RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Облаштувати шкільний стадіон по вулиці Шептицького, 7 у Чернівцях, та заборонити на цій території скандальне будівництво - петицію такого змісту зареєстрували на сайті єдиної системи місцевих петицій.

Петицію створила депутатка Чернівецької міськради від фракції "Пропозиція", заступниця начальника управління комунальної власності ЧМР Тетяна Шепелько, пише molbuk.ua



"Вимагаємо шкільний стадіон на Шептицького 7, заборону будівництва на спортивному шкільному майданчику та припинення договору оренди земельної ділянки із забудовником. Молодь потребує доступного спортивного об’єкту у центрі Чернівців, а не руйнування історичного середовища в буферній зоні об’єкту ЮНЕСКО!" - написала Шепелько.

Вона додала, що три школи на вулиці Шкільній і Шептицького у Чернівцях, де навчаються 2,5 тисячі учнів, не мають спортивних майданчиків і жодних умов для занять спортом на свіжому повітрі. До 2007 року вони користувалися шкільним стадіоном на вул. Шептицького,7 , на якому нині приватна фірма вже почала зводити дві багатоповерхівки із підземним паркінгом.

"Будівництво багатоповерхівок на цій земельній ділянці не лише позбавляє учнів шкіл, молодь центру міста можливостей займатися спортом, рухливими іграми на свіжому повітрі, а й порушує законодавство про охорону культурної спадщини, загрожує місцевим пам’яткам архітектури, не відповідає вимогам до зведення таких об’єктів в буферній зоні об’єкту ЮНЕСКО, створює загрозу руйнувань сусідніх житлових будинків, може призвести до активізації зсувних процесів у цьому історичному районі.

Наразі приписом Міністерства культури та інформаційної політики України будівництво зупинено, але забудовник від своїх планів не відмовляється.

Вважаємо, що в інтересах громади на цій земельній ділянці в історичному центрі Чернівців, де не вистачає об’єктів для активного відпочинку дітей та молоді, силами громади необхідно створити новий спортивний об’єкт – шкільний міні-стадіон з роздягальнями, приміщеннями для зберігання спортивного інвентарю та іншою інфраструктурою, необхідною для роботи дитячих спортивних секцій.

З метою забезпечення цієї суспільної необхідності закликаємо міську раду в інтересах громади скористатися Законом України "Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності" та запропонувати Колективному проектно-кошторисному бюро побуту – приватному підприємству, яке замовило будівництво на цій земельній ділянці багатоповерхівок, у передбаченому законодавством порядку погодитись на викуп належного йому майна, що розташоване на зазначеній земельній ділянці ( 143 кв. м, нежитлової споруди) для суспільних потреб, а саме: для будівництва шкільного стадіону, з компенсацією понесених підприємством витрат на оренду землі та виготовлення ПКД або ж запропонувати забудовнику компенсувати вартість його майна та понесені втрати шляхом виділення для будівництва земельної ділянки в іншому місці.

Від міської ради вимагаємо передбачити у програмі "Сучасне місто" будівництво на цій ділянці шкільного міні - стадіону з відповідною інфраструктурою, з виготовленням необхідною проектно-кошторисної документації та у проекті міського бюджету на 2023 рік передбачити кошти на цей об’єкт, а також кошти на викуп з передбаченими законом компенсаціями майна, яке розташоване на зазначеній земельній ділянці та належить приватному підприємству.

Для забезпечення механізму викупу майна у забудовника, зупинення будівництва, яке ведеться з порушенням вимог Закону України "Про охорону культурної спадщини" та загрожує руйнуванням розташованого поряд житлового фонду, захисту інтересів трьох шкіл міста вимагаємо від міської ради не поновлювати на новий термін орендарю – Колективному проектно-кошторисного бюро побуту договір оренди землі, термін якого завершується 13 жовтня цього року з огляду на те, що власник землі – громада - має інший суспільний інтерес щодо її використання", - йдеться у тексті петиції.

Тетяна Шепелько зазначила, що петицію подано від імені мешканців вул. Шептицького, провулку Турецького, учнівських, педагогічних та батьківських колективів ліцеїв №14, 15 та 6, представники яких неодноразово на сесіях міської ради вимагали поновити на зазначеній земельній ділянці спортивний майданчик, та активних чернівчан, які стоять на захисті історичної спадщини Чернівців та інтересів молоді та дітей міста.

До кінця збору підписів залишилося 28 днів (станом на 25 вересня). Наразі її підписало 82 осіб із 250 необхідних для того, щоби петицію розглянули на сесії міськради. Усіх небайдужих закликають долучити свій підпис.

Що було раніше

У 2007 році був даний дозвіл збудувати на вулиці Андрея Шептицького, 7, офісне торгівельне приміщення. Взамін забудовник мав поновити та відремонтувати шкільний спортивний майданчик. У 2022 році був виданий дозвіл на будівництво двох житлових будинків взамін торговельного приміщення.

У цьому районі знаходяться три навчальних заклади: Чернівецький ліцей №15 "ОРТ" (колишня Чернівецька спеціалізована школа ОРТ №41), Чернівецький ліцей №14, Чернівецький ліцей №6 ім. Олександра Доброго. Всі ці заклади користувались одним спортивним майданчиком, де зараз має відбуватись будівництво.

Усі документи на будівництво були видані судом, попри те, що місто дозвіл не видавало. Зокрема, суд ухвалив рішення першої інстанції про продовження оренди, згодом - рішення першої інстанції про зміну цільового призначення земельної ділянки. Пізніше ухвалив рішення першої інстанції про надання дозволу на будівництво без погодження культурної спадщини на будівництво в центральному історичному ореалі м. Чернівці.

Хоча забудовник облаштує дитячий майданчик, проте мешканці кажуть - це зовсім не такий майданчик, на якому можуть займатися учні трьох шкіл.

"На плані показано, що майданчик буде між двома будинками, то який це шкільний майданчик, як це внутрішньо-будинковий. Він по плану в них буде чотири сотки. На такій площі буде займатись три школи серед будинків?" - обурюються мешканці.

Нещодавно Мінкульт видав припис про негайне припинення робіт.
Редактор: Галина Олійник
25-09-2022, 16:05
Коментарів 0 Переглядів 1 255

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Скільки на ринку коштують картопля, кабачки, огірки та помідори


Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.