RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях демонтують монумент Перемоги.

Самого "довгорукого солдата" зняли ще в серпні, і зробили це за годину. А от із п’єдесталом, на якому стояв пам’ятник, та стовпом, морочаться вже понад місяць. Залишилося недовго: працівники обіцяють, що до кінця тижня тут не залишиться й згадки від радянського монумента.

Кореспондентка molbuk.ua четвертого жовтня навідалася на територію, де тривають демонтажні роботи.



Вона огороджена. Зараз там працює трактор. Своєю "залізною рукою" – гідромолотом він розбиває твердий цемент. Гуркіт такий, що стояти там довго неможливо, починають боліти вуха та голова.

"Бетон аж синій"

Пан Микола знімає навушники і на хвильку виходить перевести подих. Каже, що вуха болять від постійного гуркоту страшенно, але в кабіні в навушниках ще терпимо. Працює тут по 8-10 годин останніх кілька тижнів.



"Як на той час, це була надійна конструкція, виконана якісно, але її час завершився. Не знаю, як це будували, але воно реально зроблене на віки. Проте якщо саме ядро – в гарному стані, то гранітна обшивка уже не придатна для подальшого використання. Все одно треба було або робити реконструкцію, або демонтовувати. Сам матеріал гарний, а от склеювальні матеріали не скріплювали блоки. Вони трималися лише завдяки вазі. Коли ми почали знімати ці блоки, вони самі по собі падали. Один гранітний блок важив близько двох тонн. Він має пів метра товщини, півтора – ширини і метр заввишки. А увесь пам’ятник важив понад пів мільйона тонн", – розповідає пан Микола.

Зараз залишилося "роздовбати" ядро, на якому знаходився стовп. І це чи не найважче, зауважує працівник. Каже, ядро дуже міцне через те, що у ньому багато залізних прутів.



На майданчику стоїть також представник однієї з фірм, які зголосилися демонтувати монумент за власні кошти. Представляється Юрієм, без прізвища. Фірму не називає і просить його не фотографувати. Пояснює це тим, що частина людей все ж таки негативно сприймає демонтаж пам’ятника.

"Таких людей небагато, та все ж є. Ідуть повз і проклинають нас. Мовляв, нехай нам руки повідсихають за те, що ми "замахнулися на святе". А нас на цю справу надихнуло почуття патріотизму. Не хочеться бачити в центрі міста ці "шпилі", цей символ радянської епохи, – каже пан Юрій. Обіцяє після перемоги обов’язково назвати підприємства, які долучилися до цієї справи.

Цікавлюся щодо вартості демонтажу, проте чоловік також її не називає. Лише натякає, що це більше, ніж десятки тисяч, і що все це – не за кошти міста.

"Лише година роботи гідромолота обходиться у півтори тисячі гривень", – каже.



Пан Юрій розповідає, що робота доволі складна.

"Тут дуже багато цементу залили, дивіться, бетон аж синій, – показує чоловік на купки розбитого будівельного матеріалу. – Трибуна з цегли (до речі, траплялася нам тут і румунська цегла Patria), вона була в аварійному стані і відносно легко ламалася. А от стовп і його основа дуже добре збереглися. Цю основу, власне, ми зараз і розбиваємо. У бетонний стовп дали для укріплення багато металу. Лише з цієї основи камазів 15 буде, напевне".



Для певності пан Юрій підводить мене до купки залізних штирів.

"Подивіться, як багато цих штирів. Не дивно, що все це простояло майже 80 років. Ну, що сказати: не пожаліли матеріалу – це точно. Постаралися".

"Гранітні плити різьбили вручну"

Пан Юрій розповідає, як наморочилися зі зняттям стовпа.

"Дуже важко було зняти самі плити зі стовпа. Вони важили кожна по пів тонни. Хлопці відбивали по одній і спускали вниз "люлькою". Сам стовп думали по частинах бити, але фінансово це дуже дорого. Вирішили кинути. Територія була огороджена. По периметру стояли люди, стежили, щоби ніхто не підходив близько. Хвилювалися, щоби під час падіння стовп не пошкодив бруківку та гранітні бордюри. Проте все вийшло якнайкраще".

Перше, що знімали з пам’ятника, – це рожевий оздоблювальний камінь. Потім бронзовий вінок, а далі – гранітні плити. Усе відвезли у МіськШЕП.

"Ці гранітні плити дуже дорогі. Одне півколо, на яких стояв стовп, важить близько двох тонн, – зауважує співрозмовник. – Їх вирізували вручну зі скелі. Це зараз у нас є шліфувальні машинки, тоді ще такого не було. Це абсолютно натуральний камінь, чистий граніт".



Також пан Юрій, за фахом історик, звернув увагу на бронзовий вінок. Каже, він виготовлений у романському стилі, зовсім не притаманному для "совєтів".

"Вінок складається з лаврового листа, дуба. Це романський стиль. Тоді, як у "совєтів" – серп-молот, пшениця по боках, червоний колір, але аж ніяк не лавровий лист, переплетений із дубом. Маю припущення, що цей вінок уже був виготовлений румунами, а коли на Буковину прийшли радянські війська, вони знайшли вінок і вирішили почепити на пам’ятник", – припускає чоловік.

Як раніше повідомляли у департаменті інфраструктури та благоустрою, всі гранітні плити та "довгорукого солдата" зняли на зберігання. Плити у хорошому стані, тож їх планують ще використати.



Демонтаж монументу Перемоги у Чернівцях: що відомо

Як повідомляли у департаменті інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради, всі гранітні плити зняли на зберігання. Їх і "довгорукого солдата" переміщують на тимчасове зберігання.

Також у міській раді чекають рішення мінкульту, тому роботи тривали так довго. Монумент розбирали, а не нищили, наголошують у департаменті.

Сам монумент демонтували 12 серпня.

Стовп знесли 29 вересня.

Раніше науковець Ігор Буркут розповів, чому демонтаж монументу Перемоги є важливим та потрібним рішенням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
6-10-2022, 13:17
Коментарів 3 Переглядів 3 792

Теги -
Hаписав: Андрій, Коментарів: 0, Новин: 0, 6 жовтня 2022 15:15
В новині:
Побачим,який пам'ятник поставят Українському захиснику ,цього часу. Кличук розібрати зміг,а що зробе? Кажуть парковку.Хто зна

Hаписав: KV, Коментарів: 0, Новин: 0, 6 жовтня 2022 16:54
В новині:
Чув, що його полонені німці будували. Мабуть не вкрали цемент з бетону, я кто було заведено.

Hаписав: Кум, Коментарів: 0, Новин: 0, 7 жовтня 2022 06:17
В новині:
Цитата: Андрій
Побачим,який пам'ятник поставят Українському захиснику ,цього часу. Кличук розібрати зміг,а що зробе? Кажуть парковку.Хто зна


Якщо і поставлять, то 80 років він точно не простоїть. Знесуть так само і набагато швидше. Варвари дурні це зробили. Злодюги та корупціонери. Най їм дійсно руки всохнуть.


“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.