RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


З 2021 року в Україні активно проводять операції з пересадки органів. Того ж року Чернівецька обласна лікарня увійшла до пілотного проєкту.

Міністерство охорони здоров’я виділило кошти для придбання обладнання, але освоїти його в лікарні вдалося аж наприкінці 2021. Це стало першим кроком для проведення операцій із пересадки органів на Буковині. Про нинішні операції та майбутні завдання розповів molbuk.ua генеральний директор обласної лікарні Дмитро Домбровський.



Мама стала донором для сина

У січні 2022 року на базі лікарні провели першу пересадку нирки. Мама стала донором для сина.

– Коли у нас все вже було готове, ми змогли провести першу родинну трансплантацію. Нам допомогли львівські медики. Ми туди декілька разів їздили до першого територіального медичного обʼєднання. Тож першу операцію провели разом. Це була пересадка від родинного донора – від мами до сина. Все минуло успішно. Через деякий час була схожа родинна операція – пересадили нирку також від матері сину, – розповідає Д. Домбровський.

За словами генерального директора лікарні, є два види трансплантацій органів від донора – прижиттєвий та після смерті.

– Коли медики констатують смерть мозку, людина може стати посмертним донором. Адже всі її органи ще придатні для трансплантації. Цей процес досить тривалий і непростий. Спершу потрібно отримати згоду від родичів на вилучення цих органів. Якщо дозвіл отримано, проводиться операція з вилучення органів, – додає лікар.



Один з останніх випадків у лікарні – жінка після смерті стала донором відразу для трьох людей.

– Родичі дали згоду на те, щоб вилучити органи після смерті. У жінки стався інсульт. Вона померла. У неї було вилучено дві нирки та печінку. Органи відправили у Львів, де їх пересадили трьом людям. Це врятувало людські життя. Не можу сказати, кого саме врятували ці органи, бо інформація конфіденційна. Та точно знаю, що троє людей з цими трансплантованими органами продовжують жити.

І останній епізод – у пацієнта констатували смерть мозку. Ми звернулися для родичів, пояснили їм ситуацію, і вони також дали згоду на вилучення органів. Печінка була не придатна, але вилучили дві нирки. Одну нирку пересадили нашому пацієнту, який тривалий час очікував пересадки на гемодіалізі. Ми його швидко викликали й пересадили нирку. Наразі чоловіка вже перевели з реанімації, він доліковується, сподіваємося на швидку виписку, – каже Д. Домбровський.

З родичами говорять трансплант-координатори. Вони вміють підбирати потрібні слова і знають, як спілкуватися у таких випадках з людьми, які щойно втратили близьких.

– Звичайно, були такі випадки, що родичі відмовлялися. З ними зазвичай спілкуються трансплант-координатори – спеціальні люди, які проходили навчання і знають, як говорити з родичами і які слова підбирати. Агресії якоїсь ніколи не виникало. Деякі люди не хочуть, але це ж їхнє особисте рішення, – каже лікар.

В Україні можна записати прижиттєву згоду на трансплантацію у водійському посвідченні або застосунку "Дія".

– Не всі це знають, але в нас вже таке є, – додає пан Дмитро.

У планах – пересадка серця

У майбутньому в обласній лікарні планують трансплантувати серце. Потім – печінку, а це, за словами Д. Домбровського, є досить складною операцією.

– Планів на майбутнє багато. Серед основних – плануємо трансплантацію серця. Це важче, ніж пересаджувати нирку. Для цього потрібно мати непогано розвинену кардіохірургію. Навіть трансплантація печінки можлива згодом, а це ще складніша операція. Я думаю, що ми і таке робитимемо, – впевнений Д.Домбровський.

Операція може тривати аж 14 годин

Тривалість пересадки органів важко спланувати. Складається така операція із трьох етапів: забору органів (від родичів чи посмертно), підготовка пацієнта до операції та саме операційне втручання.

– Щоб умовити родичів, термін обмежений. Кожна трансплантація – це оперативне втручання, яке може тривати від мінімального до максимального часу. Всі етапи такої операції можуть зайняти і 12, і 14 годин. Буває по-різному. Останній етап може тривати від трьох до п’яти годин. Тут важливий момент: встигнути у те часове вікно, коли орган перебуває в холоді. Адже потрібно, щоб тканини не постраждали. До прикладу, на пересаджування нирки є 24 години, навіть дещо менше. Органи перевозять у відповідних охолоджених контейнерах, – розповідає лікар.

Людина, якій трансплантували орган, постійно має перебувати під спостереженням у лікаря. Також приймати препарати, які пригнічують її імунну систему, щоби не сталося відторгнення.

Навіть грип може бути небезпечним

– Для людини це чужорідний орган, імунна система буде вишукувати ці чужорідні тканини в організмі і старатиметься їх відштовхнути. Тому потрібно приймати спеціальні препарати, які називаються імуносупресори. Для таких хворих дуже небезпечно заразитися інфекційними захворюваннями. Навіть звичайний грип може бути для них небезпечним. Таким людям треба бути дуже обережними, постійно контролювати рівень імуносупресорів і ту дозу, яку необхідно приймати. Пацієнти на постійному контролі, періодично проходять обстеження, здають аналізи, – каже Д.Домбровський.

На Буковині тільки на пересадку нирки чекають понад 120 пацієнтів.

– Є списки хворих, які потребують пересадки органів. Щойно зʼявляється донорський орган – відразу проводять обстеження і їх результати порівнюють з тими даними, що є у системі. Система сама обирає, кому може підійти той чи інший орган.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-12-2022, 18:34
Коментарів 0 Переглядів 888

Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!