Зараз - сезон урожаю слив.
З цієї нагоди відомий український кулінар Євген Клопотенко
поділився рецептом смачнючого сливового варення, яке готують на Закарпатті.
"На заході нашої країни варять традиційне для регіону сливове варення, що називається леквар. Його готують на багатті, в казанку, а процес триває чи не добу! Звісно, в умовах мегаполісу створити смаколик у такий спосіб можливості немає. Тому ми знайшли метод спрощення, і впевнені, що результат вас вразить.
До нашого рецепту варення зі слив ми пропонуємо додати чорнослив. Саме він надасть оригінального смаку та аромату димку. Щоб скоротити час приготування і варення швидше загустіло, радимо використати цукор. Коли обиратимете фрукти для цього рецепта, то зверніть увагу, що найкращими будуть сорти твердих синіх слив, з яких добре видаляється кісточка. Таке варення смакуватиме як начинка для пирогів та пиріжків або як топінг на брускетах чи скибочках свіжого багета", - радить Євген Клопотенко.
Що таке справжнє варення леквар
Леквар готують на Закарпатті зі стиглих продовгуватих слив сорту Угорка. Традиційно до нього не додають ні цукру, ні прянощів. Для місцевих приготування смаколику – певний ритуал, для якого спеціально збирається вся родина та сусіди.
На місці викопують яму, розводять вогнище, а над ним установлюють великий казан, куди засипають підготовані сливи. Варять варення не менше 20 годин, поки воно не загусне та не набуде тягучої карамельної консистенції. Його постійно помішують дерев’яною лопатою, щоб не пригоріло. Деякі умільці навіть вигадали автоматичне помішування, аби не стояти біля вогнища.
Як приготувати сливове варення:
Інгредієнти:
500 г слив
250 г цукру
50 г чорносливу
Сливове варення: покроковий рецепт
Крок 1
Помийте 500 г слив, обсушіть на паперовому рушнику. Потім розріжте навпіл та видаліть кісточки. Перекладіть сливи у сотейник, в якому плануєте готувати варення
Крок 2
Підготовані сливи засипте 250 г цукру та залиште настоюватися 1-2 години. Фрукти повинні пустити сік.
Крок 3
Простерилізуйте банки та кришки. Ставте сотейник із сливами на великий вогонь та варіть 5 хвилин. Після зменште вогонь до середнього та готуйте ще 45-50 хвилин, доки суміш не загусне та не набуде карамельної густої консистенції. Періодично помішуйте, щоб варення не пригоріло.
Крок 4
Зніміть сотейник з вогню, додайте 50 г чорносливу та перебийте блендером всю суміш до стану однорідного пюре. Поверніть сотейник на плиту, доведіть до кипіння та варіть ще 5-10 хвилин.
Крок 5
Варення розкладіть по стерильних банках та закрийте щільно кришками. Залиште остигати за кімнатної температури, а потім переставте у прохолодне місце та зберігайте до року. Якщо плануєте одразу їсти, подавайте до столу, а частину розлийте по сухих банках та поставте в холодильник.
Готувати – це просто, переконаний Євген Клопотенко.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
7-10-2022, 23:14
0
1 583