RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Війна вплинула і на ринок продуктів. Деякі зникли з прилавків узагалі, щоби бути заміненими на імпортні аналоги.

Що відбувається на ринку продуктів, з’ясовували кореспонденти molbuk.ua



Зокрема, через бойові дії деякі підприємства були змушені призупинити виробництво, як-от, "Артемсіль" на Донеччині.
Зникли з прилавків і соуси "Чумак", що вироблялися в Каховці Херсонської області. Виробництво опинилося на тимчасово окупованій території.

Та ж сама доля спіткала і напої та снеки від "Сандори" ("Sandora", "Садочок", "Pepsi", "Mirinda", "Lipton Ice Tea" тощо), які продукували в Миколаївській області. Виробництво також опинилося на тимчасово окупованій території.

Призупинялося на деякий час і постачання напоїв від фірми "Coca-Cola". Їх виготовляють у селі Велика Димерка на Київщині. Виробництво призупинялося через пошкодження внаслідок обстрілу, проте вже відновилося.

Були проблеми і з постачанням пива "Чернігівське", "Рогань", "Янтар", Staropramen, Stella Artois, що вироблялися в Чернігові, Харкові, Миколаєві – виробництво призупинялося через обстріли.

На місцевих ринках херсонські кавуни й дині замінили грецькі та турецькі.

"Раніше не було, але вже привезли"

Утім, потроху ситуація стабілізувалася. Полиці магазинів знову зарясніли продуктами популярних брендів. А чого не було, те замінили імпортом. До прикладу, замість "Артемсолі" тепер можна придбати румунську.



Також до супермаркетів уже завезли "кока-колу", "швепс" та інші напої.





"Раніше не було, але вже привезли", – каже продавець супермаркету в центрі міста. Інша продавчиня викладає багато пачок чипсів марки Lay’s. Каже, також лише привезли.



З пивом та іншим алкоголем теж проблем немає. Є різних марок та смаків.





На кавунах напис, що виробник – Україна. На сайті Асоціації рітейлерів України зазначають, що зараз херсонські кавуни замінили одеськими та запорізькими, а також імпортними.



На тому ж таки сайті – чималий перелік відомих брендів, яким довелося призупинити виробництво в Україні через бойові дії. Проте практично кожному продукту знайшли заміну.

До прикладу, один із двох заводів Danone у Харкові опинився на тимчасово окупованій території, компанія його закрила. Наразі низку брендів, продукцію яких виготовляли на заводі ("Активіа", "Актімель", "Живинка", "Растішка" тощо) замінили на продукти марок "Молокія", "Галичина".

Продукцію заводу "Чумак", який залишився на тимчасово окупованій Херсонщині, замінили "Торчин", "Королівський смак" та інші.
"Трапляється й таке, що в когось знищені ланцюги постачання, а хтось втратив склади постачальників-імпортерів. Як результат – зупинка виробництва, постачання, що призводять до дефіциту", – кажуть в Асоціації рітейлерів.

"Почалося дуже потужне імпортозаміщення"

Те, що біди з харчами немає, підтверджує "МБ" і головний спеціаліст сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в області Сергій Негрич.



"Є чинники, які впливають на ці процеси. Це активізація військових дій, окупація територій, які займалися вирощуванням низки продукції, погодні умови та логістика.

Зараз дефіциту як такого немає. В Україні почалося дуже потужне імпортозаміщення, зауважує фахівець.

"Суб’єкти господарювання зацікавлені в реалізації. Тож вони самі моніторять ринок і насичують його. Шукають шляхи доставляння і постачальників, які зменшують ціну. Он гречана крупа вже подешевшала у порівнянні з минулим тижнем на дев’ять гривень за кілограм. Сіль з’явилася вартістю до 25 гривень, це якщо з-за кордону. Та й українського виробництва є кам’яна сіль, середня ціна – 20 гривень. Це для тих, хто хвилювався, що не буде солі для закруток.

Справді, у зв’язку з активізацією воєнних дій на сході та півдні України в нас немає плодоовочевої продукції, яка надходила з цих регіонів. Але, знову ж таки, і цю нішу зайняв імпорт. Це і Туреччина, і Болгарія тощо. Словом, усе є. Тільки грошей у людей нема, щоби багато купувати", – резюмує Сергій Негрич.

"Ціни не знижуються, але й не зростають"

Щодо цін на продукти, то держава їх не регулює, лише стежить за переліком товарів, які мають критичне значення. Це 28 позицій, що складаються з продуктів, ліків та нафтопродуктів.

"Ціни на всі ці товари – у межах допустимого. У порівнянні з 22 лютого вони зросли. Проте поки що протягом двох останніх тижнів на все тримається стабільна ціна. Тенденції ні до різких знижень, ні до цінових стрибків немає. І ніхто зараз не робить скажених накруток. Конкуренція спрацювала", – запевняє С. Негрич.

Що буде далі з продуктами та цінами, наразі важко спрогнозувати, додає експерт. Проте переконаний: українці не страждатимуть від нестачі товарів.

"Усе буде в продажу. Якщо щось зникає з прилавків, відразу йде імпортозаміщення. Кордони ж відкриті, – каже фахівець. – А щодо цін, то що вдієш, це ринок. Держава може втрутитися тільки шляхом декларування ціни перед її різким збільшенням".
Тобто якщо підприємець має на меті різко підвищити ціну на той чи інший товар, повинен задекларувати її на сайті Держпродспоживслужби України.

"Усі підприємці уже про це знають і декларують. Бо, якщо чесно, з активізацією військових дій трішки був упущений цей момент. Адже тоді у державі взагалі були заборонені планові та позапланові перевірки. І коли вже це свавілля вийшло за межі, за дорученням прем’єр-міністра почалися позапланові перевірки", – додає Сергій Негрич.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
22-07-2022, 17:00
Коментарів 0 Переглядів 4 156


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!