Найчастіше надмірний рівень нітратів на чернівецьких ринках виявляють у редисці. Також небезпечний для здоров’я рівень "хімії" виявили у капусті й цибулі.
-З початку року було зафіксовано 28 випадків перевищення рівня нітратів у червоній та білій редисці, – розповідає начальник міського управління державної ветеринарної медицини, головний державний інспектор в місті Чернівці Ірина СМОЛЯК. – Привезено цю продукцію із сіл Тарашани та Тарасівці.
Також виявлено два аналогічні випадки з капустою, привезеною із Закарпаття, та один випадок перевищення рівня нітратів у цибулі з Маршинців Новоселицького району. Щоправда, партії невеликі за обсягом. Найбільше випадків перевищення нітратів зафіксовано на ринку "Верхній". Взагалі саме на ньому в нас найбільше роботи, оскільки там великі партії продукції.
Покупцям радять купувати овочі лише на ринках чи в магазинах і вимагати документ про їхню безпеку. Проте, за словами І. Смоляк, трапляються випадки, коли адміністрація деяких ринків дає дозвіл продавцям овочів продавати городину, яку не перевіряли в лабораторії і на яку немає експертного висновку. Цього на ринках не мають права робити.
За інформацією фахівців, допустимий вміст нітратів не повинен перевищувати:
- для столового буряка – 1400,
- для редьки – 1200,
- для цибулі – 800,
- для огірків – 400
- для помідорів – 150.
23-04-2010, 10:12
0
2 529