RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Другого лютого народному артистові з Буковини Павлу Дворському виповнилося 70 років.

Напередодні свого ювілею Павло Ананійович дав інтерв’ю "МБ", пише molbuk.ua



Поговорили про перепони, з якими стикався артист через відмову співати російські пісні, про родину та життя.



"Відчував, що буде війна з Росією"

– Павле Ананійовичу, вітаємо з чудовою датою. Чи відчуваєте плин часу?

– У три роки я снив, як виходжу на сцену і співаю перед людьми. Батьки по-доброму сміялися: "Ти ще малий, яка сцена!" Саме тато прищепив мені любов до музики, беручи маленького з собою на весілля, хрестини, де грав на гармошці, сопілці. Коли батькові виповнилося 90 років, нам здавалося, що це дуже багато. А він казав: "Діти, таке враження, що три рази обійшов кругом своєї хати". Ми тоді на це усміхалися. А зараз уже й мені 70… Гадаю, що це – золоті роки, бо вони пережиті з родиною, глядачами, друзями… Наше життя складається не з літ, а з тих справ, які зробили.


На фото: Павло Дворський у дитинстві

– Як гадаєте, усе задумане вдалося?

– Самому дуже важко говорити про себе. Стараюся робити, скільки є сил, таланту, енергії. Та хотілося б більше, особливо в останні роки, коли Україну спіткала така страшна війна і наш "брат" (у лапках) напав на нас. Але український народ стійкий. Витримаємо, переможемо. Зараз нам усім треба працювати на перемогу – хто як може. Намагаюся підтримувати бойовий дух захисників. Часом мені дзвонять хлопці з передової й просять проспівати "Смерекову хату" або "Присвяту українській армії".



– Чи передчували неминучість війни ще до 2014 року?

– Звичайно. Особливо це стало відчутно, коли у 2011-му році поїхав на гастролі на острів Сахалін у Росії. Під час концерту мене все запитували: "А пачєму нє пайотє больше рускіх пєсєн?" На що відповідав: "Тому що я – з України". "А ми нє панімаєм". І навіть після концертів, коли сиділи за столом, пили каву, не було жодних розмов про мистецтво, життя. А тільки: "Пачєму ви варуєтє наш газ і нєфть?" За столом був священник. Я сподівався, може, хоч він зачепить якісь духовні теми. Куди там. Постійно лише про те, що ми у них "крадьом" і "нє хатім бить вмєстє с Рассієй". Ще тоді я зрозумів, що це добром не закінчиться. У нас єдиний шлях – боротися, відбиватися. Інакше нам не дадуть жити.

Навіть уже за часів незалежності, коли я у 1994 році давав концерт у палаці "Україна", надходили листи, дзвінки зі скаргами, мовляв, чого у столиці влаштували "націоналістіческій шабаш". А деякі народні артисти, причому лауреати Шевченківської премії, (їх уже немає серед нас, тож не хочу називати імен) прямо заявляли: "Павле, ну скільки можна співати про Україну? Спой шо-нібудь на руском!" Коли я відмовлявся йти на "Інтер", з мене дивувалися: "Как так, там же будєт Мєладзе!" Боже, ну так себе не поважати… Тож я на те лише відповідав: "Маю робити те, що велить серце".

Водночас пригадую, як у 1993 році виступали з Раїсою Кириченко в Авдіївці. Коли співав "Горнусь до тебе, Україно", народ стоячи вигукував "Слава Україні!" І ніхто слова не сказав, що "ані нє панімают".

Зараз на нашу долю випали величезні випробування. На жаль, ми всі певною мірою у цьому також винні. Тому що годували "п’яту колону", дивилися на це все крізь пальці: "а, пускай будєт".



"Пригадую, як юна Ані Лорак гарно співала українською"

– Зараз нарешті з’явився значний попит на українську мову, пісню…

– Так, але це треба постійно підтримувати. Має бути державницький патріотичний підхід. Культура завжди була додатком, на неї витрачали найменше коштів. А як же виростатиме майбутній оперний співак, композитор, скрипаль, поет, якщо не буде закладки фундаменту нашої духовності, українства? Як казала Леся Українка, територію можна відвоювати, а коли вмирає мова, то вмирає і нація.



– Звідки у вас ця безмежна любов до України?

– Далося взнаки те, що я працював в ансамблі "Смерічка", де панували українські погляди. Завжди намагався передати свої відчуття в піснях. Тоді, якби ти напряму заспівав про любов до України, відразу би вигнали з роботи. Тож треба було це робити через образи. Та ж "Смерекова хата". Здається, просто хата. А це ж Україна. "Спішу до тебе, як лелека, простори кинувши до ніг…" – хіба міг по-іншому написати автор тексту Микола Бакай, який маленьким хлопчиком заривався у вагон із вугіллям, втікаючи з Сибіру в Україну? На Уралі його спіймали і не розстріляли лише через юний вік.



– Складні то були часи…

– Еге ж. Пригадую свої перші гастролі за кордон у 1987 році. Їхали у мінімальному складі від товариства "Україна" – ансамблю "Смерічка" виступи тоді не дозволяли у так званих "капіталістичних" країнах. Боялися, що ми будемо контактувати з "бендерівцями", "мельниківцями". Нас садили в автомобіль, заводили в готель і поселяли на такому поверсі, куди стороння людина не могла потрапити. А коли українська діаспора хотіла поспілкуватися з нами, відповідали, що "артисти стомилися". Все ж у Канаді мені вдалося таємно зустрітися з братом Назарія Яремчука. За це могли вигнати з роботи.



– А як ставитеся до деяких ваших земляків? Наприклад, Ані Лорак…

– Пригадую, як гарно вона ще маленькою співала українські пісні. Я тоді був у складі журі на конкурсі у Чернівцях. Як ми раділи, що підростає українська майбутня співачка. Підтримували її. У неї були шанси стати справді народною... Та бачите, як воно вийшло…

– Не намагалися її навернути?

– Радити – радив. Говорив із нею на цю тему ще тоді, коли вона тільки набувала популярності. А вже коли стала "зіркою", то навряд чи стала б слухати порад.

Вчився грати на трубі, зачинившись у стодолі

– Розкажіть про себе. Де зараз живете, чим займаєтеся?

– Я жив у Києві з 2004 року, та у 2020-му повернувся до Чернівців. Тут ближче родина, рідна земля. Хоча роботи в столиці вистачало. Були концерти з прекрасними колективами у палаці "Україна", записав понад десяток альбомів… Там залишилося чимало друзів, творчих побратимів, молодший син В’ячеслав із сім’єю. Старший, Павло, – у Чернівцях, працює солістом обласної філармонії. Часто виступаємо з синами для ЗСУ в різних містах України.



– Раніше ви мешкали на вулиці Грушевського. Це родинне гніздечко збереглося й досі?

– Зараз я оселився на Головній, а в тій квартирі живе старший син із дружиною та нашою молодшою внучкою Вікторією, яка вже теж співала з нами "Присвяту українській армії". Їй тільки дай мікрофон, просить: "Тату, співаймо!" І старшенька внучка Ольга танцює, любить музику.


На фото: Павло Дворський із родиною

– От яка у вас гарна творча родина!

– Видно, щось передалося від моїх батьків і від батьків дружини Світлани, вони також співали. Дружина працювала зі мною в ансамблі "Смерічка" з 1979 року, співала в колективі "Черемош" із сестрами Ротару, має прекрасний голос. Тож і синів розвивали в цьому напрямку. Вони любили співати, а от опановувати музичні інструменти не надто хотіли. Проте дружина наполягла: "Вся Україна співає, а от грати і співати треба вчитися!"

Колись я також навчився грати на кількох музичних інструментах. Батьки навіть забороняли грати на подвір’ї на трубі, мовляв, що люди скажуть, що я і на баяні граю, і на гітарі, ще й на трубі. То я закривався у стодолі й там вправлявся.



Отримав у нагороду півтора літра червоної ікри

– У вас є ще одне серйозне захоплення – ви майстер спорту з настільного тенісу.

– Коли навчався у третьому класі Ленківської школи, директором був Володимир Францович Добржанський. Я тренувався на перервах у шкільних коридорах, у всіх вигравав. Якось ішов директор і поцікавився, хто тут чемпіон. Усі: "Павло!" Думаю: "Ну, зараз покажу". Почали з ним грати, та, на мій подив і розпач, я програв. Директор зауважив, що мені ще треба вчитися. Я тоді дуже засмутився і вирішив почати тренуватися серйозно. Дістав книгу тренера збірної СРСР з настільного тенісу Миколи Іванова і за нею став розучувати різні подачі, кручення, удари. Потім це все відпрацьовував з друзями. Через рік ми зіграли з директором знову. Цього разу я його обіграв із рахунком 21:2. Він був вражений.

Потім я став чемпіоном району, членом обласної збірної. Вміння грати в теніс мені згодилося під час служби в армії в Угорщині. Тоді цей вид спорту був там дуже розвинений. Тож ми з командиром щовихідних переодягалися і йшли до мадярів грати. Там я виконав норму кандидата в майстри спорту. А вже в Україні став майстром.

До речі, у 2011-му році, коли їздив із концертом у Сахалін, також виступив там на турнірі, присвяченому торговому флотові Росії. Всі думали, що приїде народний артист України і його швидко "взують". А я здобув перше місце. Як нагороду, виграв півтора літра червоної ікри. Коли віз її додому, на кордоні не хотіли пропускати. Довелося показувати документ, що це – приз.



– І наостанок, чи влаштуєте творчий вечір із нагоди ювілею?

– Плануємо другого березня о 19.00 у музично-драматичному театрі дати концерт, присвячений цій моїй маленькій даті. Там лунатимуть і нові пісні, і всім відомі композиції. Їх виконуватимуть, окрім мене, мої творчі побратими, сини. Може, навіть внучки. Багато чудових артистів співають моїх пісень: Іво Бобул, Лілія Сандулеса, дуети "Писанка", "Скриня", Ніна Шестакова, ВІА "Кобза", брати Яремчуки… Сподіваюся, більшість із них зможе приїхати. Хотілося б своїм краянам піснею сказати добрі слова, подякувати за підтримку.



З досьє "МБ"

Павло Ананійович Дворський (народився 1 лютого 1953 у селі Ленківці Кельменецького району) — український естрадний співак (тенор) і композитор. Народний артист України. Лауреат премій і фестивалів. Почесний громадянин міста Чернівці.
У його концертному репертуарі понад 120 творів. Професійно грає на акордеоні, баяні, губній гармошці, дримбі, трубі, баяні.
Редактор: Галина Олійник
4-02-2023, 22:18
Коментарів 0 Переглядів 3 433

Теги -

До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.