На теплий період часу в Чернівецькій області винесені постанови по кожному ринку, де здійснюється торгівля м’ясо-молочними продуктами, про тимчасову заборону реалізації продукції, що швидко псується, без відповідних температурних умов.
Крім того, в області діє Постанова Головного державного санітарного лікаря про заборону торгівлі в дрібно-роздрібній торговій мережі хлібобулочними виробами без упаковки, а також постанова про заборону повторного використання одноразової пет-тари для реалізації харчових продуктів. Про це повідомив сьогодні під час апаратної наради головний державний санітарний лікар області Олександр Світличний, доповідаючи про дотримання санітарного законодавства на ринках Буковини. Адміністраціями ринків області проведені заходи з покращення санітарно-технічного стану ринків та впорядкування торгівлі харчовими продуктами.
Нині на ринках області обладнуються павільйони для реалізації м’яса та молокопродуктів, м’ясних копченостей. Більшість існуючих павільйонів забезпечуються холодною та гарячою протічною водою, необхідним торгівельним та холодильним обладнанням, створені умови для миття овочів та дотримання особистої гігієни продавцями та відвідувачами, з директорами всіх ринків укладені угоди на вивіз сміття, запевнив Олександр Світличний.
Однак частина ринків області знаходиться в незадовільному санітарному стані. Так, на ринку “Прут” м.Чернівці місце для миття овочів не облаштовано, громадська вбиральня в незадовільному санітарно-технічному стані. За виявленні недоліки директора ринку притягнуто до адміністративної відповідальності. В Заставнівському районі функціонує міський ринок, директора якого притягнуто до адміністративної відповідальності за невиконання припису районної санітарно-епідеміологічної служби щодо завершення оформлення проектної документації.
На всіх ринках області не в повному обсязі виконуються постанови про заборону реалізації продуктів харчування, що швидко псуються, та продовольчої сировини, про заборону повторного використання одноразової пет-тари для реалізації харчових продуктів на ринках міста. Порушуються санітарні вимоги до реалізації продуктів харчування та сировини, сира і готова продукція реалізуються з одного робочого місця одним продавцем. Олександр Світличний висловив занепокоєння тим, що на багатьох ринках області реалізується консервована продукція домашнього виробництва, в’ялена риба, які, згідно санітарних вимог, заборонені, оскільки можуть спричинити захворювання ботулізмом серед населення.
31-05-2010, 17:06
0
2 496