RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Всередині червня Кабінет Міністрів погодив звільнення Сергія Осачука із посади глави Чернівецької обласної державної адміністрації. Про це 14 червня повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.



Червень уже добігає кінця, проте президент Зеленський досі не підписав указ про звільнення топ-посадовця Буковини. Чи може трапитися, що начальника Чернівецької ОВА залишать на посаді і кого можуть призначити в крісло у випадку, якщо Сергія Осачука таки звільнять?

За відповідями на ці та інші запитання, пов'язані з можливою відставкою Осачука, кореспонденти molbuk.ua звернулися до політолога з Чернівців Ігоря Гавради.





- Коли, згідно закону, президент мав би підписати указ про звільнення Сергія Осачука?

- 14 червня представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомляв, що уряд погодив звільнення Сергія Осачука з посади "голови Чернівецької обласної державної адміністрації". У мережі самого документа знайти не вдалося, тому для мене особисто залишається відкритим питання: все ж таки, з якої посади погоджували звільнення Сергія Дмитровича?

Звісно, можна припускати, що пан Мельничук помилився в назві посади, проте насправді це важливо. Адже із 24 лютого в Україні в строгому юридичному розумінні не залишилося жодної обласної держадміністрації та жодного її голови – натомість створені та діють обласні військові адміністрації, які очолюють їхні начальники.

- Чи може бути таке, що Зеленський цей указ і не підпише?

- Звільнити пана Осачука чи залишити його на посаді - це і обов’язок Президента Зеленського, і можливість водночас.

Про що йдеться? Закон "Про місцеві державні адміністрації" дуже чітко визначає, так би мовити, "залізобетонні" підстави, коли Президент зобов’язаний звільняти – наприклад, у разі виявлення факту подвійного громадянства, висловлення недовіри обласною радою (якщо за це проголосують більше двох третин депутатів) чи подання заяви про звільнення за власним бажанням.

Інша ж частина цього закону каже, що Президент може припинити повноваження голови місцевої держадміністрації, якщо депутати обласної ради висловили недовіру простою більшістю голосів або якщо із Кабміну надійшло відповідне подання про звільнення із займаної посади.

Водночас треба пам’ятати, що призначення чи звільнення керівників областей як в мирний час, так і у воєнну пору - це не тільки юридичне питання, але й більшою мірою політичне. А там, де є політична боротьба, стається так, що сильнішими за сухі букви закону виявляються інші міркування й аргументи.

-Як гадаєте, чи достатньо є підстав для звільнення Осачука? Які з них найвагоміші?

- Оцінювати, достатньо підстав для такого рішення чи їх мало, мають не експерти й не журналісти, а сам Володимир Зеленський. Чи враховуватиме він при цьому напрацювання правоохоронців (СБУ, МВС та ДБР), які відзначилися розслідуваннями в кримінальних провадженнях, затриманням посадових осіб та обшуками в робочих кабінетах чиновників Чернівецької обласної військової адміністрації? Можливо так, а можливо й ні.

Зрештою, в указах Президента про звільнення з посад (як цивільних, так і військових) зазвичай не пишуть мотивувальної частини. Тобто, можемо прочитати "звільнити такого-то із такої-то посади", проте не побачимо рядків "звільнити за систематичні зловживання", "звільнити за провалену роботу на такій-то ділянці" чи "звільнити за втрату довіри".

-Що змінить звільнення Сергія Осачука? І якщо таки це відбудеться, то хто - найреальніша кандидатура на його посаду?

- Імовірне звільнення будь-якого начальника військової адміністрації, в тому числі й Сергія Осачука, звісно, позначиться передусім на діяльності самої адміністрації. Так було завжди й так залишатиметься.

Той посадовець, який тимчасово виконуватиме обов’язки, буде дещо обмежений у своїх повноваженнях. Чиновники вищої та середньої ланок більше перейматимуться за своє майбутнє, аніж за вирішення питань у тій сфері, за яку відповідають.

У разі призначення нового очільника області хтось пробуватиме йому сподобатися, щоби зберегти займане крісло, хтось може гучно гримнути дверима й звільнитися з мотивів "не бачу себе в новій команді". Когось публічно чи тихенько попросять "на вихід", а хтось – не чекатиме таких запрошень.

Очевидно, що коли крісло очільника області звільниться, то претендентів зайняти його не бракуватиме. Це будуть як місцеві, чернівецькі політики, так і так звані "варяги", тобто люди, раніше із нашою областю не пов’язані. А переможе той, хто зможе довести свої переваги над конкурентами як самому Президенту Зеленському, так і тіньовим кардиналам Офісу Президента.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
28-06-2022, 13:58
Коментарів 0 Переглядів 4 362

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.