RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Фото Тараса Піца

Підвищений рівень забрудненості повітря - це сезонне явище, яке з часом вирівняється до норми. Воно пов’язане з осінніми явищами та особливостями рельєфу міста.

Таку думку у коментарі molbuk.ua висловив доктор хімічних наук, доцент, завідувач кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства ЧНУ Юрій Халавка.



"Головний забрудник повітря – дрібнодисперсний пил фракції PM 2.5 – це два типи пилу, які небезпечні для організму, тому що мають властивості накопичуватися. Дрібний пил легко виводиться під час чхання чи дихання. А от більший затримується верхніми дихальними шляхами.

Гадаю, це сезонне явище, яке з часом вирівняється до норми. Воно пов’язане з осінніми явищами та особливостями рельєфу міста. Зокрема, тут не гуляють сильні вітри, немає повноцінного провітрювання, от пил і накопичується. Також цілком може впливати пилюка від масових поточних ремонтів. Коли ми кілька років тому проводили такий моніторинг, то також на локаціях, де тривало інтенсивне будівництво (до прикладу, вулиця Героїв Майдану) фіксували досить високі показники пилу в місті", - каже фахівець.

Озвучують також версію, що на ситуацію впливає робота великих підприємств, яких останнім часом побільшало в місті. Проте навряд чи це так, вважає науковець.

"Ми також це колись відстежували. Заміряли та порівнювали рівень забрудненості повітря у робочі та вихідні дні для Калинівського ринку. Показники майже не відрізнялися".

Варто розуміти, що зараз – сезон туманів.

"Вода конденсується, утворює краплини, і ви думаєте, що то пил. Ви ж не можете візуально смог відрізнити від туману. І датчики не можуть. Вони детектують краплі як пил. Виходить так, що туман вводить прилади в оману. Так, вони мають певні алгоритми відсіювання, але це не завжди спрацьовує", - пояснює співрозмовник.

Якщо зайти на сайт Euronews і глянути індекс якості повітря, який у режимі реального часу передає система моніторингу атмосфери Copernicus, то можна побачити, що станом на цей момент (16.00, 21 листопада) якість повітря у Чернівцях позначена двійкою. Це означає, що повітря у місті у межах норми.

Цей супутник моніторить приблизно пів міста. Можливо, в якихось його частинах хіба що можуть бути певні проблеми (проте зараз, станом на 19.00 26 листопада індекс якості повітря відповідає цифрі 3. Це відповідає середній якості повітря, що означає, що "якість повітря може викликати сумніви. Дітям, літнім людям і тим, хто страждає хронічними респіраторними захворюваннями, рекомендується уникати тривалого перебування на вулиці. Заняття на відкритому повітрі не рекомендовані", - ред.)



"Тому всі ці дані треба дуже обережно сприймати. Я не схильний вважати, що є якась масова загроза. Адже поки що ці системи технологічно прості й відносно примітивні. Якби справді у повітрі спостерігалося запилення високого рівня, нам би було дуже важко дихати", - підсумовує Юрій Халавка.

Раніше повідомлялося, що нещодавно майже у всіх частинах міста зафіксували сильний рівень забрудненості повітря. Про це свідчили дані української громадської системи моніторингу якості повітря ЛУН Місто AIR в обід 16 листопада. Визначали рівень якості повітря за основним забрудником – дрібнодисперсним пилом фракції PM 2.5.

Довідка

ЛУН Місто AIR — громадська система моніторингу якості повітря, створена з метою покращити екологічну ситуацію в країні. Проєкт розробила команда IT-компанії ЛУН та факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем КНУ імені Т. Шевченка.

Дані передаються у реальному часі, вони доступні на сайті та в мобільному застосунку. Станції передані місту безкоштовно, обслуговування також є безоплатним.

Станції вже працюють у Києві, Львові, Одесі, а 15 листопада офіційно запустилися в Чернівцях.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
26-11-2022, 20:03
Коментарів 1 Переглядів 1 941

Hаписав: Гість 12345, Коментарів: 0, Новин: 0, 27 листопада 2022 11:11
В новині:
Якийсь дивний у вас науковець, дрібний пил pm 2.5 не легко виводиться з чханням, а прямо потрапляє в кровоток, і викликає запалення в всіх частинах організму куди добереться.
Про туман і обман датчиків теж могла б бути правда, але буває що і в туман датчики показують низьке забруднення, і без туману показують велике, що дуже часто і відбувається, не впевнений як у датчиках ЛУН, але зазвичай в них сталять камеру осушення, щоб зменшити похибку (і це саме похибка, яка дає декілька десятків пунктів, а не сто). Більше грає роль атмосферний тиск, коли він високий, вся копоть міста залишається в місті, на рівні землі. Подивіться хоча б на вихлопні гази автомобіля в погану погоду, як вони стеляться дорогою, а не летять в атмосферу. А звідти і забруднення, бо місто похерило громадський транспорт, тротуари і газони перетворились на парковки, і всі хто можуть купують собі автомобілі.
Ще особливий привіт дибілам які спалюють листя, і кірпічному заводу, який коптить в темряві як в останній день.


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!