RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Практично у центрі міста – напіврозвалені та закинуті будівлі. Вони вже давно стали місцем збору безхатьків, а інколи й наркоманів.

Та, окрім жахливого зовнішнього вигляду, будинки становлять небезпеку для людей. Адже у будь-який момент може щось обвалитися, йдеться в публікації "МБ".



"Хоча б прикрили його"

Один із таких будинків знаходиться на розі вулиць Шолом-Алейхема та Сагайдачного.

Фасад будинку обвалюється, помітно чимало тріщин. Частина даху ще тримається, іншої вже не видно. Обвалилася всередину. Замість неї вгорі видніються вершки дерев. Всі вікна розбиті. Деякі з них закриті фанерою, щоб ніхто не зміг туди пролізти.



Біля закинутого будинку із собакою гуляє чоловік. Розпитую про цю споруду.

Пан Іван живе в будинку, що знаходиться вище. Каже, що ця споруда вже давно у такому стані.

– Раніше на будинку була реклама, яка хоч трохи прикривала розвалини. А зараз… Якщо неможливо знести цей будинок, то хоча б прикрили його. Він уже років з 10 в такому стані. Ще, на щастя, ніхто не скаржився, що щось обвалювалося звідти. Але це ж центр міста, і тут така споруда. Некрасивий вигляд має, – розповідає чоловік.



Поруч будинку – зоомагазин. Працівник розповідає, що раніше в будинок залазили безхатьки, тож згодом вхід закрили.

– Бачите основу цього будинку? На ній тримаються всі верхні будинки. Але цей будинок аварійний. А власники його купили за безцінь. І хотіли продати киянам. Але ті подивилися, що це будинок – основа фундаменту всієї вулиці. І їм доведеться його укріплювати. Тож вони так це все і закинули, – розповідає чоловік.



Обходжу з іншого боку. Заходжу на подвір’я будинку, який знаходиться вище закинутого.

Бачу чоловіка та жінку, вони саме фарбують двері та під’їзд.

– Цей будинок вже дуже багато років тут стоїть. Там просто жах, що твориться. Все прогнило. Але де його господар, не знаємо. Сказали, що він у Києві. Ніхто сюди не приходив і навіть не дивився до будівлі. Безхатьки поробили собі входи й жили там. Вони навіть влаштували пожежу. Після того всі входи позабивали, щоб туди ніхто не залазив. Було б добре, щоб з ним щось зробили. Продали б його комусь, може, інші власники відбудували б його, – каже пані Наталія.



– Там усе валиться. Сніг, дощ падають всередину. Дах від того прогнив і уже наполовину провалився. Тільки стіни ще стоять, а всередині вже нічого немає. Але щоб туди не лізли діти із сусідніх будинків чи безхатьки, його повністю позабивали. Тож будинок собі потихеньку валиться. І знести його не можна, бо це старий фонд, і наші будинки на горбі. Один будинок підпирає інший. Якщо один забрати, все повалиться, – каже пан Василь, житель сусіднього з аварійним будинку.

"Йшло будівництво, але через війну зупинили"

Ще дві закинуті будівлі знаходяться на вулиці Гагаріна 3-5.



Спускаюся вулицею вниз. Підходжу ближче до одного із цих будинків. Майже весь фасад будівлі прикриває величезний рекламний банер. На старих прогнилих дверях висить замок. Двоє вікон забиті дошками. Ще два залишилися відкритими.

Через них зазираю всередину. На землі лежать крокви, дошки, купи цегли, що обвалилася зі стін, та сміття. Даху немає, підлоги на другому та третьому поверхах теж. Лише стіни. І ті вже наполовину зруйновані.





Підходжу в майстерню, яка знаходиться біля цього будинку. Її власник, пан Анатолій каже, що будинок вже давно просто стоїть, як коробка.

– Не думаю, що він становить якусь небезпеку. Бо ж тоді б внизу не будували нічого. Він просто стоїть. Туди заходять безхатьки, – каже чоловік.

Проходжу трохи нижче до іншого будинку. На довгій стіні на всю ширину висить рекламний банер. На даху видніються кущі. Іншу частину будинку, трохи нижче, почали укріплювати. На зовнішньому фасаді – металева сітка, а дверні та віконні отвори укріплені швелерами. Зверху добудовано стіни третього поверху.




Заходжу у ворота біля будинку. Збоку помітно стіну ще одного будинку, що знаходиться позаду. Тут ситуація значно гірша. Стіна розвалюється, вікон немає.



Біля цих двох будинків у добудові знаходиться рекламна компанія. Власники Марія та Володимир розповідають, що ці два будинки належать різним людям. І один із них до початку війни вже розпочав будівництво.

– На будинку з боку вулиці Гагаріна висить проєкт будівництва. Зараз мали б вестися роботи, але почалася війна, і все зупинилося, працівники з бригади пішли воювати. Вони тут все прибрали, скільки сміття вивезли, почистили підвали, укріпили стіни. А власник будинку, що поруч, нічого тут не робить. Замість того, щоб об’єднатися і навести лад, лише встромляє іншому палиці у колеса. Через верх у цю закинуту будівлю залазять підлітки. І це становить небезпеку для них. Охоронці казали, що туди і наркомани залазили. Але коли почалося будівництво, то вже ніхто не лазив, бо працівники їх виганяли, – розповідають власники рекламної компанії.

Заступник начальника департаменту інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик пояснює, що ці будинки у приватній власності. Відповідно, міська рада не може вплинути на їхніх господарів.

– Це приватні будинки, тож будь-які роботи мають виконувати власники. Це їхні будівлі, вони відповідають за них. Місто не має повноважень якось на них вплинути. Ці будинки не можна забрати у них і самостійно відремонтувати, закон цього не передбачає. Лише власники це можуть зробити. Наприклад, на Гагаріна власники розпочали якісь ремонтні роботи, – каже Я. Кушнірик.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
28-08-2022, 22:10
Коментарів 0 Переглядів 3 512

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.