– Що, цибуля по 50 гривень? – запитує здивовано.

– Ось, бачите? Так люди реагують. Цибуля вже два тижні по 50 гривень. Як стався землетрус, все одразу й злетіло в ціні, – пояснює пані Тетяна.



Що прогнозують експерти

Зливи в Іспанії, зменшення виробництва тепличних овочів у прохолодніших країнах ЄС через дорогу енергію та землетруси в Туреччині спричинили зростання цін. Проте ця тенденція спадає, каже менеджер із закупівель польського імпортера Freshvil Лукаш Єдрас.

– Ми помітили, що останнім часом ринок стабілізувався. Однак упродовж останніх двох тижнів ціни на овочі постійно зростали. Майже щодня ми спостерігали іншу ціну, ніж напередодні, особливо на перець і помідори, – розповів Лукаш.

Він вважає, що ціни почнуть падати й стабілізуються найближчим часом.

Голова Всеукраїнської аграрної ради Денис МАРЧУК наголосив на тому, що овочево-фруктовий ринок України підтримується імпортом.

– Значна частина зерна, овочів та фруктів імпортується. Якщо ж імпортуємо, і попит буде більший, ніж пропозиція, це може призвести до здорожчання, – зазначив він.

Значне підвищення цін на помідори та огірки експерти напряму пов’язують із землетрусами в Туреччині.

Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, головною причиною подорожчання тепличних овочів стала обмежена пропозиція цієї продукції.
– Після масштабного землетрусу в Туреччині постачання турецького огірка та помідорів скоротилося до мінімуму. Тому імпортери продовжують підвищувати відпускні ціни, – пояснили експерти.



При цьому ключові гравці ринку вважають, що огірки та помідори й надалі дорожчатимуть. Підставою для цього є той факт, що поки що ці імпортні овочі практично не мають конкурентів на українському ринку.

В Україні наразі гуртова ціна цибулі сягнула 40 гривень за кілограм – це втричі дорожче, ніж минулого сезону. Причому, як каже керівник проєкту "АПК-інформ: овочі та фрукти" Олександр ХОРЕВ, найближчим часом цінники піднімуться ще на 20% – до 50 гривень за кілограм. Уроздріб цибулю вже продають по 60-80 гривень, а в деяких супермаркетах і по 100 гривень.

Проблеми із цибулею зараз є не лише в Україні. У Європі, де через посуху врожай цибулі скоротився на 10%, цінники теж активно зростають, хоча вони нижчі, ніж в Україні. Скажімо, у Польщі цибуля дешевша, ніж у нас, на 7-10%, що активізувало її імпорт в Україну.

– У нас 35 відсотків постачання цибулі традиційно забезпечувала Херсонщина, яка через окупацію фактично випала з овочевого балансу країни. Тож в Україну ринула імпортна цибуля. Польща ще з весни врахувала підвищені потреби України в овочах, багато місцевих фермерів розширювали під нас площі. Та реальні потреби нашої країни перевершили всі очікування. Ажіотаж трохи спаде лишень у квітні, коли розпочнеться новий сезон у країнах Середньої Азії і звідти продукція піде до Європи, а потім і до нас, – пояснює О. Хорев.



Щодо України, то, за його словами, "проблемною" у нас може стати, окрім цибулі, ще й морква.

– Зараз на гурті ціна складає 20-23 гривні за кілограм, але може дійти й до 30 гривень. У Європі через посуху врожай моркви також знизився, а у нас знову ж таки випала Херсонщина. Тому пропозиція моркви невелика, – зазначив експерт.

Також до весни може подорожчати капуста, хоч зараз її продають по 5-9 гривень за кілограм гуртом.

Водночас із буряком та картоплею проблем не буде.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
6-03-2023, 12:58
Коментарів 0 Переглядів 3 289

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.