Головна страва Святвечора: чому на столі має бути кутя

новини / Новини України
884
0


Різдвяний святвечір є вершиною святкового приготування до зустрічі одного з найбільших свят церковного року – Різдва Христового. Він завершує 40-денний Різдвяний піст і вирізняється особливим богослужінням.

Про це пише ПЦУ.



Для українських родин Різдвяний святвечір є одним з найулюбленіших свят, багатий на добрі й старовинні традиції. За спроможністю кожної родини, українці готують вечерю із 12-ти пісних страв, запрошують усю рідню до святкового столу і носять батькам "вечерю".

Серед страв святкової вечері обов’язково має бути кутя, або коливо. Це варена пшениця з медом і маком, яку споживають першою. Кутя з’явилася ще в дохристиянську добу, і з тих часів вона зберегла символізм поминальної страви. Пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності, мед – символ вічного щастя святих у Царстві Божому, мак – символ роду.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Після завершення богослужіння та появи першої зірки на небі, яка нагадує про Вифлеємську зорю, що сповістила світові про Народження Сина Божого, християнська сім’я сідає вечеряти.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують