RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Один (одна) з пари на війні, обоє на фронті, чоловік залишився вдома, дружина виїхала за кордон. Це лише кілька сценаріїв життя українців після 24 лютого. Місяцями пари живуть без постійної фізичної підтримки, обіймів та сексу.

Як впливає на людей тривала відсутність інтимної близькості та чим зарадити? Про це hromadske поговорило з фахівцями.



Катерина (ім’я змінено з етичних міркувань) — молода жінка з малям, знову у сльозах. Плаче й розповідає, що хоч розлучайся. Вона заплакана і нервова щоразу після телефонної розмови з чоловіком. Він на війні, стресує щодня.

Вона цілодобово з півторарічною дитиною в чужій країні, і чоловік дорікає, що "а раптом до неї черга коханців". Постійні ревнощі, підозри, чоловікові буквально рве дах, потім просить вибачення, оговтується, шкодує про сказане. До війни, за словами Каті, було інакше, але зараз здається, що людину ніби підмінили. Стосунки зіпсувалися через відстань, недовіру, стрес та брак сексу.

Ірина з чоловіком нині мешкають у різних країнах. Морально складно, але розлуку родина переносить стійко, без докорів та драм, хоч зустрічаються раз на кілька місяців. Але й до війни обходилися без ревнощів.

"Скоро побачимось, бо ж свята йдуть — тим і тішимось", — поділилась Ірина.

Олег і Анна нині в Україні, у тилу. Однак пара встигла забути, що таке секс: ураз як відрізало — не хочеться інтиму обом.

"Можна порахувати на пальцях однієї руки, скільки разів хотілось інтимної близькості. Дуже хочу вірити, що це не назавжди", — каже Анна.

"Ми ніколи не жили в таких умовах, як зараз, це абсолютно новий досвід для всіх українок і українців", — констатує Оксана Пшегорницька, психологиня, гештальт-терапевтка, сексологиня з багаторічним досвідом.

За її словами, відсутність інтимного життя нині можемо розглядати тільки в контексті всього іншого життя: "Люди стикаються з такою самотністю, якої не переживали ніколи. Жінки й чоловіки бояться за життя близьких, за майбутнє, вони переживають крах опор, незаплановані зміни в житті".

Два сценарії: замороження відчуттів і "кохайся як востаннє"

Реакції людей на змінене війною життя, розлуку різні, часом полярні. Як зазначає сексологиня, за 10 місяців повномасштабної війни вона спостерігає два протилежні сценарії: "За одного сценарію сексуальність заморожується, лібідозна енергія зникає, секс видається чимось далеким, з іншого, мирного життя. За іншого сценарію все відбувається навпаки: відчуття загострюються, реакції пікові, секс стає яскравішим — як востаннє. Люди палко і швидко закохуються, ухвалюють радикальні рішення щодо свого життя, завершують стосунки, у яких не бачать сенсу, починають нові".

В основі таких реакцій лежить те, що ми дуже різні й реагуємо по-різному.

"Частина з нас не може думати про якість сексуального життя, не маючи змоги поспати у власному ліжку. Частина ж опирається на секс як на сигнал про те, що ми живі, наше тіло реагує", — ділиться Оксана Пшегорницька.

"Секс не є базовою потребою: жити без нього можна, хоч і важче"

У наукових колах нерідко точаться дискусії: чи секс є базовою потребою людини.

"Секс не є базовою потребою, бо без нього ми не помираємо. Без сексу як фізичного акту людина може жити, і причому довго й добре, — вважає сексологиня Пшегорницька. — Без сексу як без акту взаємодії конкретної пари стосунки проходять випробування, змінюються. Це не обов’язково зміни на гірше".

Без інтимної близькості комусь може бути байдуже, а комусь тяжко. Сексологиня зауважує, що якщо йдеться про фізіологію, то є чимало способів отримати задоволення, аби зняти напругу та покращити настрій.

"Є багато способів взаємодії для пар, які в розлуці. Усі способи хороші, якщо підходять саме цим людям: надсилання нюдсів (оголених фото), відеодзвінки, іграшки, секстинг (еротичні повідомлення)", — радить Оксана Пшегорницька.

Психотерапевтка додає, що нині існує величезне різноманіття секс-іграшок: із дистанційним керуванням (через застосунок у телефоні ваш партнер/партнерка змінює темп, швидкість, інтенсивність), є навіть спеціальні програми, які роблять вібрацію телефону сильнішою.

"Я наполягаю, що головне — не механічне отримання оргазму, а взаємодія двох людей", — резюмує сексологиня.

Як організм реагує на відсутність сексу

Секс не лише дає людям приємні емоції від близькості, а й впливає на обмінні процеси, покращуючи циркуляцію крові, яка насичує органи киснем. Секс також здатен покращувати імунітет, сон і зменшувати рівень стресу (а через війну та її наслідки ми всі постійно стресуємо).

Юрій Курячий, уролог із Полтави, розповідає, як відсутність сексу позначається на чоловіках: "За типом темпераменту чоловіків поділяють на дві групи. Одні ведуть активне сексуальне життя. Інші здатні жити без інтимної близькості кілька тижнів без відчуття дискомфорту".

За словами лікаря, для першої групи тривала відсутність сексу загрожує неприємними наслідками аж до проблем зі здоров’ям. Друга група може тривалий час обходитися без сексу. Першій групі чоловіків притаманний значно вищий рівень тестостерону. Як каже лікар, приблизно така тенденція спостерігається і в жінок: хтось потребує більше інтиму, хтось — менше.

"Тривала відмова від сексу чи неможливість кохатися спричиняє застійні явища в органах малого таза як у чоловіків, так і в жінок, — зауважує Юрій Курячий. — Це може провокувати біль у ділянці геніталій чи паху. У чоловіків тривала відсутність сексу підвищує ймовірність розвитку хронічного простатиту, а застійна форма захворювання лікується тільки за умови регулярних інтимних стосунків. Без інтиму можуть статися незворотні гормональні зміни, які підвищують ризик розвитку аденоми чи раку простати. Тривала відсутність сексу істотно погіршує якість еякуляту в чоловіка".

Як говорить лікар, загалом організму властиво підлаштовуватися під потреби чоловіка, тому за відсутності сексу еректильна функція також знижується.

"Це може супроводжуватися зникненням ранкових ерекцій і нічних полюцій. Інший негативний результат утримання — розвиток серцево-судинних захворювань. А от регулярний секс — відмінний спосіб профілактики патологій серцевого м’яза і кровоносної системи", — зазначає Курячий.

В ідеалі регулярні статеві стосунки в чоловіків після 45 років допомагають підтримувати в нормі не лише фізичне здоров’я, а й психічне.

"Відмова від сексу (чи вимушена його відсутність) призводить до диспотенції, терапія якої займає тривалий період", — каже уролог.

Що з цим робити? Обрати варіанти, які вище пропонувала сексологиня Оксана Пшегорницька. Комусь, можливо, не до сексу, а для когось він — як рятівне коло.

"Оргазм двічі на тиждень — користь для жінок, тож мастурбуйте, як не маєте сексу"

Жінки без інтимних стосунків найчастіше можуть відчувати порушення менструального циклу, хронічний біль в органах малого таза. У декого трапляються аномальні маткові кровотечі через застійні явища. Про таке розповідає Віталій Костенко, гінеколог із Дніпра.

Лікар веде відеоблог у соцмережі, де відповідає на запитання жінок (та й чоловіків, але вони питають рідше). Серед популярних — що робити, якщо нині вимушені жити без сексу? Проблема непокоїть багатьох: одне з таких просвітницьких відео набрало понад 7 мільйонів переглядів. У ньому лікар пояснює, що за відсутності сексу подбати про власне задоволення і зняття напруги можемо ми самі.

"Мастурбація — то не гріх, хоча досі чимало людей опускають очі та соромляться про це говорити, — каже гінеколог. — Якщо статевого життя немає з якихось причин, то мастурбація — вихід".

Як каже Костенко, жіночий оргазм у результаті сексу (чи мастурбації) на фізіологічному рівні покращує лімфодренаж, відтік крові з органів малого таза й максимальне насичення їх киснем. Оргазм супроводжується викидом ендорфінів та інших корисних гормонів.

Тож лікар радить любити себе: "Дорогі жінки, ми з вами живемо у XXI столітті, читаємо новини, дивимося відео, ви знаєте інформацію про самозадоволення або можете її знайти. А нові умови життя вимагають адаптації, і ви можете подбати про себе, якщо вимушені обходитися без сексу. Два оргазми на тиждень у вас мусять бути для вашого ж здоров’я".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
28-12-2022, 00:30
Коментарів 0 Переглядів 4 686

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.