RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Ринок електрокарів у перший місяць літа 2022 року показав суттєве зростання. Так, у червні номерні знаки в Україні отримали 1 055 авто на акумуляторних джерелах живлення.

Популярність електротранспорту значно зросла через паливну кризу. У порівнянні з червнем минулого року реєстрація легкових електромобілів збільшилась на 65%, а комерційних – у 2,4 раза, йдеться в публікації "МБ".



Лідером ринку в сегменті електромобілів укотре став Nissan Leaf – 196 реєстрацій. Другим за популярністю є Volkswagen ID.4 – 72 авто. На третьому місці Volkswagen е-Golf – 70. Четвертий результат у Tesla Model 3 – 58 штук. До п’ятірки червня потрапила Renault Zoe, в активі якої 57 зареєстрованих авто.

Яка ситуація з електромобілями на Буковині, розповіли в чернівецьких автосалонах.

Співробітник автосалону "C-авто" Сергій розповідає, що попит на електроавтомобілі значно зріс. Якщо раніше на десять придбаних авто, було лише одне електро-, то зараз це співвідношення 5 до 10.

– Попит дуже зріс. Особливо тоді, коли почали утворюватися черги на заправках, і не було бензину. Купують авто в різних цінових категоріях. Дуже часто люди хочуть Nissan Leaf. Коштує такий не новий 12-13 тисяч доларів. Але запас ходу в нього 90-120 кілометрів. Це дуже мало. Купують і Honda M-NV, її ціна стартує від 24,5 тисячі доларів, але там запас ходу – 480 кілометрів. Це найбільш топовий кросовер, який продається сьогодні, – розповідає Сергій.

Підзарядка електромобілів не викликає труднощів, адже їх можна заряджати навіть вдома.

– Плюс домашньої зарядки в тому, що не "вбивається" батарея. Але тут головне, щоби було заземлення. Якщо ми заряджаємо авто зі звичайних швидкісних зарядок, то батарея швидко зношується. Наприклад, при експлуатації автомобіля протягом п’яти років на швидкісних зарядках, SOH батареї може показати 60-70%. Якщо заряджаєте вдома, цей показник становить 90-93%. Батарея любить повільну зарядку, так вона довше прослужить. Але від домашньої зарядки авто заряджається 8-10 годин, а на швидкісній – за годину, – пояснює співробітник автосалону.

Переваг в електроавтомобілів дуже багато. Перша – економія коштів. Особливо зараз, коли пальне подорожчало і його мало.

– Про переваги електромобілів можна говорити нескінченно. А серед недоліків – те, що людина умовно прив’язується до якоїсь відстані. Якщо у вас міський цикл їзди, тоді це ідеальний автомобіль. Якщо потрібно їздити в інші міста, на великі відстані, тоді потрібно планувати, де можна підзарядитися. Зазвичай люди купують такі авто для себе. Якщо ж потрібно використовувати авто в комерційних цілях, як-от, для таксування, то купують гібриди. Вони так само заряджаються і можуть їхати 50-60 кілометрів на електриці, а потім перемикатися на бензиновий двигун, – додає Сергій.

"Ідеальний варіант для міста"

Ми поспілкувалися і з власником електромобіля Ігорем. Він вже чотири роки не тільки використовує Renault Zoe 2016 року для власних потреб, а й працює таксистом на цій автівці. Купував авто вживаним, обійшлося воно в 14,5 тисячі доларів.

Розповідає, що коли тільки придбав цей автомобіль у 2018 році, всі друзі сміялися з нього, а зараз навпаки хвалять. Своєю покупкою тішиться й досі. Каже, що машина економить велику кількість коштів.

– Я заряджаю авто переважно вночі, і повна зарядка мені обходиться у 20-30 гривень. Вдень може бути трохи дорожче. На три тисячі кілометрів виходить 900 гривень. Це в рази менше, ніж потрібно було б витратити на пальне, тим більше зараз. Колись заряджав у Чернівцях на зарядках біля міськради чи біля готелю "Буковина". Зараз ці зарядки зробили платними, і це не дуже вигідно. Я живу в приватному будинку, вивів від лічильника окрему розетку. Заряджається авто десь вісім годин, вистачає до 150 кілометрів влітку, взимку – до ста, – каже Ігор.

Проблем з обслуговуванням електроавтомобіля не виникає. Хоча чоловік все ж радить купувати якомога новіше авто.

– Автосервіс, який спеціалізується на електромобілях, зокрема на Renault, є в Івано-Франківську та Львові. Якщо, щось поламається, то можна їздити туди. Я купував майже нову машину, вона мала 20 тисяч пробігу. З того часу робив тільки ходову. Великий плюс, що немає фільтрів, мастил, не треба нічого міняти. Раз на рік треба обслужити тепловий насос, який працює як кондиціонер, і раз на 60 тисяч кілометрів треба міняти мастило в редукторі. Я проїхав понад 170 тисяч кілометрів і не мав з машиною жодних проблем, – пояснює пан Ігор.

Власник електрокара відзначає і те, що таке авто – ідеальний варіант для міста. А от з поїздками на великі відстані можуть виникати труднощі.
Хоча Ігор пробував їздити не лише в інші області, а й навіть у Румунію.

– У Румунії є зарядки на вулицях, вони безкоштовні. Добре, щоб і в нас таке зробили. Це дуже зручно. Перед такими поїздками треба все обдумувати, де підзарядитися. Мінус, що в нас немає зарядних станцій. Якщо навіть і є, вона може не працювати. Хоча мій знайомий на такій машині навіть в Німеччину їхав. Можна брати авто з більшим акумулятором, але воно коштує дорожче. Та й взагалі, внаслідок зростання попиту на електроавтомобілі вони зараз подорожчали приблизно на 30%. Від себе раджу брати авто якомога новіше, з ним практично не матимете мороки, – каже Ігор.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
22-07-2022, 10:16
Коментарів 0 Переглядів 3 366

Теги -

Чернівчани продовжують донатити на деталі для дронів, усіх небайдужих закликаємо долучатися

Рятувальникам про неї повідомили очевидці вже тоді, коли будинок був повністю охоплений вогнем
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"