Новини Чернівців
На ринках міста Чернівці уже тиждень іде жвава торгівля першими весняними грибами – зморшками. Пластсмасове літрове відерце цих поморщених грибів продають в середньому за 20 гривень.
- Їх і варити, і смажити, і маринувати можна, - розповіла продавець Ірина з ринку “Цетрального” міста Чернівці. – Особливо смачні виходять, якщо додати сметани.
Для кулінарів зморшки – справня цінність. Недаремно зморшка після трюфеля – найдорожчий гриб.
Шапочка гриба дуже зморщена, іноді схожа на порожні медові соти, витягнуті й стиснуті. Зморшок багато в садах, де не прибрали з осені листя й фрукти. Їм подобається тепла земля, багата на перегній. Шукати їх в лісах можна з ранньої весни, за кілька тижнів після того, як зійде сніг. Полюбляють зморшки і місця колишніх згарищ. А в деяких країнах навіть навчилися спеціально вирощувати зморшки в яблуневих садах.
До того, як приготувати зморшки, їх слід очистити від піску і первірити, чи немає в порах комах. У цих грибах міститься в незначній кількості отрута - гельвелова кислота, тому слід обов’язково зливати воду після їх приготування, тому що у відварі залишаються шкідливі для здоров’я речовини.
Якщо приготувати зморшки правильно, вони будуть не лише безпечними, а й корисними. Скажімо, зморшки покращують зір значно краще за чорницю.
15-04-2010, 16:39
0
7 946