RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Вікторія Гусарова майже сім років займається порятунком птахів. Розповідає, що професію ветеринара-орнітолога опанувала самостійно.

Дівчина родом з Одещини. Десять років тому разом із чоловіком переїхала до Чернівців, йдеться в публікації "МБ".



Багато років жили у квартирі, а цього літа придбали в селі Горішні Шерівці будинок та переїхали. Тут побудували для птахів просторі вольєри.

– Ми приїхали з Ізмаїла. Коли одружилися із чоловіком, то зрозуміли, що це дуже мале місто, там немає роботи. А ми хотіли ближче до лісів, бо ж на Одещині лише поля. Ми просто глянули на карту й побачили Чернівці, де багато лісів, тож і вирішили сюди переїхати. Жили в орендованій квартирі на Кобилянської. Згодом я почала займатися птахами. Біля під’їзду знайшла голуба з поламаними лапками, в нього був рахіт. Зверталася у різні клініки, але ніхто не лікував птахів і не знав, що робити. Тоді я почала в інтернеті шукати різні форуми, групи. Знайшла волонтерів з іншої країни, вони мені все підказували. Після цього я почала вивчати все про птахів, читати літературу, контактувала з реабілітаційними центрами США, Німеччини, Британії. Так здобувала потрібні знання, – каже Вікторія.

– Адже треба знати, які ліки можна якому виду птахів, які необхідні дози. Бо одна мала помилка буде коштувати птаху життя.



"Була навіть пташка, що важила п’ять грамів"

Вікторія проводить у будинок та показує пташок, які в неї живуть. Тут і ластівка, і дрозд, і сова.

– Це одуд. У нього був поламаний хребет. Він не ходить. Вже понад рік тут живе. Сам не їсть, треба що дві години годувати. Це чиж, в нього було зламане крило. Тут два голуби. Одного із них я підібрала ще вісім років тому. Поруч його пара. Самка сидить на яйцях. Тут у нас дрозд чорний, він "новенький", зараз на лікуванні. Поки що не знаю, чи зможе літати, бо в нього крило поламане, забита лапа і черепно-мозкова травма. Це сова, вона після автотравми. Мені її люди привезли в дуже поганому стані, тривалий час тримали вдома без допомоги. Вона втратила око і зараз сліпа, – каже орнітологиня.



Йдемо на вулицю до вольєрів, де живуть більші птахи.

– Це галка, вона у нас вже третій рік. У неї була зламана кістка, тож не може добре літати. Грака, що з нею у вольєрі, я знайшла на смітнику в місті. Він був у жахливому стані. Зараз вже підлікувався, навесні зможемо його випустити на волю. В іншому вольєрі в нас живе канюк Борис. Він в однієї жінки примерз у курнику. Потім його забрала інша жінка, прив’язала за лапи й тримала на балконі чотири дні. Потім вже звернулася до мене, бо він нічого не їв, не пив. Ми його майже рік лікували, – каже дівчина.



– А нещодавно в нас був лелека. Він жив у сараї, трохи кульгав, мав стару травму. Він наївся сміття, виривав картон, скло. Був у дуже поганому стані, ми його прокапали, вилікували шлунок. Нещодавно його випустили на вулицю трохи погуляти. Він бігав-бігав і раптом полетів. У нього кільце на лапі з моїм номером телефону. Якщо щось трапиться, але його знайдуть, то люди зможуть зателефонувати, – розповідає Вікторія.



Лікувала дівчина різних птахів, навіть рідкісних. Чимало вже випустила на волю після реабілітації.

– Були в мене також маленькі соколи різного віку. Люди приносили. У них усіх були однакові проблеми – паразити, запалення і грибки в шлунковому тракті. Коли ми збудували цей вольєр, вони тут розліталися, навчилися полювати. Я їх випустила на волю. Стрижі були також. Була навіть золотомушка жовточуба – така крихітка, важила п’ять грамів. У неї була черепно-мозкова травма. Вона вижила, ми її в парку випустили, – каже зоозахисниця.



"Звертаються навіть з інших країн"

Щоб доглядати птахів, потрібно витрачати не лише багато часу, а й ресурсів. Як-от, їжі, ліків чи розхідних матеріалів для лікування. Допомагають часто волонтери, люди надсилають донати.

– Їжу для птахів замовляємо в інтернеті. Там можна купити мишей, щурів, комах та різні корми. Але від початку війни все дорожчає. І перебої з кормами є. Адже багато чого вирощували в областях, які зараз під окупацією. Щодо ліків, то в мене є ціла шафка з препаратами й різними розхідниками, як-от, шприци чи пелюшки. Грошима на це іноді допомагають небайдужі люди. Але ми цього завжди потребуємо. У нас вже є кисневий концентрат. Гроші на нього нам допомагали збирати люди з усієї країни. Для птаха кисень – це життя. Коли пташка хворіє, в неї виникає дефіцит кисню у крові, а це впливає на всі органи. Тому цей апарат допомагає полегшити її стан, – розповідає Вікторія.



До зоозахисниці звертаються люди не лише з інших міст, а й з інших країн. Вона ж завжди консультує, пояснює, як виходжувати хворого птаха.

А якщо є можливість, то забирає його до себе на лікування. Але приймає не всіх птахів.

Якщо це дуже поширені види, такі як голуби чи серпокрильці, вони не приймаються. Бо звернень по них дуже багато, а ресурсів для всіх немає. Пріоритет надає специфічним видам та важкості стану птаха.

– Люди дуже часто звертаються до мене по консультацію, і я залюбки їм допомагаю. Деяких птахів нам привозять сюди. Але є випадки, коли люди самі починають доглядати за птахом, не знаючи, як це потрібно робити. Наприклад, годують птахів дитячим харчуванням чи м’ясом, і їм гіршає від цього. А коли звертаються вже до мене, то буває запізно. Є й люди, які жорстоко поводяться з птахами. Знаходять і виставляють на ОLX, щоб продати. Буває, заходжу на сайт, а там пише: "Продам сову. Ціна – тисяча гривень". Я одразу телефоную людині й пояснюю, що законом заборонено продавати диких птахів. Інколи вдається вмовити віддати пташку фахівцям чи випустити на волю, – пояснює дівчина.



Жити поруч із птахами буває складно, але Вікторія любить їх.

– Буває, що потрібно кудись поїхати в місто, а якщо пташка маленька, її що дві години треба годувати. Тоді доводиться брати в "переноску" з собою. Маленьких птахів ми на ніч зачиняємо в клітки, вони там сплять. А от із совою жити в одній хаті складно. Вона в нас не літає, лише ходить. Але вночі може кричати, то спробуй заснути. Однак все одно я їх всіх дуже люблю.

Проконсультуватися з орнітологом можна за телефоном: +380932358873 (писати чи телефонувати через вайбер/телеграм)

Щоб допомогти коштами птахам:
5218 5722 2208 6162





Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
22-10-2022, 11:53
Коментарів 0 Переглядів 2 694

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!