RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Дмитро Максимович, директор благодійного фонду Help For Ukrainians, переїхав до Чернівців з Києва після початку війни. Разом із дружиною Вікторією чоловік щодня тримає зв’язок з найгарячішими напрямками.

З квітня фонд допомагає знайти прихисток маломобільним людям, що через війну втратили рідні домівки. Про це директор організації Help For Ukrainians розповів кореспондентці molbuk.ua.



– У перші дні війни я з сім’єю переїхав до Чернівців. Нас прихистили геть незнайомі люди, надали житло та всі умови. Коли в місті пролунали перші тривоги, то у бомбосховищі я познайомився з викладачкою Чернівецького ліцею №5 пані Наталею. Їй запропонував свою допомогу – розвантажувати гуманітарну допомогу, – розповідає Дмитро Максимович.

А вже у липні цього року Дмитро став директором благодійного фонду Help For Ukrainians. Відтоді він і волонтери з Чернівців, Львова, Києва, Дніпра евакуюють і розселяють маломобільних людей із гарячих точок та деокупованих територій.



"У Бахмуті надскладна ситуація…"

– На початку березня мені зателефонувала мама з Києва зі словами: "Тут страшно…". Ми почали шукати волонтерів, що можуть її довезти до Чернівців. Так я натрапив на місцевого волонтера Ігоря, який допоміг мені. Ми разом робили добру справу, а вже влітку мені запропонували очолити фонд, – каже Дмитро. – Просто забрати людей зі сходу легко. Значно складніше, коли ти шукаєш для них прихисток тут, особливо для маломобільних.

Минулого тижня разом із представниками організації "Лікарі без кордонів" та Purple Vest Mission чоловік проїхав понад три тисячі кілометрів.





– Днями нам вдалося евакуювати 35 людей. Від початку війни вже понад 1400 людей перебувають у безпеці. Досі надходять звістки з проханням про евакуацію. Нещодавно телефонували з адміністрації Бахмута, просили допомоги, адже в місті надскладна ситуація, – каже директор фонду.

Вдень приймають до двохсот дзвінків

Як розповідає Дмитро, про евакуацію організація повідомляє людям через "сарафанне радіо", інтернет. Також телефонує в місцеві адміністрації та попереджає про це соціальних працівників, журналістів, щоб інформація набула якнайбільшого розголосу.

– Вдень можемо отримувати близько двохсот дзвінків. У серпні було спокійно, тоді менше людей зверталося по допомогу. Ми планували спрямувати свої сили на відбудову притулків, їхнє облаштування. Та тепер через те, що на сході у деяких населених пунктах критична ситуація, надходить безліч заявок. Лише з деокупованого Херсона, де немає ні світла, ні води, за дві доби надіслали близько 70 звернень, – зазначає Дмитро. – Є люди, які вагаються, чи покидати свої домівки, протягом тижня щодня змінюють своє рішення. Бувають випадки, що телефонують і просять допомогти сусідам.

Команда Help For Ukrainians тільки за жовтень побувала у 29 містах.



– Ми оптимізуємо маршрут та намагаємося врятувати якнайбільше людей. Ти не маєш права на помилку, бо це може вартувати життя людини. Перша евакуація була дуже складною, повернулися додому морально знищеними. Тоді зрозумів, що без психолога не зможу продовжити цю справу. Адже кожна поїздка – це біль тих, хто залишився без майна або ж взагалі втратив сім’ю. І таке доводиться переживати з кожною поїздкою… — каже Дмитро.

У Чернівцях є проблема з прихистком маломобільних людей

Організація співпрацює також з Чехією, Німеччиною.

– Зараз ми домовилися з чехами про те, що вони можуть приймати до 40 маломобільних людей на тиждень. У Чернівцях вже немає прихистку для цих людей і це не тільки в нашому місті, а скрізь. Розселення йде точково, в одному регіоні може бути два-три місця для переселенців, але ми евакуюємо всіх і знаходимо для них прихисток. Ніхто не залишається без даху над головою. Кому потрібен повний догляд, отримує його, – розповідає Дмитро Максимович.

Перед евакуацією організація отримує потрібну інформацію про стан людей.



– У нас є таблиця з усіма заявками людей, де у кожного прописана характеристика. Від стану людини залежить, як її будуть транспортувати. Був випадок, коли медики не вказали, що людина не може пересуватися без візка. Тож виникла проблема, як і куди її довезти, але ми швидко це вирішили. Перед евакуацією ми детально дізнаємося про стан людини. Чи може вона ходити, чи лежача або пересувається на візочку. Від цього залежить, яким транспортом ми будемо евакуювати людину та до якого притулку її повеземо, – каже Дмитро. – Наша команда їде туди, звідки потрібно забрати людей, далі довозять до Покровська, а вже на потязі їх спрямовують до притулку в Дніпрі. Там вони перебувають день-два, потім ми відправляємо їх далі.



– З евакуацією нам неодноразово допомагала "Укрзалізниця", до нас дослухалися, чіпляли додаткові вагони й разом з нами рятували людей. Зупинитися вже важко, моє звичне життя перетворилося на волонтерське. Надалі ми плануємо евакуювати жителів з Херсона. Там вже працюють наші волонтери, тому через декілька днів, сподіваємося, разом із "Лікарями без кордонів" нам вдасться це зробити, – каже Дмитро Максимович.

Реквізити для допомоги Фонду:


Найменування отримувача: БО БФ ХЕЛП ФО ЮКРЕЙН
Код отримувача: 44900069
Рахунок в форматі відповідно до стандарту IBAN: UA533052990000026003006816890
Назва банку: АТ КБ "ПРИВАТБАНК"

Paypal: 6038784@gmail.com

Monobank: 5375414135071446

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
25-11-2022, 21:10
Коментарів 0 Переглядів 925

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.